Haberler

Yaban Hayvanlarının Dna Bankası Kuruluyor

Esra Altınmakas - Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Türkiye'deki Yaban Hayatının Korunması ve Geliştirilmesi Amacıyla Hazırlanan Projeyle, Yaban Hayvanları Doku ve Gen Bankaları Kurularak, Türkiye'nin Memeli Tür Çeşitliliği Gelecek Nesillere Aktarılabilecek

Esra Altınmakas - Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Türkiye'deki yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi amacıyla hazırlanan projeyle, yaban hayvanları doku ve gen bankaları kurularak, Türkiye'nin memeli tür çeşitliliği gelecek nesillere aktarılabilecek.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Selçuk Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan proje, karaca, ceylan, kızıl geyik, alageyik, yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, çizgili sırtlan, karakulak, vaşak, kurt ve bozayı türlerini kapsayacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'nin büyük memeli yaban hayvanları açısından çok farklı ve zengin bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Ancak bu türlerle ilgili yapılan araştırmaların sınırlı kaldığını, bu nedenle bu türlerin korunmasının zorlaştığını ifade eden yetkililer, ayrıca yaban hayatı için doğal yaşam alanları habitatların yok olması başta olmak üzere birçok tehdidin bulunduğunu bildirdi.

Özellikle Avrupa ve Amerika dikkate alındığında Türkiye'nin, doğal alanları, ormanları ve yaban hayatı türlerinin önemli kısmını koruyabildiğini belirten yetkililer, ancak yine de her geçen gün daha fazla türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, bu tehditler arttıkça tür koruma çalışmalarının daha da önemli hale geldiğini ve modern genetik uygulamaların kullanımının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

- DNA BANKASI OLUŞTURULACAK-

Genel Müdürlük yetkilileri, bu kapsamda Türkiye'deki yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve yaban hayatı yönetimine katkıda bulunulması amacıyla TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Selçuk Üniversitesi işbirliğinde Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen Kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması, Korunması ve Yönetimi projesinin hazırlandığını bildirdi.

Projenin biyolojik çeşitlilik yönünden Avrupa'nın en zengin fauna ve florasına sahip Türkiye açısından uluslararası alanda büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan yetkililer, proje kapsamında, yaban hayatının korunması, yönetim planı ve tür koruma eylem planları oluşturulması amacıyla yapılacak bilimsel çalışmalarda kullanılabilmesi için mevcut biyoçeşitliliği içeren genetik bilgilerin saklanacağı DNA bankalarının oluşturulmasının amaçlandığını belirtti.

Ayrıca sayıları hızla azalan yaban hayvanlarından elde edilecek materyallerle hücre bankalarının kurulması, yaban hayvanları için tür içi genetik çeşitliliğin belirlenmesinin hedeflendiğini ifade eden yetkililer, şunları kaydetti:

'Av turizmine yönelik potansiyelin ve av kotalarının belirlenmesinde popülasyon biyolojisi ve genetik verilerin de ortak değerlendirildiği bir metot geliştirerek popülasyonların geleceğiyle ilgili bilimsel sonuçların elde edilebilmesi, GPS tasmalarıyla türlerin mevsimsel ve gün içi aktivitelerinin belirlenmesi, yaban hayatı üzerine ihtiyaç duyulan diğer öncelikli konularda projeler gerçekleştirebilecek teknik bir ekip yaratılması da projenin amaçları arasında bulunuyor.'

- DÜNYADA ÖRNEĞİNE AZ RASTLANIYOR-

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil de bunun Türkiye'de yaban hayatı konusunda bugüne kadar yapılan en geniş bütçeli ve en kapsamlı proje olduğunu bildirdi.

Projeyle örneklerine dünyada az rastlanan yaban hayvanları doku ve gen bankalarının kurulacağını belirten Dostbil, böylelikle Türkiye'nin sahip olduğu olağanüstü memeli tür çeşitliliğinin daha iyi korunarak, gelecek nesillere aktarılacağını vurguladı.

Dostbil, proje bünyesindeki ilk çalışmaların bu ay içinde başlatılacağını ve projenin 48 ayda tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

(ESA-SK) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title