Haberler

Yanlış Gübreleme Fındıkta Verimi Düşürüyor

Ordu Üniversitesi (Odü) Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu, Fındığın Beslenmesini Sağlayan Gübrenin Doğru Kullanılması Konusunda Üreticileri Uyardı.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu, fındığın beslenmesini sağlayan gübrenin doğru kullanılması konusunda üreticileri uyardı.

Doç. Dr. Tarakçıoğlu yaptığı açıklamada, bitkisel üretim artışında gübrelemenin payının yüzde 50 ile 75 arasında olduğunu, gübrelemeden beklenen faydanın sağlanabilmesi için toprak ve bitki analiz sonuçlarına göre yapılması gerektiğini belirtti. Üreticilerin 'kulaktan dolma' bilgilerle gübreleme yaptığına, toprak ve bitki analizi yaptırmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Tarakçıoğlu, "Karadeniz Bölgesi'nde azotlu gübre yaklaşık yüzde 37, fosforlu gübre yüzde 21 ve potasyumlu gübre yüzde 6 civarında

tüketilmektedir. Özellikle fındıkta potasyumlu gübrenin toprak analiz sonuçlarına göre yapılması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir" dedi.

Doç. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu, fındıkta verim düşüklüğünün en bariz sebeplerinin başında, fındık bitkisinde gübrelemede yapılan yanlışlıklardan kaynaklandığını da belirterek, "Yapılan araştırmalar bunu destekler niteliktedir. Fındıkta yaprak analiz sonuçlarına göre azot, fosfor, potasyum, çinko ve özellikle bor noksanlıkları tespit edilmiş olup; gübreleme ile fındığın sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Ancak gübrelerin bilimsel ve usulüne uygun bir şekilde verilmesiyle daha iyi sonuç

alınabilmektedir. Özellikle bilinçli bir gübrelemeyle 3-4 dönüm fındık bahçesinden 1 ton ürün alınabilmelidir. Yaprak gübrelerinin kullanımında çiftçilerimizin bilhassa dikkatli olması gerekmektedir" diye konuştu.

Borlu gübrelemenin verim ve randımanı arttırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Tarakçıoğlu, "Borlu gübreleme, meyve tutumunu artırmak suretiyle verim ve randımanda artış sağlamaktadır. Borlu gübrenin tavsiye edilen miktarın 10-20 gram fazla verilmesiyle fındıkta ve özellikle kivinin daha hassas olması nedeniyle, önemli oranda ürün kayıplarına neden olabileceği göz ardı edilmemelidir" şeklinde konuştu.

(HA-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title