Haberler

Antalya'da Mantar Yetirticiliği Kursu Başladı

Güncelleme:

Korkuteli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İş-Kur Antalya İl Müdürlüğü'nün işbirliğiyle açılan 'Mantar Yetirticiliği Kursu' başladı.

Foto: Belediyeden gelen fotolar

===

Mantar kursu iş sahibi yapacak

KORKUTELİ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İş-Kur Antalya İl Müdürlüğü'nün işbirliğiyle açılan 'Mantar Yetirticiliği Kursu' başladı. 5'i erkek 25 kursiyerin katıldığı kurs, 24 gün sürecek. Kursiyerler hem teorik bilgiler alacak hem de pratik yapacak. Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlar sertifika alacak. Aldıkları sertifika sayesinde ilçedeki işletmelerde istihdam edilecekler.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Okan Haluk Çalışkan tarafından kursiyerlere ilk gün kültür mantarı yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler verildi. Kültür mantarı yetiştiriciliği kurslarının 7 modül üzerinden verileceğini belirten Okan Haluk Çalışkan, üretim teknikleri, toprak, mantarhane hazırlığı, kültürel bakım, bitki zararlıları, mücadele yöntemleri ve mantar yetiştiriciliği konularında bilgi verileceğini anlattı.

Korkuteli Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Harun Topay, kurslarla vatandaşların iş sahibi olmasının hedeflendiğini söyledi. Korkuteli'nin 'beyaz şapkalı' mantarın başkenti olduğunu vurgulayan Topay," Korkuteli, Türkiye'nin mantar üretiminin yüzde 50'sini, kompost üretiminin de yüzde 65'ini karşılıyor, Pazar sorunu olmayan bir ürünün yetiştirilmesi insanlarımızın bütçelerine katkı sağlayacaktır. Kurslar sonunda herkes istediği yerde mantar yetiştirebilecek" dedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kurstan foto

===

Isparta'ya binicilik tesisi

ISPARTA'da Atabey 75'inci Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu'nda binicilik tesisi açıldı. Tesisin açılışına Vali Memduh Oğuz, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katıldı.

Açılışta konuşan YİBO Müdürü Ümit Yeter, binicilik tesisinin Atabey 75'inci YİBO Spor Kulübü Derneği tarafından işletileceğini kaydetti. Amaçlarının öğrencileri a-sosyal ortamlardan kurtarmak ve biniciliği sevdirmek olduğunu anlatan Yeter, "Bununla birlikte engelli vatandaşların hipoterapi ( Atla Tedavi) yoluyla sosyal yaşama adapte olmalarını sağlamaktır" dedi.

25 bin metrekarelik alana inşa edilen binicilik tesisinin 9 ayda tamamlandığını belirten Atabey Kaymakamı Sedat İnci ise "Öğrencilerimizi başarılı kılmanın yanında toplum içerisinde aktif rol alan, birbirlerine saygılı ve hoş görülü davranan bireyler olarak yetiştirme gayreti içerisindeyiz. Bu doğrultuda binicilik tesisimiz başta öğrenciler olmak üzere tüm halkımıza açık olacaktır. Bu tesis kendi alanında bir ilk" dedi.

Vali Vali Memduh Oğuz ise "Biz atın görüntüsünü de severiz, hikayelerini de severiz. Hayatımız içerisinde ondan bir unsur bulunduğunda zaman da memnun oluruz, mutlu oluruz. Başka milletlerin ata bakışından daha farklı bir anlayışımız vardır. Burada zor gibi görünen bu ihtimal gerçekleşince çok memnuniyet duydum. Sadece tebrik etmekle yetindiğimiz bu işi burada başarmak, göründüğü gibi kolay değil" diye konuştu. Tesisin açılışını yapan Vali Oğuz, tesisin bölümlerini gezerek bir süre 'at'a binen gençleri izledi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Açılıştan fotolar

===

Kabaklara hayat veriyorlar

DEMRE'de oturan yat kaptanı 42 yaşındaki İdris Çerçikaya ve usta gemici eşi Suna Çerçikaya, turizm sezonunun sona ermesinin ardından kış döneminde, evinde su kabaklarına hayat veriyor. 2 çocuk sahibi çift, yazın yat kaptanlığı yaparak, kışın ise su kabaklarına şekil para kazandığını belirtti. Su kabaklarını Alanya'dan aldıklarını belirten İdris Çerçikaya, kabakları önce yıkandıklarını ve bir gün boyunca kurutulmaya bıraktıklarını söyledi.

