Haberler

Samsun'da "İlkadım'dan Cumhuriyet'e Milli Mücadele" Sempozyumu

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da İlk Adımını Atarak Samsun'dan Başlattığı Milli Mücadelenin Her Yanı ve Yönüyle Çok İyi Anlaşılması Gerektiğini Söyledi.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da ilk adımını atarak Samsun'dan başlattığı milli mücadelenin her yanı ve yönüyle çok iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Samsun'da, İlkadım Belediyesi tarafından "İlkadım'dan Cumhuriyet'e Milli Mücadele" konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma 30 üniversiteden 60'ın üzerinde bilim adamı katıldı. 3 gün boyunca iki ayrı salonda 14 oturum halinde devam edecek sempozyum sonunda bildirilerin kitap olarak basılıp bilim dünyasına kazandırılacağı öğrenildi.

Sempozyumun açış konuşmalarını, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Alpargu ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Osman Köse yaptı.

Vali Güzeloğlu, ilk adım olarak Samsun'da başlayan milli mücadelenin cumhuriyete uzanan kutlu yolunun tüm yanlarıyla bilim adamları tarafından aktarılmasının önemine dikkat çekti. Güzeloğlu, "Sempozyum, Türk tarihi ve milli mücadelenin anlaşılmasına değerli katkılar sağlayacaktır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlattığı milli mücadeleyi çok iyi anlamalıyız. Bu kutlu yolculuk Türk insanının canıyla başlayan insanlık fedakarlıklarının en yücesini gerçekleştirdiği, bağımsızlık ve hürriyet aşkına her şeyinden vazgeçeceğini ortaya koyduğu dünya tarihindeki en büyük destandır" dedi.

Atatürk'ün, "Memlekete ve millete ait bütün tasavvurlarımın Samsun halkını gördüğüm zaman her halde ve her şartta yerine getirilebilir olduğuna bir kez daha inandım" diyerek Samsun halkının bağımsızlık aşkını ortaya koyduğunu hatırlatan Güzeloğlu, "Samsun böylesine bir onurun kentidir. Atatürk kentidir" diye konuştu.

"DESTANA YAKIŞIR ŞEHİR DÜZENLEMESİ YAPIYORUZ"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla ilgili eksiklikleri giderme yönündeki çabanın sürdüğüne değinerek, "Biz buradayız, kimse bizim topraklarımıza yan bakamaz" diyen bir avuç insanın destansı mücadelesine yakışır şehir düzenlemesi yapma çabası içinde olduğunu vurguladı.

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Samsun'un Milli Mücadele'nin sembolü olduğunu vurguladı. Diğer milletlerin de bağımsızlık mücadelelerine örnek teşkil eden bu tarihi hadisenin ilk adımının Samsun'da atıldığını ifade eden Tok, "Milletimizin, özellikle gençlerimizin gündemine milli mücadeleyi taşımak amacıyla bu sempozyumu düzenledik. Milli mücadelenin tüm yönleri ile ele alınacağı sempozyumumuzda Karadeniz Bölgesi'nde yıkıcı Rum ve Ermeni çetelerinin yaptığı zulümler de bilimsel olarak irdelenecek. Bizler bu bilimsel çalışmayı düzenleyerek, bir takım siyasi ve ideolojik sebeplerle tarihi hakikatleri çarpıtmaya ve parlamentolarında soykırım kanunları çıkarmaya çalışan devletlere, tarihin kanunlarla değil bilimsel değerlendirmelerle yazılacağını da göstereceğiz. Bilinmeli ki, geçmişini unutan bir millet geleceğini kuramaz. Gençliğimizin milli bir kimliğe kavuşturulmasında tarih bilinci en önemli etkendir. Milletimizin içerisine düştüğü olumsuz şartlarla, yıkımlarla ve buhranlarla mücadele azmi yeni nesiller için en büyük ibret vesikası olmalıdır. Bizler bu amaçla hareket ederek sosyal belediyeciliğin gereklerini yerine getirmeye çalışıyor ve düzenlediğimiz kültürel etkinliklerle milletimizin tarihi kültürü ve medeniyetiyle sağlam köprüler kurması için gayret ediyoruz. 'Ya istiklal ya ölüm' düşüncesini kendine rehber edinmiş Atatürk bu meydanda milletimizin bağımsızlığına ne kadar önem verdiğini 'Temel ilke Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke ancak tam istiklale sahip olmakla gerçekleştirilebilir. Ne kadar zengin ve bolluk içinde olursa olsun bağımsızlıktan yoksun bir millet medeni insanlık dünyası karşısında uşak olmak konumundan yüksek bir davranışa layık görülemez' diyerek ortaya koymuştur. Bütün bunlardan hareketle milletçe bekamızın bağımsızlığa, özgürlüğe, başkalarının boyunduruğu altında yaşamamaya bağlı olduğu açıkça görülmektedir" şeklinde konuştu.

