Haberler

Küresel İklim Değişikliğinden Borçları Ertelenen Çiftçiler

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, 'Hükümetten ve Tarım Bakanlığı'ndan Bu Konu Hakkında Bir Açıklama Bekliyoruz' Dedi

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, 2010 yılında Türkiye genelinde küresel iklim değişikliğinden dolayı zararını tespit ettiren çiftçilerin borçlarının ertelendiğini fakat, borçları ertelenen çiftçilerin hububat primlerinin hala ödenmediğini belirterek, 'Hükümetten ve Tarım Bakanlığı'ndan bu konu hakkında bir açıklama bekliyoruz' dedi.

Gemici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerin hububat primleri ödenmediği için ödemelerde büyük sıkıntı çektiklerini ileri sürerek, şunları söyledi:

'Türkiye genelinde 2010 yılı üretim sezonunda küresel iklim değişikliğinden dolayı ürünleri zarar gören çiftçilerin bu zararı rapor ettirdi. Rapor edilen ürünlerde yüzde 30 ve üzerinde zararı olanların borçlarına yüzde 7 faiz oranıyla 1 yıl süreyle sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarına hükümet tarafından erteleme getirildi. Fakat borçları ertelenen üreticilerin hububat primleri hala ödenmedi. Ödemelerde o zaman çektiğimiz sıkıntılar şu an prim ödemelerinde kendini yoğun bir şekilde hissettiriyor. Çiftçilerimizin biraz rahatlamaları için, destekleme primlerinin ödenmesi gerekmektedir. Türkiye genelinde üreticilerin bu konuda bir beklentileri var. Çiftçilerden gelen yoğun tepki ve talepler üzerine biz, Ziraat Odası başkanlıkları olarak büyüklerimizden ve Tarım Bakanlığı'ndan açıklama bekliyoruz.'

Üretim sezonunda hububatta, bağ alanlarında, tütünde çiftçilerin özellikle zarar tespitini yaptırdıklarını dile getiren Gemici, 'Rapor ettirmiş olan çiftçilerimizin zarar tespitleri yüzde 30 ve üzerinde ise ertelemeye hak kazanmışlardı. Ama geldiğimiz noktada bu erteleme talepleri kabul edilen çiftçilerimizin üretim alanlarından yetiştirdikleri ürünlerinin prim desteklemeleri ödenmiyor. Yani bu, çiftçimizi iyi bir noktaya götürmeyecek. Görünen odur ki bu konuda bir çözüm arayışı mutlaka gerekmektedir' dedi.

- 'ÇİFTÇİ, HER ÜRETİM SEZONUNUN BAŞLANGICINI DÖRT GÖZLE BEKLİYOR'

Çiftçinin her üretim sezonunun başlangıcını dört gözle beklediğini, o üretim sezonu içerisinde ürünlerine verilecek olan üretim miktarlarının hala açıklanmadığını dile getiren Gemici, Tarım Bakanlığı'ndan prim destek miktarının bir an önce açıklanmasını istedi.

Çiftçilerin bu açıklamaya göre yıl içerisinde üretim sezonu başlangıcında kendisine bir ürün deseni ve bir üretim planlaması yaptığını kaydeden Gemici, 'Bunu da üretim sezonunda kendisini iyi noktalara taşıyacak ürün tercihini o üründen yana kullanıyor. Bizim söylemek istediğimiz, Denizli'yi ele alırsak, ilimizde birinci ürün olarak pamuk, mısır, haşhaş ve şeker pancarı üretimleri bu planlama içerisindedir. Gerekli olan açıklama mutlaka bir an önce yapılmalıdır. Prim miktarları eski yıllardaki gibi sabit mi kalacak, yoksa önümüzdeki dönemde iyileştirme yapılacak mı yapılmayacak mı? Mazot ve gübre desteğindeki oranlarda bir değişiklik olup olmayacağını çiftçimiz dört gözle beklemektedir' diye konuştu.

(İBS-MUS-MSE) - DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title