Haberler

Atça'dan Kardeş Şehir Mako'ya Ziyaret

Geçtiğimiz Mayıs ayında Sultanhisar'ın Atça Belde Belediyesi ile Macaristan'ın Mako Belediyesi arasında kardeş şehir protokolünün imzalanmasının ardından 8 kişilik heyet bu kez de kardeş şehre Mako'ya ziyaret düzenledi.2005 yılında Atça Belediye...

Geçtiğimiz Mayıs ayında Sultanhisar'ın Atça Belde Belediyesi ile Macaristan'ın Mako Belediyesi arasında kardeş şehir protokolünün imzalanmasının ardından 8 kişilik heyet bu kez de kardeş şehre Mako'ya ziyaret düzenledi.

2005 yılında Atça Belediye Meclisi tarafından kardeş şehir kabul edilen Mako Belediyesi imza töreni ancak 2012 yılında gerçekleşmişti. 7 yıl süren kardeşlik programı Atça heyetinin ziyareti ile devam etti. Ziyarete Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan ve Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü ile birlikte kurum görevlileri katıldı. Atça Beldesi ile kardeş şehir olan Macaristan'ın Mako Eyaleti, Macaristan'ın güneyinde yer alan ve tarımı ön planda olan bir şehir. 8 kişilik Türk Heyeti'ni karşılayan Mako Eyalet Belediye Başkanları, AB Mako Fon Başkanı, Mako Ziraat Odası Başkanı ve Mako İşadamları Derneği Başkanı daha sonra tarımsal işletmeleri gezdirerek Macaristan tarımı hakkında Türk heyetine bilgi verdiler.

TARIM ŞEHRİ 'MAKO'

Macaristan'ın 10 yıl önce Avrupa Birliği'ne tam üye olduğunu vurgulayan Bilal Tarhan, bu üyelik sürecinin Macaristan tarımına çok faydası olduğunu, özellikle tarımda mekanizasyon konusunda Avrupa Birliği'nden çok destek aldıklarını söyledi. 20 yıl önce sosyalizm yönetiminden ayrılan Macaristan'ın bu yüzden toprak arazilerinin miras yolu ya da başka sebepten parçalanmadığını, arazilerin en küçüğünün nerdeyse 1000 dekardan başladığını belirten Tarhan, bu büyük bütün arazilerde yapılan tarımın maliyet açısından ülkemizden daha düşük olduğunu söyledi. Başta mısır olmak üzere, ayçiçeği, meyve bahçeleri ve asmacılığın ilk başta yer aldığını belirten Tarhan, özellikle hibrit mısır yetiştiriciliğinde Avrupa'yı besleyen ülkenin Macaristan olduğunu vurgulayarak; "Sulama sisteminde püskürtme sulamayı tercih eden Macaristan tarımı, arazilerinin bütünlüğü avantajını kullanıyor. Devletten icar yöntemiyle kiralanan arazilerde Macar çiftçisinin üretim yaptığı belirtildi. Üzüm yetiştiriciliğinde de önemli bir yer tutan Macaristan pek çok şarap fabrikası ile Avrupa şarap piyasasında yer almaktadır" dedi.

MACARİSTAN HEYETİ TÜRKİYE'YE DAVET EDİLDİ

Türk Heyeti, Macaristan Tarım Bakanı Müsteşarı ile bir araya gelerek, Macaristan ve Türk tarımı için birlikte neler yapabileceklerini konuştular. Şehrinde yapılan toplantıda Bakanlık Müsteşarı, Belediye Başkanı ve Türk Konsolosluğu'ndan Ataşe, Aydın'dan giden heyetle bir arada bulundu. Yapılan toplantıda özellikle Türk yatırımcıları Macaristan'a davet eden Müsteşar; tarihten gelen dostluğun günümüzde de ticaret turizm ve tarımda devam ederek daha da pekişeceğini söylendi. Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar ise tüm toplantılarda Atça'yı ve Türk misafirperverliğini anlatarak, Atça'ya beklediklerini söylerken, Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan ve Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, İlçelerinin tarımından bahsederek Macar çiftçi ve kuruluşlarını Türk tarımını yerinde görmeye davet etti. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title