Haberler

Yüzyılın Felaketine Neden Oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Trakya'da Meydana Gelen Yağışların Yüzyılın Felaketine Neden Olduğunu İfade Etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Trakya'da meydana gelen yağışların yüzyılın felaketine neden olduğunu altını çizerek, "Bu olayın neticesinde malum 3 gündür süren yağışlarla birlikte Silivri, Çatalca ve merkez de toplam 26 vatandaşımızı kaybettik Tekirdağ'da da 5 vatandaşımızı kaybettik" dedi.

Başbakan Erdoğan, Afet Koordinasyon Merkezi'nde İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Muammer Güler ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan İstanbul'da meydana gelen yağışın son yüz yılda olan en büyük yağış olduğunu ifade ederek, kendi belediye başkanlığı döneminde de benzer afetlerin yaşandığı belirtti. Erdoğan, meydana gelen yağışta metrekareye 185 kilogram yağmur düştüğünü, bunun rekor olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Bu olayın neticesinde malum 3 gündür süren yağışlarla birlikte Silivri, Çatalca ve merkez de toplam 26 vatandaşımızı kaybettik Tekirdağ'da da 5 vatandaşımızı kaybettik" dedi.

İstanbul ve Trakya bölgesinde meydana gelen yoğun yağışlar sebebiyle izahı adeta mümkün olmayan büyük felaketlerle karşı karşıya kalındığını ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yağışlar nedeniyle izahı mümkün olmayan felaketlerle karşı karşıya kaldık. Araştırıldığında burada meydana gelen olay yüzyılda bir olur ya da uzun bir süreci kapsayan felaketlerdir. Gerek Trakya'da olan, gerekse de İstanbul'da olan yağışlar nedeniyle arkadaşlar gereken bilgiyi verdiler. Son on yılarla baktığımıza İstanbul'da en fazla yağışın oluğu dönem metrekaraye 64 kiloyu bulmuştur bu da benim belediye başkanlığıma rastlar. Burada 185-225 arasında bir rakam ortada. Bu tabi bambaşka bir felaket, bu yüzyılın olayıdır. Bu olayın neticesinde malum 3 gündür süren yağışlarla birlikte Silivri, Çatalca ve merkez de toplam 26 vatandaşımızı kaybettik Tekirdağ'da da 5 vatandaşımızı kaybettik.

Ölenlere Allah'tan rahmet diyorum. Ailelerine ve milletimize sabırlar diliyorum. Bu olaydan sonra ortaya çıkan felaketin bizlere vermesi gereken dersler var. Bu dersleri de çıkarmamız gerekiyor. Bu olayda gerek vatandaşlarımızla ilgili olarak, gerek dereler ilgili olarak, bu bölgede yaşanan olaylarla ilgili olarak bir şeyi ısrarla vurgulamak istiyorum. Bizim yıllardır bu taşan dereler üzerinde ıslah çalışmamız var. Ben belediye başkanı iken de vardı şimdi de var. . Tabi bu çalışmalara engeller var burada .Bu engelleri meydana gelen bu olay kaldırır. Eğer büyük şehir belediye bu derelerle ilgili ıslah projeleri olacaksa, kamulaşma çalışmaları olacaksa bunları engellemeye çalışanlar bu günü görsün. Bunu ben kendi dönemimde de yaşadım.

Ne kadar çalışırsanız çalışın, bu büyük bir felaket. Bunun sonucu en aza indirmekte mümkün. Bizim üzerimize düşenleri yapacağız yapıyoruz da. Dere yataklarında imara izin vermeyeceğiz. Biz buralara binalar yaparsak, dere yatağında bu yapıları yaygınlaşırsak, derenin intikamı ağır olur. Şu anda olan sabundur Bakın biz Küçükköy'ü bitirdik. Açılışını da biz yaptık. Orada şimdi herhangi bir sıkıntı yok Eskiden Alibeyköy deresi taşardı. Ama şu anda böyle bir şey olmadı. Süratle yüzyılın en büyük felaketi olan bu olaydan sonra atacağımız adımlar var.

Devletin tüm birimlerine şahsım adına teşekkür ediyorum. Tüm imkanlarını seferber ettiler. 1300'e yakın insanı kurtardılar. Bu yapılanmanın neticesidir.

Mali noktada zarara uğrayan vatandaşlarımızın yanındayız. İlk etapta 2 trilyonluk bir desteğimiz oldu. Ayrıca Tekirdağ'a da 250 milyarlık yardımız var. Hasar tespit çalışmaları bitince destekler devam edecek. Ben diyorum ki bu acıyı yaşadık. Bir daha tekrarını istemiyorsak yeni adımlar atalım. Biz bu dere yataklarında ister garaj, ister konut ne varsa bunları süratle kaldıralım. Biz bu konuda adımımızı atacağız. Vatandaşlarımız ile el ele vermeliyiz.. Konutlarımız en sağlıklı şekilde nerede yapıyorsak orada yapacağız. Toplu konutun ciddi gayretleri var. Derlerimizin ıslahında süratle bitireceğiz. Tavukçu Deresi'ni ıslah edildi sıkıntı yaşanmadı. Anadolu Yakasında da bu sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Ben bu bakımdan bu sürece verilecek destekler için teşekkür ediyorum. Yarında biz toplantılarımızı yapacağız. Değerlendirmelerimizi yapacağız ve yol haritamızı göden geçireceğiz. Meteorolojinin verdiği bilgiler çerçevesinde tedbirler alındığı gibi duyurular yapıldı ve yapılacak.

Selde zarar gören vatandaşlarımızın evlerini enkaz bedeli olarak sayarız. Kira öder gibi ev sahibi olurlar. Daha modern ve kendileri için sıkıntı olmayan yerlerde yaşamalarını devam ederler." (ANKA)

(HM/EÖ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title