Haberler

Anadolu aslanları kış öncesi tüylerini yeniliyor

Güncelleme:

Anadolu aslanları kış öncesi tüylerini yeniliyor Anadolu aslanı olarak bilinen Kangal köpekleri yeniledikleri tüyleriyle adeta çelikten bir zırh giyerek kışa hazırlanıyorSİVAS Anadolu aslanı olarak bilinen Kangal köpekleri yeniledikleri tüyleriyle adeta çelikten bir zırh giyerek kışa hazırlanıyor.

Anadolu aslanları kış öncesi tüylerini yeniliyor

Anadolu aslanı olarak bilinen Kangal köpekleri yeniledikleri tüyleriyle adeta çelikten bir zırh giyerek kışa hazırlanıyor

SİVAS Anadolu aslanı olarak bilinen Kangal köpekleri yeniledikleri tüyleriyle adeta çelikten bir zırh giyerek kışa hazırlanıyor.

Sivas'ın dünyaca ünlü Kangal köpekleri cesareti, alan korumada ki ustalığı kadar zorlu hava ve arazi şartlarına dayanıklılığıyla da adından söz ettiriyor. Kış aylarında eksi 40 dereceye kadar hayatlarını sürdürebilen Kangalların bu özelliğe sahip olmalarının bir sebebi ise tüy yapısı. Yaz aylarından Sonbahar aylarına geçiş sürecinde tüy katmanlarını arttırması ve daha sık tüylere bürünmesi Kangallara soğuk havada termal görevi üstleniyor. Sivaslı Uzman Kangal Yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, Kangal köpeklerinin yaşam tarzı olarak sıcak havayı benimsemediğini aksine soğuk havada adeta yeniden doğduklarını söyledi.

"Karakteristik özelliklerini soğuk iklimde ortaya koyar"

Yıldız, Soğuk iklimin Kangallar için olmazsa olmaz olduğunu söyleyerek, "Kangal köpekleri yüksek karasal iklim hayvanıdır. Kangal kesinlikle sıcakta mukavemetini düşürür hareketliliğini bozar ve sıcakta ıstıraplar yaşar. Sıcak hava Kangallara göre değildir. Serin ve soğuk havalarda dayanıklıları artar ve sağlıkları yerine gelir. Her şeyden önce Kangalın aradığı iklim soğuk iklimdir. Soğuk onların olmazsa olmazlarıdır. Kangal ikliminde değer kazanır, coğrafyasında kıymetlidir çünkü ondaki olan hareketliliği, yaşam tarzını ve olaylara karşı olan gücünü görme şansınız olur. İçsel olarak ve gönül değerleriyle onu siz öyle bir tanımlar ve tanıtırsınız ki kendisine zaten o kendi karakteristik özelliğini soğuk iklimlerde tam ortaya koyar. Sıcakta Kangallar birer ölüdürler. Sıcağın gelişiyle birlikte kene ve pire gibi yaşayan haşereler artar ve Kangalı bitirir. Bu havalarda Kangalı sadece kuytu yerlerde görürsünüz. Kendini yormamak ve terlememek için ağırlıkla gölge ve kuytu noktalarda yaşamaya başlar. Soğuk geldiği zaman ise Kangal dışarda yeniden doğmuş olur" dedi.

"Tüy katmanları Kangalların çelik zırhıdır"

Yıldız, tüy değişiminin kangallar için adeta çelik bir zırh görevi gördüğünü söyleyerek, "Tüy dökme döneminde hızlı bir şekilde tüyünü onarır ve katmanlarını fazlalaştırır kaliteli tüy gelişmeye başlar. Ne kadar soğuk olursa Kangal o kadar mobilizasyon kazanır. Soğuk kesinlikle Kangalın olmazsa olmazıdır. Bu köpekler karasal iklimde, yüksek kesimlerde doğmuş yaşamış ve bu yükseklerde karakterleriyle bedenlerini bir araya getirmişlerdir. Yeniden tüy değişimi demek Kangalların çelik zırhlarının yerine gelmesini ifade eder. Bu katmanların içinde bulunan alt tabaka sıcak tutmaya ve sıcağın dışarı çıkmasını engeller. Üst tabaka ise bir yalıtımdır. Bu katmanlar soğuğu sıcağa, sıcağı ise soğuya karıştırmayan çelik bir zırhtır. Kangallar Anadolu'nun soğuğunda yaşayan bir aslandır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kangal Sivas Haberler

Bakmadan Geçme

MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title