Haberler

Türkiye Tv İzlemede Dünya Birincisi

Türkiye Her Bin Kişiden 1'inin Kitap Okuduğu Bir Topluma Sahipken, En Çok Tv İzleyen Ülke Olan ABD'nin Önüne Geçerek Dünya Birincisi Oldu. Samsun Yazarlar Eğitim ve Kültür Derneği (Say-der) Başkanı Ahmet Seven, "Dünyada Kitap Okumada Sonuncu Televizyon İzlemede İlk Sıradayız" Dedi.

Türkiye her bin kişiden 1'inin kitap okuduğu bir topluma sahipken, en çok TV izleyen ülke olan ABD'nin önüne geçerek dünya birincisi oldu. Samsun Yazarlar Eğitim ve Kültür Derneği (SAY-DER) Başkanı Ahmet Seven, "Dünyada kitap okumada sonuncu televizyon izlemede ilk sıradayız" dedi.

Türkiye'de her bin kişiden sadece 1'i kitap okurken, gençlerin yüzde 70'i ise hiç kitap okumuyor. Okullaşma ve okuryazar oranı kitap okuma oranıyla arasında uçurumlar oluşuyor. Okuryazar sayısı artıyor, fakat kitap okuyan sayısı azalıyor. Türkiye'de temel ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235. sırada yer alıyor. Bir Japon'da kişi başına yılda 25, İsviçre'de 10, 6 Türk'e ise bir kitap okuma oranı düşüyor. Kitap için yılda kişi başı sadece 45 sent (yaklaşık 8 YTL) harcama yapılıyor. Kitap okuma oranında

gerilerde seyreden Türkiye, TV izleme oranında ise dünya birinci olarak ön sırada yer alıyor.

SAY-DER Başkanı Ahmet Seven, ülkede geçmiş yıllarda günde 3.5 saat televizyon seyretme oranıyla ABD'den sonra dünyada ikinci sırayı almaktayken, son yıllarda dizi film furyasıyla birlikte 4 saate çıkarak ilk sıraya yerleştiğini söyledi.

Dünyada en çok televizyon izleyen ülke durumuna gelindiğini ve bunun büyük bir kaygı oluşturduğunu belirten Seven, resmi kayıtlara göre Türkiye'de 394 bin kütüphaneye karşılık, 400 binden fazla kahvehane olduğunu, özellikle emekli yuvası haline gelen kahvehanelerde oyun ile TV ve evde bulunun kişilerinde büyük çoğunluğunu TV izleyerek geçirdiğini kaydetti.

TV izleme oranın yüksek olmasının ülke için büyük bir sorun olduğunu, izlenen programların çocuğunun bireye faydasının bulunmadığını ifade eden Seven, "Televizyon seyreden insanın dikkati dağılmakta başka şeylerle bağlantı kurmakta zorlanmaktadır. Bu durum özellikle çocuklarda başarıyı etkilemektedir. Bu anlamda kitap okumayı teşvik ve alışkanlık haline getirebilmek için kitap her zaman kişinin yanında olmalıdır. Çocuğunuzun yanında kitap okuyarak örnek olup, onlara kitap sevgisi kazandırılmalıdır.

Evlerinizde küçük çapta da olsa bir kitaplık ve okuma köşesi yapılmalıdır. TV alışkanlığından kurtularak, okuma alışkanlığına geçilmelidir. TV başında vakit öldürmek, hayatın boşa geçmesi demektir. TV başında gereksiz programlar izleyerek, insan kendine en büyük zararı vermektedir" dedi.

Seven, TV'de dünya birincisi olan Türk halkının bilinçlenmesi için çalışmaların sürdüğünü, çeşitli kampanyalar teşvik etmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

(MD-SA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title