Haberler

Bingöllü Vatandaşlar Keneye Karşı Uyarıldı

Bingöl Tarım İl Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (Kkka) Hastalığına Neden Olan Öldürücü Virüs Taşıyan Kenelere Karyı Vatandaşlar Uyarıldı.

Bingöl Tarım İl Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan öldürücü virüs taşıyan kenelere karyı vatandaşlar uyarıldı.

Ülkenin, kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahip olduğu vurgulanan yazılı açıklamada, kenelerin, küçük kemiriciler ve yaban hayvanlarından, evcil memeli hayvanlara, özellikle kuşlara kadar geniş bir konakçı listesine sahip olduğu belirtildi. Açıklamada, KKKA hastalığının daha çok hayvancılıkla uğraşanlarda, veteriner hekimlerde, mezbaha çalışanlarında ve kırsal alanda yaşayanlarda görülebileceği belirtilerek, hastalığın enfekte hayvanların kan ve dokuları ile temas sonucu da bulaşabileceği ifade edildi. Kenelerin uçamayıp sıçrayamadıkları bu nedenle ağaçlarda bulunma ihtimalinin zayıf olduğu belirtilen açıklamada uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşılmaması tavsiye edildi.

Kenelerin yoğun olabileceği araziye veya pikniğe gidildiğinde bacak ve kolları kapatan kıyafetlerin tercih edilip, kapalı ayakkabı giyilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şu önerilerde bulunuldu.

"Açık renk kıyafetler giyinin ki, üzerinize herhangi bir kene geldiğinde görebilesiniz. Eve döndüğünüzde kendinizi, çocuklarınızı hatta evde beslediğiniz hayvanlarınızı kene yönünden kontrol ediniz. Kene kan emerken acı vermez ama hafif kaşıntı hissi verebilir. Eğer üzerinizde kene bulduysanız uygun bir şekilde ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla sağa sola oynatarak alınması ve ısırılan yerin alkolle temizlenmesi ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir."

(MÇ-MET-Y)

12.06.2007 17:47 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title