Haberler

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

Şubat ayının önemli olayları: Türkiye, şubat ayında ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ve Cilvegözü Sınır Kapısı'nda patlamalarla sarsıldı DHKP C terör örgütü mensubu Ecevit Şanlı, ABD Büyükelçiliğinin ziyaretçi giriş kapısı önünde üzerindeki bombayı patlattı.

Türkiye, şubat ayında ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ve Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamalarla sarsıldı. DHKP-C terör örgütü mensubu Ecevit Şanlı, ABD Büyükelçiliğinin ziyaretçi giriş kapısı önünde üzerindeki bombayı patlattı. Olayda güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti.

Şubat ayında, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda da bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada, 3'ü Türk 10'u Suriyeli 13 kişi hayatını kaybetti, 13'ü ağır 28 kişi yaralandı. Ağır yaralı 1 Türk'ün daha 12 Şubat'ta tedavi gördüğü hastanede vefat etmesiyle olayda 4'ü Türk 14 kişi hayatını kaybetti.

Şubat 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Şubat :

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği canlı bombanın hedefi oldu. DHKP-C terör örgütü mensubu Ecevit Şanlı, Büyükelçiliğin Paris Caddesi'ndeki ziyaretçi girişinin yapıldığı 2 No'lu kapısı önünde üzerindeki bombayı patlattı. Olayda güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti, ABD Büykelçiliğine görüşme için gelen gazeteci Didem Tuncay yaralandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamaya ilişkin, "Maalesef terör örgütünün bir saldırı peşinde olduğuyla ilgili emniyet ve istihbarat teşkilatlarımız teyakkuzdaydı ve herkesi ikaz ediyorlardı. Ama maalesef önlenemedi ve ABD Büyükelçiliğine bu saldırıyı gerçekleştirdiler" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında "Başta eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ olmak üzere, diğer generallerimizin hiçbirine alışılmış anlamda 'terör örgütü mensubu' demek bir defa çok ciddi bir yanlıştır. Bu affedilemez. Türk Silahlı Kuvvetleri, bir örgüttür ama terör örgütü değildir, anayasal bir örgüttür" dedi.

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen ve hükümlülerin denetimli serbestliği için aranan "açık ceza infaz kurumunda cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçirme" şartını askıya alan 6411 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, Resmi Gazete'de 31 Ocak 2013'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle şartları uyan 15 bin hükümlünün salıverilmesine başlandı. "Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe" halinin de infazın ertelenmesi nedenleri arasına alındığı Kanun ile ceza infaz kurumlarındaki yaklaşık 400 hasta mahkumun da tahliyesi yapılmaya başlandı.

Otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) yerine Hızlı Geçiş Sistemi'ne (HGS) geçildi. KGS'ye göre yüzde 20 daha ucuza geçiş yapma imkanı sağlayan HGS, bugünden itibaren kullanılmaya başlandı.

2 Şubat:

Türkiye'ye 12 Ocak'ta gelen ve 24 Ocak'ta kayıp başvurusunda bulunulan, amatör fotoğrafçı ABD'li Sarai Sierra'nın (33), Sarayburnu sur kalıntılarında cesedi bulundu.

3 Şubat:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a hareketi öncesinde Atatürk Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, "Biz Kürt milliyetçiliğine de karşıyız, Türk milliyetçiliğine de karşıyız, diğer milliyetçiliklerin hepsine karşıyız. Yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasında bütünleşelim diyoruz" dedi. Erdoğan, "Silahlar bıraktırılmadan, silahlar bırakılmadan, bizim bölücü terör örgütüyle mücadeleyi kesmemiz söz konusu değil" diye konuştu.

4 Şubat:

"Devrimci Karargah Örgütü" davasında mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, davanın bir numaralı sanığı Fatih Aydın'ın 12 kez ağırlaştırılmış müebbetle, diğer suçlardan da 144 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı sanıklardan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın 22 yıl 9 aydan 49 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

2-B arazilerinin satışına ilişkin yeni düzenleme öngören Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

-Patriot sistemi devrede-

5 Şubat:

Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği patriot hava savunma sisteminin bir bölümünün Gaziantep'e nakli tamamlanarak, sistem devreye girdi.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, babasına ait saç örneğini, Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturma yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına tutanak karşılığı verdiğini bildirdi. Ahmet Özal, Adli Tıp Raporu'nda babasının öldürüldüğünün yazıldığını öne sürerek, "Açıklanmadı o rapor, bende var. Adli Tıp Raporu'nda 'zehirlenme sonucunda ölmedi' diye bir şey yok " dedi.

6 Şubat:

42 yıllık sanat yaşamını sayısız oyun, ödül ve 1991 yılında layık görüldüğü devlet sanatçılığı unvanıyla taçlandıran Macide Tanır, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede solunum yetmezliği nedeniyle 90 yaşında hayatını kaybetti.

