Haberler

Zeki Sezer'den Kadın Hakları Eleştirisi: "Bir Arpa Boyu Yol Gidemedik"

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Kadınların Siyasi Haklarıyla İlgili Olarak, "Bir Arpa Boyu Yol Gidemedik" Dedi. Sezer, Kadınlar Toplumsal ve Siyasal Yaşama Gerektiği Gibi Katılamıyorsa, Tam Bir Ulus Egemenliğinden ve Demokrasiden Söz Edilemeyeceğini Söyledi.

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, kadınların siyasi haklarıyla ilgili olarak, "Bir arpa boyu yol gidemedik" dedi. Sezer, kadınlar toplumsal ve siyasal yaşama gerektiği gibi katılamıyorsa, tam bir ulus egemenliğinden ve demokrasiden söz edilemeyeceğini söyledi.

-Cumhuriyet kültürünü yok etmeye çalışan bir siyasi anlayışın işbaşında olduğunu öne süren Sezer, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı Ankara Kongre ve Kültür Merkezi'nin yapımını engellemeye çalışmakla suçladı.

ANKARA(ANKA)–Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Zeki Sezer, kadınların siyasi haklarıyla ilgili olarak "Bir arpa boyu yol gidemedik" dedi.

DSP Okulu'nda kadınların seçme ve seçilme haklarını kazanmalarının 72. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Sezer, bu hakkın elde edilmesinin Atatürk'ün ileri görüşlülüğüne ve Cumhuriyet'ten sonra başlatılan aydınlanma hamlesine bağladı.

"Atatürk'ün başlattığı o büyük hamle daha sonra ne yazık ki sürdürülemedi. Bir arpa boyu kadar bile yol alamadık" diyen Sezer, kadınların seçilme hakkının ilk kez kullanıldığı 1935 yılında Parlamento'da kadınların oranının yüzde 4.6, şu anda ise yüzde 4.4 olduğunu belirtti.

Anayasa'ya göre, egemenliğin kayıtsız şartsız ulusa ait olduğunu ifade eden Sezer, "Ama, toplumsal yaşama, bu arada siyasal yaşama gerektiği gibi katılamıyorsa kadınlarımızın egemenlik hakkını tam olarak kullanabildikleri söylenebilir mi? Bu koşullarda, tam bir ulus egemenliğinden, tam bir demokrasiden söz edilebilir mi?" diye konuştu.

Kadınların toplumda hak ettikleri yeri alabilmeleri bakımından eğitimin çok önemli olduğunu kaydeden Sezer, "Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki DSP iktidarında da en çok üzerinde duracağımız konuların başında eğitim, özellikle kızlarımızın eğitimi gelecek" dedi.

Ülkede ve dünyada barış ve huzur, dürüst yönetim, temiz siyaset, tam demokrasi ve çağdaşlık için kadınların siyasete katılımının artırılmasının şart olduğunu belirten Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DSP olarak, 'Haydi Kadınlar SiyaseteÂ…' sloganıyla başlattığımız kampanya sürüyor. Her gün daha çok kadınımız DSP çatısı altında ülkesine hizmet için görev alıyor. Bu çalışmalar, giderek yoğunlaşacak. Çünkü, biz geleceği gençlerimizle ve kadınlarımızla birlikte kurmaya kararlıyız."

CUMHURİYET KÜLTÜRÜNÜ YOK ETME GİRİŞİMİ

Cumhuriyet kültürünü yok etmeye çalışan bir siyasi anlayışın iş başında bulunduğunu ileri süren Sezer, Atatürk'ün doğumunun 100. yılı dolayısıyla çıkarılan bir yasa ile Ankara'da Kongre ve Kültür Merkezi yapılmak üzere ayrılan Hipodrom ve çevresindeki alanı ele geçirmek için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Milli Komite'nin onayı olmaksızın alternatif projeler ürettiklerini söyledi.

Son olarak Hipodrom alanının tamamında "Türk Tarih ve Kültür Parkı" kurulmasının planlandığını belirten Sezer, "Şu anda alanda kurulu bulunan AKM binasının yıktırılması, yarışma yoluyla elde edilmiş, uygulama projeleri uluslararası bir ekipçe 2,5 yılda bir milyon dolar harcanarak hazırlanmış bulunan ve 2001 yılından bu yana ihale edilmeyi bekleyen Kongre ve Kültür Merkezi projesinin iptali söz konusudur" diye konuştu.

Gökçek ile Atilla Koç'un amacının, Tarih ve Kültür Parkı yapmak değil, Atatürk'e yaraşır bir şekilde yapılması planlanan Kongre ve Kültür Merkezi'nin yapılmasını engellemek olduğunu öne süren Sezer, Genelkurmay Başkanı ile Cumhurbaşkanı'nın buna izin vermeyeceklerine inandığını ifade etti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title