Haberler

Atalarının Mirasına Destek İçin Avustralya'dan Geldiler

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda yabancılara ait mezar ve anıtlardan çalınan bronz giriş ve tanıtım levhaları ile haritanın yerlerine yenilerinin konulması için yürütülen çalışmalara Avustralya'dan gelen ve emekli askerlerden oluşan gönüllüler de destek veriyor.

BÜLENT ERSÖZ - Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda yabancılara ait mezar ve anıtlardan çalınan bronz giriş ve tanıtım levhaları ile haritanın yerlerine yenilerinin konulması için yürütülen çalışmalara Avustralya'dan gelen ve emekli askerlerden oluşan gönüllüler de destek veriyor.

Lone Pine, Anzak Koyu, Arıburnu, Sharapnel Valley, Corntnell Steevs Post, Quins Post, The Neck ve Chunk Bair yabancı mezarlıklarında bulunan bronzdan yapılma giriş ve tanıtım levhaları ile bir haritanın geçen yıl ekim ayında kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce çalınmasının ardından söz konusu bölgedeki onarım ve yenileme çalışmaları sürüyor.

Avustralyalı emekli askerlerden oluşan 13 gönüllü ile bölgeden bir grup vatandaş, çalınan ve zarar gören 12 kaidenin yerlerine yenilerini monte etmeye başladı.

Vietnam Savaşı gazisi de olan grup başkanı Eric Winn, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunmaktan ve ülkesi için kutsal sayılan bazı alanlardaki kaideleri yenileme, tamir etme imkanına sahip olmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Winn, Avustralya'dan askeri uçakla Çanakkale geldiklerini ifade ederek, "Plakaları yerine koyuyoruz. Gönüllü olarak bu işi yapıyoruz. Çalışmalar için Avustralya'da kampanya düzenledik. Yeni malzemeleri almak için birçok kurumdan yardım aldık. Türk hükümetine ve Eceabat halkına çok teşekkür ediyoruz. Bizlere burada bu işi yaparken çok yardımcı oluyorlar" diye konuştu.

Levhaların bronzdan yapıldığını ve her birinin 63 kilogram ağırlığında olduğunu aktaran Winn, 9 plakayı Avustralya'dan getirdiklerini, ikisini ise tamir edeceklerini bildirdi.

Kaidelerin içine özel zincirler koyarak güvenlik sistemi oluşturduklarını anlatan Winn, "Bu olayı yeniden tekrarlamak isterlerse büyük vinç ve kamyonlarla gelmedikleri sürece plakaları alamayacaklar. Böyle bir şey olması durumunda mutlulukla tekrar gelirim ama bu sefer plakaların sökülmesi oldukça zor" ifadesini kullandı.

Hırsızlık olayını duyunca hayal kırıklığına uğradığını vurgulayan Winn, Çanakkale'ye gelip Türk insanının bölgedeki mirasa saygılı davrandığını görmekten büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Winn, şunları kaydetti:

"Gruptaki bütün arkadaşlar, Türklerin buraya saygıyla anmaya geldiklerini görmekten çok mutlu oluyor. Atatürk'ün maskının çalınması bende daha da büyük hayal kırıklığı yarattı. Bunları yapanlar, Türkiye dışından birileri olması lazım ki başka bir şey düşünemiyorum. Sağ tarafımda Anzak birliklerinin taarruz yaptığı bölge, sol tarafımda ise Türklerin savunmasının olduğu Conkbayırı. Burada çalışmak onur verici. Aynı zamanda bu benim için bir hac vazifesi. Buralar kutsal yerler, burada olmaktan onur ve gurur duyuyorum."

100 yıl önceki gibi

Çan ilçesinde yaşayan ve gruba yardım eden işçi Aydın Ersin de Avustralyalılarla 100 yıl önce olduğu gibi dostlukların devam ettiğini, dillerini bilmese bile anlaşabildiklerini belirtti.

Avustralyalı Meecham Phipot ise Ersin'e savaşta şehit düşen Mehmetçiklerden dolayı "Mehmedi" olarak hitap ettiğini, kısa zamanda Türkçe "merhaba", "sağol", "tepe" kelimelerini öğrendiği bilgisini verdi.

Kaynak: AA / Yerel

Avustralya Çanakkale Gelibolu Türkiye Yerel Haberler

title