Haberler

EXPO İçin İzmir Tek Yürek

İzmir Valisi Cahit Kıraç Başkanlığında Belediye Başkanları, Rektorlör, Oda Başkanları Biraraya Gelip, "En Güçlü Aday İzmir'dir" Açıklaması Yaptı

EXPO 2020 Fuarı'na Ankara'nın da adaylığını açıklamasının ardından İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığında Belediye Başkanları, rektorlör, oda başkanları biraraya gelip, "En güçlü aday İzmir'dir" açıklaması yaptı.

İzmir oluşturduğu bir heyetle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu isteyerek projeye destek arayacak.

Siyasi parti temsilcilerinden üniversite rektörlerine kadar çok çeşitli kesimlerin oluşturduğu kurulun Mövenpick Otel'deki ilk toplantısı sonrasında bir açıklama yapan İzmir Valisi Cahit Kıraç, yaklaşık 1,5 saat boyunca İzmir'in EXPO 2020 adaylığı konusunda görüştüklerini belirtti.

2015 EXPO oylamasının yapıldığı 31 Mart 2008'den sonra geleceğe dönük çalışmalarla Paris'ten ayrıldıklarını o zaman da açıkladıklarını dile getiren Kıraç, "O süreçte 110 ülkeyi ziyaret ettik. 4 farklı heyet kentimizi ziyaret etti" dedi.

Toplantı sonrasında bir takip kurulu oluşturulduğunu, bu kurulun EXPO çalışmalarıyla ilgileneceğini ifade eden Kıraç, "Bu heyetle giderek EXPO'yu İzmir'e istediğimizi ileteceğiz. İzmir'in birikim ve kazanımlarını anlatacağız. Netice itibariyle biz EXPO 2020 için hazırız. En iyi bizim yapabileceğimizi gösterir dosyalarla kendisine arz edeceğiz. Türkiye 2020 EXPO adaylığı İzmir'in olacağına inanıyoruz" dedi.

Aday kenti hükümetin belirleyeceğini de kaydeden Kıraç, "Biz kendi işimize bakıyoruz. İzmir adaylığı ile ilgiliyiz. Birden fazla kent aday olmak isteyebilir. Bir işin bir hak edeni vardır. Bu işin hak edeni de inşallah İzmir olacaktır" diye konuştu.

Vali Kıraç'ın, gazetecilerin "Ankara'yı ciddi bir rakip olarak görüyor musunuz" sorusu üzerine söylediği, "Bizim rakibimiz Sao Paulo, Sidney, Kahire, Bangkok ve Kaliforniya" sözleri ise kurul üyeleri tarafından alkışlandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, adaylığa sadece İzmir'deki oda ve sivil toplum kuruluşlarının değil İzmir halkının da sahip çıktığını vurgulayarak "Sayın Başbakan'ın beyanatları var. Bunun son teyidini alacağız" dedi. Kocaoğlu ayrıca, en iyi EXPO'yu İzmir'in yapacağına inandığını belirterek şunları söyledi:

"Bir daha yeni baştan ayı keşfetmeye gerek yok. Yeniden aday olmanız halinde 'desteğimiz sizinle' mesajı alıyoruz. Ben sayın Gökçek ile hiçbir şekilde polemiğe girmek istemiyorum.. Bizim yoğurt yiyişimiz siyaset anlayışımız, kente bakışımız da farklı, yaşama bakışımız da farklı."

Kocaoğlu, Başbakan Erdoğan'ın "Kendi aralarında anlaşsınlar" sözünün hatırlatılması üzerine ise, "Uzlaşın dediğine inanamıyorum. Ne olacak kura mı çekeceğiz? Sayın Başbakan'ın öyle bir şey yapacağını sanmıyorum. İradesini ortaya koyacağına inanıyorum" değerlendirmesini yaptı. Kocaoğlu ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Şangay'dan destek aldıkları yönündeki açıklamalarına ise, İZSU Genel Müdürlüğü'nün Büyük Kanal Projesi'ni tanıtmak için Şangay'da bulunduğu sırada kentte en fazla tanınan ilin İzmir olduğunu vurguladı.

KUTU 1 -

ZİRVEYE KİMLER KATILDI?

Vali Kıraç'ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyesi İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Batı Anadolu Sanayici Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Porsuk, Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, İzmir Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak, İzmir Kalkınma Kurulu Başkanı Necip Kalkan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzun, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mumtafa Türkmenoğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, MHP İzmir İl Başkan Vekili Şükrü Çakır, İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can katıldı. Zirveye katılan BIE Başkan Yardımcısı ve BIE Türkiye Delegesi Necil Nedimoğlu da adaylık süreci ile ilgili bilgi aktardı.

KUTU 2 ALINAN KARARLAR:-

İZKA Genel Sekreterliğinde takip kurulu oluşturuldu -EXPO deklarosyonu hazırlanması ve bunun kamuoyu ile paylaşılması- Şu an 157 olan BIE üyesi ülkenin 2020 EXPO'sunu gerçekleştirecek kentin belirleneceği oylamaya kadar 170'e çıkabileceği dikkate alınarak lobi çalışmaları yürütülmesi,-

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak ve Seferihisar Belediye Başkanı EXPO 2015 İzmir Genel Sekreteri Tunç Soyer'in İZKA genel sekreterliğinde EXPO 2020 ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerine sunulacak rapor hazırlamaları -

Mayıs ayına kadar EXPO yol haritasının oluşturulması -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dışında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaret edilmesi- İnciraltı imar planının sonuçlandırılması- İzmir'in avantajları için kamuoyu oluşturulmalı- Tanıtım için bütçe hazırlanması- EXPO Gönüllüleri oluşturulması'na karar verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title