Kuruyan kabakların üstüne kurşun kalemle Noel Baba, Aydın efesi, kadın zeybek, Anadolulu kadını ve erkek figürleri çizdiğini vurgulayan İdris Çerçikaya, artında bu figürleri boyayarak hayat verdiğini anlattı. Düz satıh bölümleri eşi Suna Çerçikaya'nın asıl figürleri ise kendisinin boyadığını kaydeden İdris Çerçikaya, boyanan figürlerin üstüne vernik atarak satışa hazır hale getirdiğini belirtti.

Hayat bulan su kabaklarını 1,5 liraya mal ettiklerine değinen Çerçikaya, Noel Babalı figürleri 4 TL'den toptan sattığını kaydetti. Aydın efesi ve zeybek, Anadolulu insan figürlerini 10 liradan sattığına dikkati çeken Çerçikaya, kış döneminde yaklaşık 600- 700 su kabağı işlediğini söyledi. Çerçikaya, su kabaklarına turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Kabaklara şekil veren Çerçikaya çifti

===

Turizmin standartları belirlenecek

TÜRK Standartlar Enstitüsü (TSE) ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) arasında protokolü imzalanan eğitim ve belgelendirme projesi kapsamında Manavgat'ta toplantı düzenlendi. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Bozdemir, TSE Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar ve turizmciler katıldı.

Toplantıda konuşan TSE Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, dünya ticaretinde kalitenin önemli olduğunu belirterek, kalite standartlarını belirlemenin TSE'nin asli görevi olduğunu söyledi. 2011 yılı verilerine göre dünya yıllık ticaret hacminin 70 trilyon dolar olduğunu kaydeden Özdamar, "Ülkeler arası ticaret hacmi 16 trilyon, İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 8 trilyon, ve Türkiye'nin ticaret hacmi ihracat - ithalat olarak 750 milyar dolar seviyesinde" dedi.

Dünyada belgelendirme pazarının değerinin 140 milyar dolar olduğuna vurgu yapan Özdamar, "Türkiye'de ise 'uygunluk' değerlendirme pazarı 1.5 milyar dolar, TSE'nin faaliyet geliri ise 120 milyon dolardır. Bugün TSE sadece Türkiye'de değil Dünya'nın birçok yerinde temsilcilikler açmıştır" diye konuştu.

TSE ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) arasında, turizm sektöründeki tesislere kalite yönetim sistem belgesi verilmesi için protokol imzaladıklarını hatırlatan Özdamar, turizm sektörünün sorunlarının çözümü noktasında TÜROFED ile ortak çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Öğrenci servislerine sıkı denetim

AFYONKARAHİSAR Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü, 2012 yılında 400 servis aracına trafik cezası uyguladı. Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Şube Müdürlüğü, Atatürk İlköğretim Okulu'nun ve 3 farklı okulda öğrenci servisi denetimi yaptı. 4 okulda 44 servisine denetim uygulanırken, 28 araca ceza yazıldı. Denetimlerde 2012 yılı itibariyle 400 servis aracına ceza kesildiği, 47 aracın ise trafikten men edildiği belirtildi.

Hafta içi her gün yapılan rutin denetimlerde 47 araç 60 gün süreyle trafikten men edilirken, 22 servis aracına da aşırı hızdan dolayı cezai işlem yapıldı. Afyonkarahisar merkezdeki ilk ve ortaöğretim kurumlarına her gün 200 servis aracıyla 5 bin öğrencinin taşındığı belirtilirken, denetimlerin sadece okul giriş ve çıkışlarından ibaret olmadığı, seyir halindeki servislerin de kontrol edildiği kaydedildi.

Emniyet yetkilileri, öğrenci velilerinin de servisleri tercih ederken araçlarda hostes bulunup bulunmadığı, öğrencilerin kemer takıp takmadıklarını, araçların hız limitine uyup uymadıklarını, fazla yolcu alıp almadıklarını öğrenmelerinin yararlı olacağının altını çizdi. Yetkililer, Valilik veya Emniyet Müdürlüğü yoluyla gelen her şikayetin de dikkate alındığını bildirdi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Denetimlerden

===

Aliyev anıtı, Afyon'da hazırlanıyor

AFYONKARAHİSAR'da Azerbaycan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mermerden anıtı yapılıyor. Mermeriyle ünlü Afyonkarahisar, bir ilki başarmaya hazırlanıyor. Kentte faaliyet gösteren Natur Mermer, Azerbaycan'ın kurucu cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mermerden anıtını yapacak. Şirket yöneticisi Hüseyin Tokman, Zafer Kalkınma Ajansı ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın destekleriyle böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Azerbaycan'da Haydar Aliyev'in birkaç farklı şehirde anıtının yapılması yönünde bir proje hazırlandığını anlatan Tokman, yapılacak ilk anıtı şu anda hazırlamaya başladıklarını söyledi. 6 metre yüksekliğinde kolonlar üzerine kaideye oturtulmuş, orta kısmında da Haydar Aliyev'in bir büstü olacak şekilde yapılacağını vurgulayan Tokman, "Bu çalışmanın burada yapılması, Afyonkarahisar mermerinin kullanılıyor olması ayrı bir gurur kaynağı" dedi.

