Haberler

Edirne'de Romanlar Konuşuldu

Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne’de Roman Çalıştayı düzenledi.

Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne'de Roman Çalıştayı düzenledi. Çalıştayda, romanların dünü, bugünü ve geleceği ele alındı.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi Senato Toplantı Salonu'nda düzenlenen Roman Çalıştay'ına, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Roman Dernekleri'nin temsilcileri ve üyeleri katıldı.

"DEVLETİMİZ ROMANLARA ÖNEM VERİYOR"

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, çalıştay programı kapsamında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki Roman nüfusunun fazla olmasına dikkat çekerek, "Hepimiz Hazreti Havva ve Hazreti Adem'in torunlarıyız. Roman, Türk, Kürt, İngiliz, Makedonyalı veya Bulgar'ı ayırmıyoruz. Hepimiz onların torunlarıyız ve iftihar ediyoruz. Edirne merkez ve ilçelerinde toplam 65 bin Roman vatandaşı yaşıyor. Yani Edirne'de her yedi kişiden biri Roman" dedi.

Romanlar'a ilişkin yapılan çalışmalar kapsamında Trakya Üniversitesi'nde Roman Dili ve Kültürü'nü Araştırma Enstitüsü kurulduğunu hatırlatan Vali Şahin, "Bu onlara verilen değerin göstergesidir. Ülkemizde Çerkez ya da Abaza araştırma merkezi var mı, yok. Romanların eğitimine önem veriyoruz. Okuma yazma oranına Romanların katılımı düşük. Çocuk eğitime başlıyor liseye geldiğinde devamsızlık yaparak okula gitmiyor. İşte orada biz bunun takibini yaparak, okula devamı yerine getiriyoruz" şeklinde konuştu.

Şahin, çocuk gelinlerin önüne geçilmesi için çalışmaların hızla artacağını dile getirerek, "Çocuk yaşta düğün yapılıyor. Artık buna bir çözüm bulunacak. Romanların toplumsal hayata daha etkili katılması için güzel çalışmalar yapılıyor. Devletimiz Romanlara önem veriyor" ifadelerini kullandı.

GÜRKAN: "KARNI AÇ ADAM EĞİTİM DÜŞÜNMEZ"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da kentin nüfus genelinde Romanların çok olduğunu belirterek, "Nedense Romanları seçim zamanı çok hatırlıyoruz. Seçim zamanları çalıştaylar, toplantılar ve konferanslar oluyor. Bunlar bitiyor sonra bu toplum ilin valisi ve belediye başkanıyla baş başa kalıyor. Bu bir siyasi konuşma değil, kimse bunda bir siyasi malzeme aramasın. Sadece gerçekleri konuşuyoruz. Karnı aç adam eğitim düşünmez. Aç adam bu kızan okuyacak mı, okumayacak mı, büyüyecek mi, adam mı olacak, bunları düşünmez, düşünemez" dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgelerinde Trakya Kalkınma Ajansı olarak Roman vatandaşların, sosyal hayata entegresi ve gelecek planlamaları için gereken desteklerin verileceğini belirtti. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dursun Ali Şahin Trakya Bölgesi Recep Gürkan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title