7 Şubat:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone'nin süren bazı davalarla ilgili açıklamalarıyla ilgili, "Yanlış olan şu; Sayın Büyükelçi, Türkiye'de yaşadığını, ABD'yi temsil ettiğini, bir ülkenin temsilcisi iken bulunduğu bir ülkede politik konularla ilgili görüş bildirmemesi gerektiğini düşünmeliydi" dedi.

"Balyoz Planı" davasında 18 yıl hapisle cezalandırılan ve yaklaşık 7,5 aydır İstanbul Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde tedavi altında bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun, açık kalp ameliyatına alındı. Saygun'un kalp kapakçığı, yaklaşık 8,5 saat süren operasyonla değiştirildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Saygun'un infazının durdurulmasına ve sağlık sorunları sebebiyle tahliyesine karar verdi.

8 Şubat:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, emekli Orgeneral Ergin Saygun'un kızı Ece Saygun'u arayarak, geçmiş olsun dileklerini iletti, Erdoğan, 9 Şubat'ta da Saygun'u, Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde ziyaret etti.

Aden Körfezi ve Somali açıklarında görev yapan TSK unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

9 Şubat:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de ameliyat olan emekli Orgeneral Ergin Saygun'un kızı Ece Saygun'u arayarak geçmiş olsun dileğini iletti.

-Cilvegözü Sınır Kapısı'nda patlama-

11 Şubat:

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada 3'ü Türk 10'u Suriyeli 13 kişi hayatını kaybetti, 13'ü ağır 28 kişi yaralandı. Ağır yaralı 1 Türk'ün daha sonra tedavi gördüğü hastanede vefat etmesiyle olayda 4'ü Türk 14 kişi hayatını kaybetmiş oldu.

Anadolu Ajansı, 12 Şubat'ta, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlama anının görüntülerine ulaştı. Türkiye'ye giriş yapmak üzere Suriye tarafından gelen aracın, bulunduğu ara bölgede patladığı anın güvenlik kameralarına yansıdığı görüldü.

12 Şubat:

Mersin'in Tarsus ilçesinde, sivil eğitim uçağının düşmesi sonucu uçak pilotu Murat Can öldü, öğrenci pilot adayı yaralandı.

Kaynanalar dizisindeki Nuri Kantar tiplemesiyle Türk halkının gönlünde taht kuran tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy, bir haftadır tedavi gördüğü Şişli Memorial Hastanesinde 89 yaşında hayatını kaybetti.

-28 Şubat soruşturması-

13 Şubat:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında savcılık sorgularının ardından tutuklama istemiyle TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Nöbetçi 3. No'lu Hakimliğine sevk edilen, 5 şüpheliden emekli Orgeneral Orhan Yöney, emekli Oramiral Hayri Bülent Alpkaya, emekli Korgeneral Köksal Karabay ve emekli Koramiral Altaç Atılan tutuklandı. Emekli Tümgeneral Ersin Yılmaz adli kontrol şartıyla salıverildi.

14 Şubat:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Nöbetçi 3 No'lu Hakimliğinde sorgulanan 7 emekli askerden, emekli Tümgeneral Ayhan Cansevgisi, emekli Tuğgeneral Refik Zeytinci, emekli Tuğgeneral Metin Yaşar Yükselen ve emekli Albay Cengiz Koşal tutuklanırken, emekli Korgeneral Temel Batmaz Dandin, emekli Tümgeneral Fuat Büyükcivelek, emekli Albay Ahmet Ziya Öztoprak adli kontrol şartıyla salıverildi. Emekli Korgeneral Abdullah Cahit Sarsılmaz ise savcılıktaki ifadesinin ardından hakkında verilen kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla serbest bırakıldı.

15 Şubat:

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, KESK üye ve yöneticisi 72 kişi hakkında, "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla açılan davada, 28 tutuklu sanıktan 6'sının tahliyelerine karar verdi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, "Özel Kuvvetler Komutanlığı; gizli ve illegal bir yapılanma olmadığı gibi, faaliyetleri de illegal değildir. Geçmişe yönelik soruşturma ve dava konusu olmuş birtakım iddialarla Özel Kuvvetler Komutanlığının suç örgütü gibi gösterilmesi, en başta gece gündüz demeden, hayatının önemli bir kısmında ailesinden ayrı ve zor koşullarda görev yapan ve bazıları şehit veya gazi olan personelimize yapılmış bir haksızlıktır" denildi.

-Generallere tutuklama-

16 Şubat:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Nöbetçi 3 No'lu Hakimliğinde sorgulanan 6 emekli askerden, emekli Koramiral Aydan Erol, emekli Tümgeneral Şevket Turan ve emekli Tuğamiral İsmail Ruhsar Sümer tutuklanırken, emekli Korgeneral Ahmet Atalay Efeer, emekli Tümamiral Mustafa Özbey ve emekli Tuğgeneral İzzettin Gürdal adli kontrol şartıyla salıverildi. Emekli Orgeneral Ergin Celasin ise savcılık sorgusu sonrasında serbest bırakıldı.

17 Şubat

Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi denize indirildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir çözüm sürecinin içinde olduklarını belirterek, "Bu süreçte kimse bizim karşımıza Kürtlükle çıkmasın, kimse bizim karşımıza Türklükle de çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız" dedi.

