Haberler

Türkiye, Bulut Bilişimin Büyümesini Etkileyen Yasal Düzenlemel​erde 24 Ülke Arasında 17. Oldu

Güncelleme:

BSA tespitlerine göre, dünya genelinde birbiri ile çelişen yasal düzenlemeler, hızla büyüyen bulut bilişimiimkanlarını tehdit ediyor.

İstanbul —Business Software Alliance (BSA) tarafından yayınlanan ve dünya genelinde ülkelerin ele alındığı "BSA Global Bulut Bilişim Karnesi" isimli rapora göre, bulut bilişimin gelişimini etkileyen devlet politikaları ile ilgili yeni bir sıralamada 24 ülke arasında 17. sıraya yerleşti.

BSA'nın bu yeni çalışmasında, Türkiye'nin sıralamalarda alt sıralardaki yerinin tatmin edici olmadığı, ancak bundan daha endişe verici olan durumun ise ülkeden ülkeye birbiri ile çelişen düzenlemelerin oluşturduğu bugünkü uluslararası karmaşanın küresel bulut bilişim pazarını tehdit etmesi olduğu belirtiliyor.

BSA, devletlere bulutun sağladığı ekonomik potansiyeli tam olarak yakalayabilmeleri için politikalarını verilerin sınırlar arasında sorunsuz olarak akabileceği şekilde uyumlu hale getirmelerini öneriyor.

BSA Global Bulut Bilişim Karnesi, ülkelerin küresel entegre bulut pazarını yönlendirme konusundaki hazırlık derecelerini gösteren ve bu alanda ilk örneği oluşturan bir çalışmadır. Bu sıralamada, dünyadaki bilgi ve iletişim teknolojisinin yüzde 80'ini oluşturan ülkelerdeki kanun ve düzenlemeler değerlendirilmiş ve bu ülkelerin politikaları aşağıdaki yedi alanda incelenmiştir: veri gizliliği, siber güvenlik, siber suçlar, fikri mülkiyet, teknolojinin karşılıklı çalışabilirliği ve yasal uyumluluk, serbest ticaret ve BT altyapısı.

Sıralamada ilk beş sırayı alan en sağlam bulut politikalarına sahip ülkelerin Japonya, Avustralya, Almanya, ABD ve Fransa olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak BSA Türkiye Başkanı Semih Sağman şunları söyledi: "Bulut bilişimin gerçek yararları ölçek büyüdüğünde görülür. Küresel bir ekonomide dünyanın herhangi bir yerinde bulunan sunuculardan kişisel veya iş amaçlı kullanım için yararlanabilmenizi sağlayacak teknolojilere ulaşabilmeniz gerekir.

Ancak bunun için verilerin sınırlar arasında hukuka uygun şekilde dolaşımına izin veren düzenlemeler mevcut olmalıdır. Bugün için geçerli olandurumda bizim gerçekten ihtiyaç duyduğumuz türden dijital hizmetlerin önünü tıkayan çok fazla ülke ve çok fazla kural bulunuyor.

Türkiye, siber suçlarla uluslararası mücadeleyi düzenleyen sözleşmeyi imzaladı, ancak henüz esas hükümlerin tamamını hayata geçirmedi. Öte yandan, Türkiye'de fikri mülkiyet korumasına ilişkin mevzuat makul ölçülerde güncel olmakla birlikte, yaptırımlar etkin olarak uygulanmamaktadır. Çevrimiçi platformlarda telif hakkı ihlalleri ile ilgili özel bir hüküm sayesinde hak ihlaline konu içerik kaldırılabilmektedir. "

Türk Ceza Kanunu (bilişimle ile ilgili suçları da düzenlenmektedir. Tartışmalara konu olan 2007 yılında yayınlanan 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da da internet ortamında işlenen belirli suçlar kapsam içine alınmıştır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title