Haberler

Tarihi Çorum Kalesi'nde restorasyon hazırlığı - ÇORUM

Güncelleme:

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan Kılıç Arslan tarafından 11'inci yüzyılda inşa ettirildiği tahmin edilen Çorum Kalesi içindeki metruk yapıların yıkımına başlandı.

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan Kılıç Arslan tarafından 11'inci yüzyılda inşa ettirildiği tahmin edilen Çorum Kalesi içindeki metruk yapıların yıkımına başlandı.

Çorum Belediyesince 2010 yılında başlatılan "Çorum Kalesi Restorasyon Projesi" kapsamında kale içinde yer alan bir cami, 3 tescilli bina ve 39 metruk yapı olmak üzere toplam 42 hane kamulaştırıldı.

Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün de izniyle kale içindeki 4 parselde yıkım çalışması başlatıldı.

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, yıkım çalışmalarının başladığı kalede incelemelerde bulundu. Kale içindeki tarihi değere sahip tescilli yapıları inceleyen Aşgın, görevlilerden restorasyon projeleri hakkında bilgi aldı.

Aşgın, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Çorum Kalesi'ni tüm ihtişamıyla yeniden ortaya çıkartacaklarını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle kale etrafındaki 200 dönüm alanda kentsel dönüşüm çalışması başlattıklarını belirten Aşgın, Çorum Kalesi Restorasyonu Projesi'yle de kale içini cazibe merkezi haline getireceklerini ifade etti.

Çorum Kalesi'nin Türklerin Anadolu'ya girişinden hemen sonra yapılan ilk kalelerden olduğunun tahmin edildiğini aktaran Aşgın, şöyle devam etti:

"Yüzyıllardır ayakta olmasına karşın son yıllarda metruk hale dönüşmüştü. 2010 yılından itibaren kalenin restorasyonu için kamulaştırma çalışmaları başladı. Kale içindeki yapılar definecilerin, alkol veya çeşitli madde alanların mekanı haline dönüşmüştü. Çok kötü bir haldeydi. Bunu da dikkate almak suretiyle yıkım çalışmalarına onay verildi, bazı yapıların yıkımına başlıyoruz. Tarihi yeniden canlandırmak, şehrimizin kültürel hayatına katkı vermek anlamında kaleyi restore edip önemli bir kültürel varlığı korumuş olacağız."

Aşgın, restorasyonun iki aşamada gerçekleşeceğini, öncelikle surların, daha sonra da sur içindeki tarihi yapıların onarılacağını belirterek "Tescilli binalarımızın restorasyon projeleri hazır. Tarihi dokuya uygun şekilde tescilli binalarımızı restore edip kale içinde özgün bir proje ortaya çıkartacağız. Kalenin dış duvarlarını da restore ederek eski ihtişamlı haline getireceğiz. Kale içinde ticaretin olacağı, turistlerin ziyaret edebileceği, insanların vakit geçirebileceği bir ortam hazırlayacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Selçuklu Devleti Çorum Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title