Haberler

Turizm Yatırımcıları Forumu'nda kültür, sanat ve müze konuşuldu

Güncelleme:

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TTYD) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle düzenlediği Turizm Yatırımcıları Forumu'nda (TIF 2020), "Ku¨ltu¨r ve Sanat: Turizm Yatırımlarının Vazgec¸ilmez Gu¨cu¨ ve Kaynagˆı" başlıklı oturum gerçekleştirildi.

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TTYD) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle düzenlediği Turizm Yatırımcıları Forumu'nda (TIF 2020), "Ku¨ltu¨r ve Sanat: Turizm Yatırımlarının Vazgec¸ilmez Gu¨cu¨ ve Kaynagˆı" başlıklı oturum gerçekleştirildi.

Moderato¨rlüğünü Contemporary Istanbul kurucusu Ali Güreli'nin yaptığı oturumda, Odunpazarı Modern Müze (OMM) Vakfı Kurucusu Erol Tabanca, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli ile İKSV Genel Müdürü Görgün Taner konuşma yaptı.

Oturumun odağında, turizm sektörünün güçlendirilmesi açısından mu¨zeler ve ku¨ltu¨r organizasyonlarının, uluslararası sanat kurulus¸larıyla nasıl c¸alıs¸tıgˆı konusu yer aldı.

Hüsamettin Koçan, oturumun açılışında, kültürel üretimlerin coğrafya, tarih ve çağ olmak üzere üç ögeden meydana geldiğini söyledi.

Koçan, üç ögenin birbiriyle uyumlu olduğuna işaret ederek, "Tarih dediğimizde kültürel mirası yani daha önce yaşamış insanların üretimlerini anlıyoruz. Çağın ruhu dediğimizde güncel şeyleri, mekan veya coğrafya ise sahneyi anlatır. Bu üç öge bir kalite içerisinde birleştiği zaman kültürel üretim gerçekleştiğini söyleyebilirim." dedi.

"Gelecek için en büyük sorunumuz kalite"

Türkiye'nin kültürel anlamda gelecek için en büyük sorununun kalite olduğuna değinen Koçan, "Maalesef kaliteli içerik üretmek açısından çok gerilerdeyiz. Türkiye gibi tarihsel hafızası çok derin olan ve çeşitliliğe dayanan bir ülkede kalite sorununu aşabilirsek, turist ziyaretçilerinde hedeflenen rakamların ötesine geçebiliriz diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Koçan, konuşmasında Baksı Müzesi'ne dair deneyimlerine de yer vererek, şunları anlattı:

"Baksı, ana şeması itibarıyla her gün yeniden toplumu ve dünyayı okuyarak ürettiğimiz bir metindir. Merkezle çevre arasında, sanat ve tasarım arasında bir köprü oluşturan bir yapıdır. Baksı, bir sivil toplum projesi olarak kendisini var etti. Bu anlamda bir gönüllülük kalesi inşa etmek istedik. Koleksiyonumuz ve sergilerimizde gönüllü sanatçılarımız sayesinde herhangi bir ücret ödemedik. Bu yüzden bizim üretimi ve istihdamı gündeme getirmek, kültürler arası geçişkenlik sağlamak amacıyla giderek kent merkezine inmeye yönelmiş bir müze sistemimiz var."

"Bir yerde bir oteliniz varsa oraya mutlaka bir de müze açın"

Erol Tabanca da OMM'nin Eskişehir'deki üniversitelilere sanatı sevdirmek adına yapılmış bir proje olarak başlayıp turizm anlamında Eskişehir'e ve Türkiye'ye katkısı olan bir iş haline geldiğini ifade etti.

Otelcilere bir tavsiyesi olduğunu dile getiren Tabanca, "Bir yerde bir oteliniz varsa oraya mutlaka bir de müze açın. Bizim Eskişehir'de otellerimizin doluluk oranları müze açıldıktan sonra yüzde yüz arttı. Hızlı trende yer bulunmuyor. Bugüne kadar uluslararası anlamda pek çok önemli ticari projeye sahip oldum fakat hiçbirisi insanlar üzerinde OMM kadar etkili olmadı. Ömrüm boyunca en çok onur duyduğum iş bu müze oldu." diye konuştu.

Görgün Taner ise kentlerin kültür ve sanat içerikleriyle nerelere yol alabileceklerine OMM ve Baksı müzelerinin güzel bir örnek teşkil ettiğini belirterek, "Kültür ve sanat dediğimiz aslında turist gelsin diye yapılmaz. O kentin insanları ve o ülkenin insanıyla hemhal olmak için yapılır. Dolayısıyla oraya turist gelir zaten. Çünkü mühim olan içeriktir." değerlendirmesinde bulundu.

"Amacımız Türkiye'nin değerlerini yurt dışında duyurmak"

Uluslararası arenada kültür sanat faaliyetleriyle öne çıkan şehirler olduğunu hatırlatan Taner, bu kentlerin tıpkı kültürel mirasa olan ilgi gibi çağdaş sanatsal etkinlikleriyle de insanları kendisine çektiğini aktardı.

Taner, Türkiye'de sanat etkinliklerinin tekil manada yaygınlaştığına ve geliştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de sanat alanında eksiklik bence koordinasyon ve bir arada çalışma kültürü. Biz aslında tek tek işlerimizi çok iyi yapıyoruz. Bu kurumlar kendi başlarına faaliyet yapıp diğer paydaşlar ve aktörlerden yeterince destek almaktan imtina ediyorlar. Bu manada kamudan beklentimiz, bu iletişimi kurmakta bizlere destek olmasıdır. Türkiye'nin değerlerini, sanatçılarını ve sesini yurt içi ve dışına duyurmak bizim en temel gayemizdir."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title