Natur Mermer'i ziyaret eden Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise şirketin son derece başarılı çalışmalara imza attığını belirtti. Vali Balkanlıoğlu, "Natur Mermer'in katma değeri yüksek. Teknolojisi çok yüksek. Robotik teknolojiyi buraya getirmiş olması ve çok güzel eserler vücuda getirmesi, bu ürünleri yurt içinde ve dışında pazarlaması bizler için de onur kaynağı. Mermerimiz burada daha da değerli teknolojinin de yardımıyla çok daha güzel eserler, sanat eserleri meydana geliyor" diye konuştu.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Çalışmalardan

===

'Biz gelene kadar size emanet'

BURDUR Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Biz Gelene Kadar Size Emanet' projesinin 3'üncü ayağı Çavdır'da uygulanmaya konuldu. İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından muhtar ve imamlara ilk yardım eğitimi verildi. Eğitim öncesi Çavdır sağlık çalışanları tarafından, ilk yardımın önemini anlatan skeç sergilendi. Eğitimin içeriğinin uygulamalı ve teorik bilgilerden oluştuğunu anlatan İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, genel olarak toplumda ilk yardım bilincinin ve ilk yardım becerisinin artması gerektiğini kaydetti.

Burdur'da her köyde okul ve sağlık tesisinin olmadığına işaret eden Şenbayram, "Ama her köyde devlet görevlisi olarak muhtarlarımız ve imamlarımız bulunuyor. Dolayısıyla muhtar ve imamlar, o köyün kanaat önderleri, fikirlerine danışılan akil kişi konumunda. Bu sebeple eğitim verdiğimiz muhtar ve imamlarımız, görev yaptıkları köylerde hem bilgilendirici, eğitici konumunda olacak hem de acil bir durumda hemen vakaya müdahale edebilecek yeteneğe sahip kişiler olacaklar" dedi

Burdur'da etkili bir 112 Acil Servis ağı bulunduğunu da vurgulayan Şenbayram, "Ne kadar hızlı bir 112 servisimiz olursa olsun, bazen öyle vakalar oluyor ki anında müdahale edilmesi gerekir. İşte o 1-2 dakikada müdahale edilmesi gereken olaylarda eğitim verdiğimiz muhtar ve imamların devreye girmesini bekliyoruz. Sadece devreye girmelerini değil, köydeki insanlara da bildiklerini aktarmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Hakan KAZAN/ÇAVDIR, (DHA)

Foto: Eğitimden foto

===

Manavgat'ta evlilik kursu

MANAVGAT Kaymakamlığı, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Sema Koleji işbirliğinde öğretmenlere ve velilere yönelik 'Evlilik Okulu' kursu başladı. Sema Koleji rehberlik öğretmeni Arif Özutku tarafından verilen ve 3 gün sürecek eğitim Manavgat Ticaret ve Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda düzenleniyor. Kursa Manavgat Ticaret Meslek Lisesi'nin yanı sıra, Anadolu Lisesi, Namık Karamancı Fen Lisesi, Düriye Duran Lisesi öğretmen ve velileri katılıyor.

Kursun açılışında konuşan rehberlik Uzmanı Arif Özutku, Evlilik Okulu'nda aile içi iletişimi, sevgiyi ve saygıyı en üst düzeye çıkarılması amacıyla yapılması gerekenleri anlatacaklarını söyledi. Son dönemde çeşitli etkenler nedeniyle Türkiye'de aile kurumunda olumsuz gelişmeler yaşanmaya başladığını kaydeden Özutku, "Boşanmalar artıyor. Bunun önüne geçmek amacıyla bu kursu veriyoruz. Gelecek nesilleri yetiştiren öğretmenler bu kurstan öğrendiklerini öğrencileriyle de paylaşacaktır" dedi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Kurstan

===

DSİ personeline diyabet eğitimi

ISPARTA Devlet Hastanesi tarafından başlatılan 'Sağlık Olsun Projesi' kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) Isparat Bölge Müdürlüğü personeline Uzm. Dr. Ayhan Zengi tarafından diyabet hastalığıyla ilgili eğitim verildi. Programa, DSİ Bölge Müdürü Murat Acu, Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreteri Osman Aydın ve çok sayıda DSİ personeli katıldı. Eğitimde, DSİ personelinin şeker ölçümleri de yapıldı.

