Haberler

Büyükşehir, Güneş Enerji Santralinden Elektrik Üretimine Başladı

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Trambüs Bakım İstasyonu’nun çatısına kurduğu Güneş Enerji Santrali’nde elektrik üretimine başladı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Trambüs Bakım İstasyonu'nun çatısına kurduğu Güneş Enerji Santrali'nde elektrik üretimine başladı.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı kontrolörlüğünde, Trambüs Bakım İstasyonu çatısına kurulan Güneş Enerji Santrali tamamlanarak, hizmete girdi. Geçen yıl yapımına başlanan ve 3 bin m2'lik fotovoltaik panel kapasitesine sahip Güneş Enerji Santrali'nde önemli miktarda elektrik üretimi yapılıyor. Şebeke bağlantılı 345 kWp gücündeki santral sayesinde Trambüs Bakım İstasyonu'nun tüm elektrik ihtiyacı karşılandığı gibi, artan enerji ise trambüs hattına veriliyor. Güneş Enerji Santrali'nin yıllık üretim miktarı ise ortalama 454 bin kW/h civarında. Güneş Enerji Santrali'nin nisan ayı sonu itibariyle montaj işlemlerinin tamamen bitirilmesinin ardından, TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından santralin kabul işlemleri tamamlanarak elektrik üretimine geçildiği bildirildi. Daha önce mevcut çöp sahasında Çöpgaz Elektrik Enerji Santrali kurarak elektrik üretimine başlayan, ardından Malatya Çevre Entegre Tesisi çalışmalarını başlatan Malatya Büyükşehir Belediyesi, Güneş Enerji Santrali ile de yenilenebilir doğal enerji üretimi yapıyor.

"YENİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ KURMAYI PLANLIYORUZ"

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak yenilenebilir enerji üretimi konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Çakır, çöplerin vahşi depolandığı mevcut sahasına kurulan elektrik üretim tesisinden saatte 2.3 megavat elektrik ürettiklerini, yeni kurulacak olan Malatya Çevre Entegre Tesisi'nden ise 10.5 megavat elektrik daha üreteceklerini kaydetti. Çakır, "Türkiye'nin en verimli, çöpten elektrik enerjisi üretimini Malatya'da gerçekleştireceğiz. Sistem olarak ihalesini gerçekleştirdik, Malatya'da günlük 550 ton çöpten 10,5 mw bir enerji elde edeceğiz. Böylece çöpten ürettiğimiz toplam enerji miktarı 13 megavat olacak. Yenilenebilir enerji üretimi bakımından, güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda da ciddi alışmalar gerçekleştirdik. Bunlardan ilkini Trambüs Bakım İstasyonu'nun çatısına kurduğumuz santral ile gerçekleştirmiş olduk. Bundan sonraki hedefimiz Şehir Mezarlığı ile yine başka bir alanda, daha da büyük yeni güneş enerji santrallerini kurmak" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title