Haberler

"Haşebi", "Savrani", "Halhalı" Zeytinyağı Markası Olacak

Hatay'da Bir Firma Tarafından Hazırlanan "Halhalı", "Haşebi", "Karamani" ve "Savrani" Cinsi Zeytinlerin İşlenerek Kendi İsimlerini Taşıyan Markalarla Piyasaya Sürüleceği Bildirildi

İsmihan Özgüven - Hatay'da bir firma tarafından hazırlanan "Yöresel Zeytin Türlerini İşleme Tesisi Projesi" kapsamında, yörede özel olarak yetiştiriciliği yapılan "Halhalı", "Haşebi", "Karamani" ve

"Savrani" cinsi zeytinlerin işlenerek kendi isimlerini taşıyan markalarla piyasaya sürüleceği bildirildi.

Antakya Zeytinyağı Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Yılmaz Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahibi olduğu Şifanur Zeytinyağı Fabrikası adına hazırladıkları projenin Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından kabul gördüğünü ve 693 bin 763 TL olan proje bedelinin, 205 bin 548 TL olan yüzde 30'luk bölümüne destek aldıklarını söyledi.

Hatay'da zeytinciliğin çok önemli bir sektör olduğunu ve bölgede çok özel zeytin türlerinin üretiminin yapıldığını ifade eden Dönmez, yöresel türlerde 2,5 milyonu meyve veren olmak üzere toplam 4 milyon ağaç bulunduğunu kaydetti.

Proje kapsamında çiftçilerle sözleşme imzalamaya başladıklarının ifade eden Dönmez, zeytin sezonunun açılmasıyla sözleşme yaptıkları yaklaşık 200 üreticiden yöresel zeytinleri alacaklarını söyledi.

-HER ZEYTİNİN KENDİ YAĞI ÜRETİLECEK-

Aldıkları "Savrani", "Karamani", "Haşebi" ve "Halhalı" türü cinsleri özel olarak birbirine karıştırmadan işleyeceklerini anlatan Dönmez, şöyle devam etti:

"Birbirine karıştırılan zeytinlerden elde edilen yağlardan kendi özelliklerini yansıtan asit ve aromada tatlar elde edemiyoruz. Bunun için projeyle her zeytin çeşidini ayrı şekilde alıp işleyerek yağ üreteceğiz. Bu sayede birbirinden farklı 4 türde zeytinyağı ortaya çıkacak. Kentimize özgü olan zeytin türlerinden elde ettiğimiz bu yağları, kendi isimleriyle markalaştırıp, yurt içinin yanı sıra yurt dışına göndereceğiz. Bu sayede kentimizde ekim alanları her geçen gün azalan, zeytin cinslerine ilgiyi biraz daha arttırıp yok olmasının önüne geçeceğiz. Ayrıca tüketicilere dört farklı aroma ve asit oranında farklı damak tatlarından lezzetli zeytinyağlarını seçme şansı sunacağız."

Hatay'da yöresel türlerden yaklaşık 10 bin ton zeytinyağı elde edildiğini ve bunların yaklaşık 5 bin tonunun ihracatının yapıldığını vurgulayan Dönmez,

"Amacımız, Ortadoğu başta olmak üzere Avrupa ülkelerine yöresel zeytinyağı ihracatını arttırmak. Proje sayesinde hem yöresel türlerimizi koruma altına alacağız hem de kent ekonomisine katkı sağlayacağız" diye konuştu.

Dönmez, projenin altı ay süreceğini, ancak bundan sonra da çalışmayı sürekli hale getireceklerini sözlerine ekledi.

- HATAY

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title