Haberler

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan Yanıyor

Güncelleme:

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüsü ile Avrasya Tüneli'nden ihlalli geçiş yapanlar sorgulama ekranı farklılığından ötürü cezalı duruma düşüyor. HGS üzerinden yapılan sorgulamada borcu olmadığını görüp ödeme yapmayan yüzlerce sürücü aylar sonra kendilerine gelen binlerce TL'lik ceza karşısında şoke oluyor.

Boğaz köprüleri ve otoyollarda 6 yıl önce uygulanmaya başlayan Hızlı Geçiş Sistemi HGS'de kaçak geçiş ve yanlış plakaya kesilen cezalar ile bakiye sorunlarından sonra şimdi de kurumlar arası karışıklık yaşanıyor.

Yap-işlet-devret modeli ile Karayolları Genel Müdürlüğünün yanı sıra üç şirket daha yatırım maliyeti üzerinden işletme süresi boyunca köprü ve otoyollardan gelir elde ediyor. Hal böyle olunca kaçak geçişlerde de köprü ve otoyollarda sürücülerin muhatap olduğu kurum değişkenlik gösteriyor. Ancak bu değişkenlik, farkında olmayan çok sayıda sürücüyü mağdur ediyor.

Özel sektör tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve sürücülerin yoğun olarak kullanıldığı iki köprü bir de tünel bulunuyor.

HER BİRİ İÇİN AYRI ŞİRKET KURULDU

İstanbul'u Yalova üzerinden Bursa ve İzmir'e bağlayan Osmangazi Köprüsü, Nurol- Özaltın-Makyol-Astaldi Yüksel-Göçay Grubu'nun sahibi olduğu Otoyol AŞ tarafından, yine İstanbul'da Avrupa'dan Asya'ya geçişte köprülü geçişte üçüncü bir alternatif sunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolları IC İçtaş İnşaat – Astaldi konsorsiyumu tarafından kurulan ICA tarafından, son olarak ise İstanbul'un iki yakasını deniz altından tüpler ile bağlayan Avrasya Tüneli ise Yapı Merkezi ve SK E&C şirketleri tarafından kurulan Avrasya Tüneli A.Ş. (ATAŞ) tarafından işletiliyor.

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan Yanıyor

GEÇİŞ YERİNE GÖRE SORGULAMA EKRANI DEĞİŞİYOR

Söz konusu yol, köprü ve tünellerden ihlalli geçiş yapan sürücüler kaçak geçiş sorgulamasını sadece HGS üzerinden yapıyor. Oysa ki her özel işletmenin kendi sitesi üzerinden 'İhlalli Geçiş Sorgulama' ekranı bulunuyor. HGS sorgulama ekranlarına düşmeyen ya da geç düşen geçiş ihlallerinde en sağlıklı sonuçlar bu ekranlar üzerinden alınıyor.

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan YanıyorYavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolları ihlalli geçiş sorgulama ekranı

İCRAYA KADAR GİDİYOR

Tüm HGS geçişlerine ilişkin sorgulamanın tek bir platform üzerinde toplanmamasının faturasını ise sürücüler ödüyor. HGS sistemi üzerinden sorgulama yapan ve her hangi bir borç görmeyen araç sahipleri sonradan kendilerine gelen yasal faizi eklenmiş ceza ve icra kağıdı karşısında şoke oluyor.

YÜZLERCE ŞİKAYET VAR

İntetnetteki çok sayıda platformda aynı mağduriyeti yaşamış yüzlerce sürücü olduğu görülüyor. Şikayetlerini ve mağduriyetlerini işletmecilere duyurmaya çalışan vatandaşların ortak sitemi ise; neden kendilerine ceza kesildikten sonra bilgi verilmeyip icraya kadar sürecin götürüldüğüne yönelik oluyor.

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan YanıyorÖrnek ceza sorgulaması

ŞİKAYETLERDEN BAZILARI ŞÖYLE:

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan Yanıyor

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan Yanıyor

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan Yanıyor

GÖRÜNMEYEN LEVHALAR

Söz konusu geçiş güzergahlarında sürücüleri bu yönde uyaran levha da ya bulunmuyor ya da ufak boyutlarda sürücülerin rahatlıkla göremeyeceği yerlere konuluyor. Özellikle Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarının paralı olduğunu bilmeyen binlerce sürücü cezalı duruma düştüğünü çok sonradan katlanmış cezalar ile öğreniyor.

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan Yanıyor

KİMLİĞE İKİ GÜN, PLAKAYA BİR GÜNDE SONUÇ

Özel işletmelere ait sorgulama ekranlarının alt kısmında sürücülere otoyol, köprü ve tünelleri kullandıktan sonra 15 gün içerisinde muhtelif günlerde borç olup olmadığını sorgulayın uyarısında bulunulurken, T.C. kimlik ve vergi kimlik numaraları ile yapılacak aramalarda ihlalli geçişten en az 2 gün sonra, araç plakası ile yapılacak sorgulamalar da ise 1 gün sonra sonuç verileceğine ilişkin ilginç bir bilgi yer alıyor.

