Haberler

Ürdün'de Suriyeli Sığınmacılar İçin Yeni Kamp

Suriyeliler için inşa edilen "El Azrak Kampı", 30 Nisan'da sığınmacıları kabul edecek BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Ürdün Temsilcisi Harper: "Zateri Kampı'nda yaptığımız yanlışlardan ders aldık"

Ürdün'ün başkenti Amman'da Suriyeliler için inşa edilen "El-Azrak Kampı" 30 Nisan'da sığınmacıları kabul edecek.

Suriye'nin doğu sınırına 60 kilometre uzaklıkta bulunan ve prefabrike evlerden oluşan kamp, ilk kez gazetecilere açıldı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Ürdün Temsilcisi Andrew Harper ve ülkedeki Suriyeli sığınmacılardan sorumlu Suriyeli Sığınmacılara Sorumluluk Kurumu Başkanı Dr. Vadah Hamud, Azrak Kampı hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Harper, Suriye'den dün gece 800, bir önceki gece ise 677 sığınmacının Ürdün'e giriş yaptığını ve Suriyeli sığınmacı sayısının her geçengün arttığını dile getirdi.

Suriye'deki iç savaşı "insani felaket" olarak nitelendiren Harper, ülkeye gelen Suriyeli sığınmacıların yarısını çocukların ve hastaların oluşturduğunu belirtti. Harper, Zateri Kampı'nın gelecek yeni sığınmacılar için yeterli olmaması nedeniyle Azrak Kampı'nı kurmaya karar verdiklerini söyledi.

-"Zateri Kampı'nda yaptığımız yanlışlardan ders aldık"

Kampın, Ürdün ve 21 uluslararası kurumun ortaklığıyla inşa edildiğini, 37 ülkenin de katkı sağladığını kaydeden Harper, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kampın şimdiye kadar ki maliyeti 63 milyon 740 bin dolar. Suriye'deki kriz gözönüne alındığında, bu çok düşük bir tutar. Biz Zateri Kampı'nda yaptığımız yanlışlardan ders aldık ve bu kampı da aldığımız derslere göre kurduk. Mesela Zateri'de çadırlar var, su ve ısınma sorunu var ancak Azrak'ta bu sistemleri daha sığınmacılar gelmeden kurduk. Fakat tüm bunlar Ürdün'ün tek başına yapabileceği ve yapması gerekin şeyler değil. Avrupa, Körfez ülkeleri ve ABD, biran önce Suriyeli sığınmacılar için birşeyler yapmalı."

Geçen yıl nisan ayında planlanan ve kasım ayında yapımına başlanan kampta 500 prefabrike evin hazır olduğunu, bir hastane ve iki okulun hizmet vereceğini belirten Harper, "Prefabrike evlerden oluşturduğumuz Azrak Kampı 30 Nisan'da açılacak" dedi.

Harper, Azrak Kampı'nın Zateri Kampı'ndan iki kat büyüklükte olmasına rağmen Zateri Kampı'nın yarısı kadar sığınmacıya ev sahipliği yapacağını kaydederek, "Kampı köy büyüklüğünde bölümlere ayırdık. Öncelikle kampta 51 bin Suriyeli sığınmacı ağırlayacağız. Gerekirse 100 bine kadar genişleteceğiz ve bu genişleme için yerlerimiz şimdiden hazır. Kampı bölümlere ayırmamızın nedeni ise güvenliği artırmak ve daha iyi hizmet sunabilmek. Her bir köyde 30-40 Suriyeli sığınmacı kalacak ve güvenliği sağlayan polisler olacak" diye konuştu.

-"Savaşmak için Suriye'ye dönenlere müsaade etmeyiz"

Dr. Vadah Hamud da Azrak Kampı'nın, ülkede Suriyeli sığınmacılar için inşa edilen beşinci kamp olduğunu ifade ederek, her gün ortalama 600 ila 700 Suriyelinin Ürdün'e sığındığını, Suriye krizinin çözümsüzlüğe gitmesinden ötürü daha çok sığınmacı beklediklerini ve bunun için yeni kamp ihtiyacının doğduğunu aktardı.

Kampta sadece Suriyelilerin kalacağı vurgusunu yapan Hamud, Zateri Kampı'ndan Suriye'ye dönen sığınmacılar için "Dönmek isteyene 'gitme' deme hakkımız yok. Ancak Suryeliler ya da diğer uyruklardan insanlar savaşmak için Suriye'ye dönüyorlarsa buna müsaade etmeyiz" diye konuştu.

Ürdün'e yeni gelen Suriyeli sığınmacıları kampa kabul edeceklerini vurgulayan Hamud, "Zateri'de ailesi olanlar var ise onları oraya yerleştireceğiz. Ancak Zateri'den Azrak'a sığınmacı taşımayacağız. Azrak Kampı, ülkeye yeni gelen Suriyeliler için kuruldu" ifadelerini kullandı.

Gazetecilere kampı gezdiren UNHCR Koordinatörü Bernadette Castel Hollingsworth, kampta yer alan her bir köyde su tankları bulunduğu ve prebarike evlerin 24 metrekareden oluştuğu bilgisini verdi. Hollingsworth, "Her bir prefabrike evin içinde mutfak olacak ve yemek yapmaları için günde 106 tüp dağıtacağız. Zateri'de yemek ve tuvalet alanları ortaktı, bu konuda zorluk yaşanıyordu. Burada her 6 ev için 2 tuvalet ve 2 banyo yaptık" dedi.

Kampın yiyecek ihtiyacını karşılayacak olan Dünya Gıda Programı (WFP) Suriye Sorumlusu Jonathan Campbell, Azrak Kampı'nda kalacak Suriyeli sığınmacılara düzenlerini kurana kadar yemek yardımı yapılacağını, daha sonra da yemeklerini alabilecekleri özel bilet ile içerisinde kişi başına aylık 76 dolar limiti olan kamp içindeki marketlerde ve kamp dışındaki anlaşmalı yerlerde geçerli kredi kartı vereceklerini ifade etti. - Amman

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Amman Ürdün Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title