18 Şubat:

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin çocukları, annelerinin vasiyetname gereği alması gereken miras payını almadığı iddiasıyla CHP ve İş Bankası aleyhine, "mirastan doğan alacak ve tazminat miktarının tespiti" davası açtı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in 1993'teki ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturmada zaman aşımı süresi bugün doldu. Ancak henüz "zaman aşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına" dair bir karar yazmayan savcılık, AİHM'nin bazı kararları çerçevesinde zaman aşımının uygulanmamasının mümkün olup olmadığını değerlendiriyor.

Ergenekon Davası'nda duruşmada söz alan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Atilla Işık, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun tanık olarak dinlenilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, hazır edildiği belirtilen ve çağrılması istenen tanıkların dinlenilmesi taleplerini reddetti.

19 Şubat:

Türk Silahlı Kuvvetleri için üretilen kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer koruyucu kıyafetlerin ilk partisi törenle teslim edildi.

İş adamı Hayyam Garipoğlu hakkında "Sümerbank'ın zarara uğratılması"na ilişkin davada, yakalama kararı çıkartıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfa'da 50 bin hektar çoraklaşmış araziyi kurtarmak için yer altına 9 bin kilometrenin üzerinde drenaj borusu yerleştirdiklerini, dünyada bu kadar çok malzeme kullanılan başka proje olmadığını belirterek, Guinness'e müracaat ettiklerini söyledi.

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 17 milyonu geçti. 2012 sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı araç sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 5,86 artarak 17 milyon 33 bin 413'e ulaştı.

-105 yaşındaki Berfo Ana vefat etti-

21 Şubat:

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, tutuklandı, emekli Korgeneral Doğan Temel, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

13 Eylül 1980'de gözaltında alındıktan sonra kaybolan oğlu Cemil Kırbayır'ın bulunması için yıllardır mücadele eden ve kayıp yakınlarının sembolü olan "Berfo Ana" olarak tanınan Berfo Kırbayır, 105 yaşında İstanbul'daki evinde vefat etti.

"Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından Sedat Peker, aynı davada gizli tanık olarak yer alan "Poyraz"ı tehdit ettiği iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

22 Şubat:

Dünyada "Gangnam Style" şarkısıyla izlenme rekorları kıran Güney Koreli şarkıcı Park Jae-Sang (PSY), İstanbul'da konser verdi.

İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören (74), bir süredir yoğun bakımda tedavi gördüğü Şişli Memorial Hastanesinde vefat etti.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'de bugün itibarıyla toplam 183 bin 540 Suriye vatandaşı bulunduğunu bildirdi.

Otoyol ve köprü ihalesi iptal edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  "(Köprü ihalesinin iptali) Rakamı küçük bulduğumuz için biz bu ihaleyi iptal ettik" dedi.

23 Şubat:

BDP milletvekillerinden oluşan heyet, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile İmralı Cezaevinde ikinci kez görüştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kızıltepe'de, 'ayaklarımın altındadır' dediğim milliyetçilik, etnik kökene dayalı milliyetçiliktir, yani ırkçılıktır, yani kafatasçılıktır" dedi.

26 Şubat:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "CHP, MHP ve BDP bugüne kadar kanın durması için inisiyatif almadı. Sorumluluk üstlenmediler. Eğer bundan sonra da sorumluluktan kaçarlarsa, akan her damla kandan onların eline yüzüne bulaşacaktır" dedi.

Erdoğan, bölücü terör örgütünün tehditleri ortadan kalktığı zaman operasyonların duracağı mesajı vererek, "Silahlar bırakılsın, gömülsün. Gideceklerse gidebilirler, ülkemizde kalmak isterlerse suça bulaşmamış olanlar için zaten hanelerine, ailelerine, annelerine, babalarına kavuşabilirler" dedi.

Türkiye'nin 270 metre yükseklikle en yüksek, dünyada üçüncü sırada yer alan Yusufeli Barajı'nın temeli atıldı.

27 Şubat:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında soruşturmayı yürüten savcıların tutuklama talebiyle mahkemeye sevk ettiği, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile emekli Tümgeneral Yücel Özsır tutuklandı. Eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aslan Güner, emekli Tümgeneral Mehmet Başpınar ile muvazzaf Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Şırnak Valiliğinin, özel sektöre sinema olarak kullanılması için kiraya verdiği salonun açılışıyla Şırnaklılar sinemaya kavuştu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Eylül 2012'de karara bağlanan "Balyoz Planı" dava dosyası, temyiz incelemesinin yapılacağı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi.

28 Şubat:

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'a ilişkin, "Esasında terör örgütü üyesi olarak nitelendirilmesi, bu davaların meşruiyetine de gölge düşürmüştür. Bu davaları, Türkiye kamuoyunda tartışmaya da neden olmuştur" dedi.

Çözüm sürecine ilişkin İmralı adasında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin tutanakları bir gazetede yer aldı.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Recep Tayyip Erdoğan Cilvegözü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
title