"MİLLİ MÜCADELE ESERLERİ YETERSİZ"

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Alpargu, Türk Milli Mücadelesi'ni anlatan eserlerin yetersiz olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Alpargu, şunları söyledi.

"Arşivlerdeki devasa belgelerin bir bölümü kullanılmadığı gibi bazı arşivlerdeki çalışma güçlükleri de araştırmacıların yolunu daha da çetin bir duruma sokmaktadır. Milli Mücadele'nin başlamasının üstünden geçen süre 100. yıla doğru süratle ilerliyor. Türkiye'nin değişim sürecinin başlangıcını da içinde bulunduran bu son derece önemli hareket olan milli mücadele sadece Türk devletine değil, emperyalistlere karşı savaşan tüm ezilmiş milletlerin ümidi olmuş harekettir. Milli Mücadele lideri olan Mustafa Kemal de örnek alınacak lider olarak dünya tarihinde yerini almıştır. Milli Mücadele araştırmalarının ortaya konacağı, yeni açılımların tartışılacağı bilimsel toplantılara da büyük ölçüde gereksinim duyulmaktadır. Özel konulu toplantıların tertip edilmesi verimli sonuçlar için mühimdir. Toplumun çeşitli katmanlarının bir yürek olduğu, köylüsü, esnafı, okumuşu okumamışıyla millet fertlerinin aynı hedefe birlikte yürüdüğü milli mücadelenin kazanılmasında her ilimizin insanlarının önemli ölçüde payı vardır. Ancak Samsun'dan başlayan hareket ve bu ilin sınırları içinde milli mücadele haritasının ana çizgilerinin tespit edilmesi bu ili kuşkusuz ön plana çıkarmaktadır. Böyle bir başlangıcın ehemmiyetinin daha da iyi fark edilmesi açısından milli mücadele tarihinin değerlendirileceği, araştırmacıların çalışmalarını sunacakları sempozyuma ilin ev sahipliği yapması önemli bir aşamadır. Bu sempozyum gelecek yıllarda kurumsallaşmış bir şekilde devamını diliyorum."

Sempozyum Koordinatörü Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Köse ise Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından birinin de 20. yüzyılın başlarından itibaren başlayan süreç olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"1. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı'nın sonu da gelmiştir. Bu durum asırlardan beri Türkleri Avrupa ve Anadolu'dan kovarak Orta Asya'ya sürmek isteyen Batılı devletleri sevindirmiştir. Türk milletinin Çanakkale savunmasıyla başlayan inanılmaz mücadelesi büyük hayaller kuran Batılı devletleri derinden üzmüştür. Fakat savaşı sona erdiren geçici anlaşma olan 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi'yle başlayan süreçte İstanbul dahil tüm Osmanlı coğrafyası işgale uğrayınca Türk devleti tarihinin en ıstıraplı günlerini yaşamıştır. Bu sıkıntılı günlerden milleti kurtaran Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimiyle yine milletin azim ve kararlılığı olmuştur. Bu kararlılığa önderlik etmek üzere Atatürk 19 Mayıs 1919 'da Samsun'a çıkarak Milli Mücadele meşalesini ateşlemiştir. Bu Milli Mücadele'nin başlangıç yeri olan Samsun'da bu organizasyonu yapanları tebrik ediyoruz."

(AG-SA)

10.05.2007 15:34 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title