Haberler

Vali: Saldırı Polise Yapılmış Bir Eylem

İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD'nin İstanbul Başkonsolusluğu Önündeki Saldırıyı Doğrudan Polise Yapılmış Bir Eylem Şeklinde Algıladıklarını Belirterek, 'O Noktadan Sonra ABD Başkonsolosluğu'na Yapılabilecek O Koruma Önlemleri Karşısında Pek Fazla Bir Şey Olmadığı Ortada' Dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD'nin İstanbul Başkonsolusluğu önündeki saldırıyı doğrudan polise yapılmış bir eylem şeklinde algıladıklarını belirterek, ''O noktadan sonra ABD Başkonsolosluğu'na yapılabilecek o koruma önlemleri karşısında pek fazla bir şey olmadığı ortada'' dedi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener, Vali Güler'e başsağlığı ziyaretinde bulundu.

İstanbul Valiliği'ndeki ziyarette bir gazetecinin saldırıya ilişkin ''Şu anda kaç kişi gözaltında?'' sorusu üzerine Güler, bugüne kadar 12 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan bir kişinin tutuklandığını, 2 kişinin sorgusunun da devam ettiğini belirterek, ''Önümüzdeki günlerde ifadelere göre yeni gözaltılar gerekirse onları da gerçekleştireceğiz'' dedi.

''Olayın terör örgütü El-Kaide ile bağlantısı kesinleşti mi?'' diye sorulan Güler, olayın başından itibaren çalışmalarının o tür radikal örgütler üzerinde yoğunlaştığını, çalışmaların o istikamette sürdürüldüğünü söyledi.

Saldırganlardan birinin yurt dışında radikal örgütlerden birinin kampında eğitim gördüğünü ifade eden Güler, ''Benzeri eğitim çalışmalarına katılan bir kişi daha tespit edildi. O da şu anda gözaltında sorgulanıyor'' diye konuştu.

''Olaya karışan taksi şoförü serbest bırakıldı. İfadesinde ne söylediği konusunda bilgi verebilir misiniz?'' diye sorulan Güler, ''O silah zoruyla olay yerine götürüldüğünü ifade etmiş ısrarla. Hakim tutuklamaya gerek görmedi. Yargı kararıdır, saygı duyarız'' dedi.

Bir gazetecinin ''Olaydan önce bazı devlet görevlilerinin saldırganlardan Erhan Kargın'ı ziyaret ettiği yönünde iddialar var'' demesi üzerine, Güler, ''Bu konuda bilgim yok. Bu iddialar nazara alınması gereken iddialardır'' dedi.

Bir gazetecinin ''Ergenekon ile bağlantılı olduğunu iddia edenler var?'' sorusu üzerine Güler, bu olayın böyle bir boyutunun olmadığını ifade ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Biz bunu doğrudan polise yapılmış bir eylem şeklinde algılıyoruz. O noktadan sonra ABD Başkonsolosluğu'na yapılabilecek o koruma önlemleri karşısında pek fazla bir şey olmadığı ortada.''

Güler, ''El-Kaide olduğunu değerlendiriyorsunuz ama diğer iddiaları da göz önünde bulunduracak mısınız?'' sorusuna, ''O örgütü hesaba katmıyor değilim ama bu eylemin hazırlanışı, kullanılan silahlar ve eylemin cereyanına bakıldığında sizin öngördüğünüz ihtimalleri de akla getiriyor'' yanıtını verdi.

Başkonsolos Wiener de bir gazetecinin ''Hayatını kaybeden polislerin ailelerine herhangi bir yardım yapılması düşünülüyor mu?'' sorusunu ''Çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye yanıtladı.

Vali Güler de bu soru üzerine, medyada bu konuda değişik haberler yer aldığını ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin şehit ve gazilerine yeterince sahip çıkacak güçte olduğunu belirtti.

Güler, bazı sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin şehit olan polislere yardımda bulunmak için başvurduğunu belirterek, ''Emniyet Müdürlüğü, Vakıfbank Vatan Şubesi'nde müşterek bir hesap açtı. Orada toplanan paraları her 3 şehidin geride kalanlarına paylaştıracağız. Biz bunu onurlu bir görev olarak görüyoruz'' dedi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Wiener, bir soru üzerine şunları söyledi:

''Güvenlik önlemlerimizin ayrıntısına girmek istemiyorum, ancak bu alanda uluslararası alanda kabul edilen birtakım güvenlik tedbirleri vardır. Biz de bunları uyguladık. Bunu yapan tek biz de değiliz. Bunun yanı sıra dışarıda kalan konsolos mensubu güvenik görevlileri de vardı. Bunlar için de kapılar açılmadı.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

title