Haberler

Çorlu Devlet Hastanesi'nde Başarılı 'İnme' Operasyonu

Trakya bölgesinde inme tanılı hastalara erken müdahale için çalışmaların sonuç vermeye başladığı Çorlu Devlet Hastanesi’nde başarılı bir operasyon yapıldı.

Trakya bölgesinde inme tanılı hastalara erken müdahale için çalışmaların sonuç vermeye başladığı Çorlu Devlet Hastanesi'nde başarılı bir operasyon yapıldı.

Tekirdağ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Seyit Ali Gümüştaş, yaptığı yazılı açıklamada, Çorlu Devlet Hastanesi'nin geniş bir nüfusa aralıksız ve kaliteli sağlık hizmeti sunan tam donanımlı bir devlet hastanesi statüsünde olduğunu belirtti. Op. Dr. Gümüştaş, aylık yaklaşık 120 bin poliklinik başvurusunun 20 binden fazlasını acil başvurularının oluşturduğunu kaydetti.

Op. Dr. Gümüştaş, önemli bir kısım hastanın yaşamsal öneme haiz ve hayat kurtarıcı müdahaleler sayesinde hayata döndüğünü aktararak şöyle devam etti:

"Trakya bölgesinde inme tanılı hastalara erken müdahale için kamuda yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı. Bunun en tipik ve dramatik örneklerinden birisi geçtiğimiz hafta yaşanmıştır. Öncesinde bilinen bir rahatsızlığı olmayan 42 yaşındaki erkek hasta pazartesi sabahı işe gitmek üzere hazırlanırken saat 07.30 sularında eşi tarafından banyoda baygın vaziyette bulunmuş, 112 acil sağlık hizmetleri aranarak hastanın durumu bildirilmiş. Bu sırada uyanma belirtileri gösteren hastanın vücudun sol yarısında hareketsizlik ve konuşamama durumu olduğu saptanmış. Hasta acil servise getirildikten sonra saat 08.00'de beyin tomografisi ve hemen ardından beyin MR çekilerek dakikalar içerisinde Sağ Orta Serebral Arter Tıkanıklığı tanısı aldı. Toplamda 15-20 dakika sonra tanı kesinleşmiş ve hasta kateterizasyon laboratuvarına alınmış oldu. Girişimsel Radyolog Uzm. Dr. Yaşar Türk tarafından anjio işlemine başlandıktan sonra kasık atar damarından girişle beyinde tıkalı olan atar damar içi içerisine pıhtı eritici ilaçla hastanın tıkanan damarı başarı ile açıldı. Hasta bir gün yoğun bakım servisinde ardından da 6 gün süreyle serviste takip edildikten sonra tam şifa ile sekelsiz bir biçimde taburcu edildi."

Tekirdağ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Seyit Ali Gümüştaş, inmenin dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra gelen en önemli ölüm nedenlerinden bir tanesi olduğunu vurgulayarak açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İnme ülkemizde ölüm nedenleri arasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada yer almıştır. ABD'de dakikada ortalama bir kişi inme geçirmekte, üç dakikada bir kişi de inme nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Erişkin nüfusta en önemli sakatlık nedeni olan inme, bir beyin damar hastalığıdır. Tıkanan bölgedeki beyin fonksiyonlarının geçici ya da kalıcı olarak durduğu, beynin yaşamsal işlevleri yönettiği merkezlerdeki kan akımı durursa, kalp krizinde olduğu gibi inme de ölümle sonuçlanmaktadır. Akut inme tedavisinde saatler, hatta dakikalar çok önemlidir. Beyin hücreleri oksijensizliğe kalp hücrelerine göre daha az dayanır, dolayısıyla kalp krizinden daha acil bir durumdur. İlk 4 saat içinde damardaki pıhtı çözülürse, hasta ölümden ya da ömür boyu felç kalmaktan kurtulabilmektedir." - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tekirdağ Çorlu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title