DSİ Bölge Müdürü Murat Acu, çalışma hayatının yoğunluğu arasında sağlıklı bireyler olmanın gerekliliğine dikkat çekerek, "Personelimizin sağlığına dikkat etmesi gerekiyor. Bu eğitim sayesinde personelimizin diyabet konusunda daha da bilinçli olacağından eminiz" dedi. KHB Genel Sekreteri Osman Aydın ise DSİ'den gelen talep doğrultusunda bu projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Verilen eğitim sayesinde belirli bir kitlenin diyabet hastalığı konusunda bilgilendirilmiş olacağını anlatan Aydın, "Hastalıklara karşı önceden tedbir almak hem devlete fazla yük olmayı engeller hem de kişisel olarak ağır bir yükten kurtarır" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Dr. Ayhan Zengi, diyabet hastalığı ile ilgili DSİ personeline çeşitli bilgiler verdi.

Ali ÇEVİKBAŞ/EĞİRDİR, (DHA)

Foto: Diyabet eğitiminden

===

Eline aldığı her şeye şekil veriyor

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde oturan 62 yaşındaki Hasan Yıldırım el becerilerinde sınır tanımıyor. Bulunduğu her ortamda gördüğü materyalleri el becerisiyle birleştiren Hasan Yıldırım, meyve, ağaç veya peçeteden çeşitli şekiller yaparak herkesi şaşırtıyor. 40 yıl önce Fransa'ya işçi olarak gittiğini anlatan Hasan Yıldırım, burada öğrenci servis şoförü olarak çalıştığını söyledi.

Öğrencileri beklerken, bir elmanın üzerine çiçek figürü çizerek ilk el sanatını yaptığını kaydeden Yıldırım, geçen zaman içinde tüm meyveleri işlemeye başladığını kaydetti. Ağaçtan, 'Boğaz Köprüsü', Osmanlı tuğraları, Peri Bacaları, Pamukkale Travertenleri, mantar ve haşhaş kozalağı figüleri ile çiçek şekilleri yaptığını vurgulayan Yıldırım, her tür meyveye de şekil verdiğini söyledi.

El becerisini geliştirmesi için 13 yıl emek verdiğini anlatan Yıldırım, "Oymacılıkla uğraşmak beni gerçekten mutlu ediyor. Evimize aldığımız bir kağıt havlunun maliyeti 1.5 TL. Bir yaprağı yaklaşık 1 kuruşa geliyor. Ben bunun bir yaprağından gül yaparak hediye ettiğimde, insanları mutlu ediyorum" dedi.

Yaptığı el işlerinin büyük kısmını Fransa'da sattığını da kaydeden Yıldırım, zaman zaman Fransa'da okullarda da el iş derslerine konuk öğretmen olarak katıldığını aktardı.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Hasan Yıldırım'ın el becerileri ile şekiller yaparken fotolar

===

Altıntop Isparta'da podyuma çıktı

ISPARTA'da Iyaşpark AVM tarafından 2012-2013 sonbahar kış kreasyonları tanıtıldı. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen defilenin bu yılki konuğu manken Tuğba Altıntop oldu. Defilede, onlarca manken tarafından Iyaşpark AVM'deki 30 markanın yeni sezon ürünleri müşterilerin beğenisine sunuldu.

Defilede en çok ilgiyi manken Tuğba Altıntop çekti. Özellikle erkek izleyenler cep telefonuyla Altıntop'u görüntülemeye çalıştı. Kırmızı ve siyahın hakim olduğu modellerle defileyi izlemeye gelenlerin karşısına çıkan Altıntop, performansıyla dikkat çekti. Iyaşpark AVM'de düzenlenen defilede çocuk mankenler de üzerlerindeki yeni sezon modelleri başarıyla sergileyerek, izleyenlerden büyük alkış aldı.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Defile fotoları

===

Eğirdir MYO'ya hijyen ödülü

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Meslek Yüksekokulu öğrencileri, 'Afyonkarahisar'da düzenlenen 1'inci Ulusal Yemek Yarışması'nda hijyen ödülüne layık görüldü. Balık yemekleri kategorisinde gerçekleştirilen, 160 usta ve şef öğrencinin katıldığı yarışmada, Eğirdir MYO Aşçılık Programı öğrencileri Abdurrahman Çakmak ve Kübra Ceyhan, 'Pesto Soslu Patates Eşliğinde Somon Izgara' ile 'Hijyen' kategorisinde birinci oldu. Öğrenciler, altın madalya kazandı. MYO Müdürü Doç. Dr. Nazmi Avcı ve Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Çuhadar, öğrencileri başarısından dolayı kutladı.

Ali ÇEVİKBAŞ/EĞİRDİR, (DHA)

Fotosuz - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Korkuteli Türkiye Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları! Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title