4 KAT CEZA

İhlalli geçiş sonrası 15 gün içerisinde geçiş ücretinin ödenmesi durumunda ceza uygulanmıyor. 15 günden sonra yapılacak ödemelerde ise geçiş ücretine ek olarak geçiş ücretinin 4 katı ihlal cezasının ödenmesi gerekiyor. Bazı firmalar ise ihlalli geçişi bildirmek için mobil uygulamayı indirmeyi şart koşuyor.

EMSAL KARAR VAR

Karayolları Trafik Kanunu'na göre kesilen cezaların ilgili kişiye 10-15 gün içerisinde tebliğ edilmesi gerekiyor. Yargıda da söz konusu mağduriyeti yaşayıp dava açan kişiler üzerinden alınmış bir de emsal karar bulunuyor.

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan Yanıyor

130 BİN TL CEZA YİYEN VAR

HGS'de kesilen cezalara ilişkin son veri 2015 yılına ait. Açıklanan rakamlara göre bir yıl içerisinde kesilen ceza oranı 2,7 milyon olarak ifade ediliyor. Cezasını ödemeyip dava açılan sürücü sayısı ise on bini buluyor. Cezaların ortalaması 600 TL civarında iken rekor ise 130 bin TL olarak biliniyor.

ÖDEME TALİMATI BULUNMASI GEREKİYOR

Sorun yaşamamak için HGS ve OGS hesaplarına bağlı mevduat hesabı, kredili mevduat hesabı ya da limiti yeterli bir kredi kartı üzerinden verilmiş bir otomatik ödeme talimatının bulunması gerekiyor. Bu şekilde ihlalli geçiş halinde cezaya düşmeden bağlı hesaplardan ödemeler gerçekleştiriyor. Aksi takdirde sürekli yolculuk yapanların olası bir ceza durumuyla karşılama riski sürekli bulunuyor.

Yüzlerce Araç Sahibi Davalık Oldu: Otoyoldaki HGS Geçişini Unutan Yanıyor2018 köprü ve otoyol geçiş ücretleri

SABİT FİYAT YOK

Ücretli otoyol ve bağlantı yollarında, yüzlerce giriş ve çıkış noktası olduğu ve kullanılan mesafeye göre fatura kesildiği için, sabit bir ödeme miktarı yok. Sürücüler, giriş ve çıkış yaptıkları gişelere göre ödeme yapıyor. 2018 yılına ilişkin fiyat düzenlemesine göre, otoyollarda en düşük geçiş ücreti 2,5 lira ve en yüksek ücret 25 lira olarak belirlendi. Birinci sınıf araçlar veya otomobiller için Avrasya Tüneli 16,60 lira, Osmangazi Köprüsü 65 lira, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise 12 lira. (Yeni Şafak)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (6)

Ozan:

Artık insanların hakkı hukuku kişilerin insafına terkedilmiş, kazanamadığı mız miktarlarda icralık ceza insaf haram olsun vatandaşının hukukunu koruyucak adalet mekanizmaları kişilerin keyfiyeti ne göre artık haram olsun

1
0
yanıtYanıtla
Aliekber kahraman:

117tl osman gazi geçişim 5 ay sonra bana icra tebligatıyla 1288 tl olarak geldi sizleri allaha havale ediyorum ailemin rıskını yenek nasip olmasın

1
0
yanıtYanıtla
Ünsal unal:

Ben böyle bir soygunculuk açık açık devletin göz yumduğu tefeci sistemi görmedim. 103 TL otoyol geçiş yapmışım HGS bakiye az diye sistemden almıyor ve bunun üzerine onlar ca kez HGS yükledim borç bakiyesi ni düşmüyor nedeni ni sorunca 103 TL üzeri yükleme gerekiyormuş saçmalık ve insanları düşüren tuzak. Aradan 1yil geçmiş icra kağıdı yolla 4kat ceza üstüne avukat ücreti 103 TL 1200 TL olmuş böyle bir soygun sistemi olamaz.

1
0
yanıtYanıtla
Selim:

Bende 23 Ağustos ta geçiş yapmışım aradan 1.5 ay sonra. Avukat lik bürosu ile 350 TL ceza gönderiliyor sizce hakmi.gecis yapılır 1 hafta sonra tebliğ edilir .1 ay sonra tebliğ edilir ama siz 2 ay sonra avukat yolu ile ödeme yapın diye sms cekin

0
0
yanıtYanıtla
Ferhat tertemız:

İnsan parasıyla nasıl rezıl edilir osmangazi koprusunden gecın ogrenırsınız yazıklar olsun haram olsun boyle hizmet yapmasınlar insanları icraya verip mağdur etmek hız etse utansınları

0
0
yanıtYanıtla
Halef volkan:

Resmen soyguncular.hirsizliktan baska birsey degil.30 lirayi hicbir teblig yapilmadan 400 tl yapip.sadece odeme icin ariyorlar.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title