Haberler

Trafoların Tarihi Ev Şeklinde Boyanması... - Emo İstanbul Şube Başkanı Celepsoy: - ''bunlar Estetik Olarak Hoş Görünüyor Ancak Trafo Oldukları Belli Olmadığı İçin Tehlike Arz Ediyor''

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şube Başkanı Erol Celepsoy, bazı trafoların tarihi ev şeklinde boyanmasının estetik olarak hoş olduğunu, ancak trafo oldukları belli olmadığı için tehlike arz ettiğini söyledi.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şube Başkanı Erol Celepsoy, bazı trafoların tarihi ev şeklinde boyanmasının estetik olarak hoş olduğunu, ancak trafo oldukları belli olmadığı için tehlike arz ettiğini söyledi.

Celepsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı belediyelerin AYEDAŞ ve BEDAŞ'tan aldıkları izin doğrultusunda trafoları İstanbul'un tarihi evlerinin siluetini yansıtacak görünümde boyadıklarını anlattı.

Bunların estetik olarak hoş göründüklerini, ancak trafo oldukları belli olmadığı ve uyarı yazıları görünmediği için tehlike arz ettiğini ifade eden Celepsoy, ''Trafoların trafo olduğunun bilinmesi için üzerinde mutlaka trafo olduğunu belirten ibareler bulunmalı. 'Ölüm Tehlikesi' levhası da öne çıkarılmalı'' dedi.

Erol Celepsoy, trafoların havalandırma panjurlarının kapalı tutulmasının içindeki cihazların soğumasını engelleyeceğini belirterek, panjurların da mutlaka açık olması gerektiğini kaydetti.

Üzerinde uyarı yazıları görünmeyen trafoların tehlike yarattığını ifade eden Celepsoy, ''Buranın trafo olduğunu bilmeyen çocuklar, evsizler, sokakta yaşayanlar, tinerciler içeri girmek isteyebilir, kapıyı açmaya zorlayabilir. Bu durum, trafoların içinde yüksek gerilim ve enerji olduğu için kötü sonuçlara neden olabilir'' diye konuştu.

-''BOYAMA PARA KARŞILIĞI OLMAMALI''-

İstanbul'da binlerce trafo bulunduğunu belirten Celepsoy, şöyle konuştu:

''Trafoların boyanması reklam parası karşılığı olmamalı. Bu trafolar para karşılığı ev şeklinde boyanıyor. Biz, AYEDAŞ ve BEDAŞ'a, trafoların reklam karşılığı boyanması yerine tüketicileri enerji tasarrufu veya enerji verimliliğine yönelten sloganlar, mesajlar ve yol göstermelerin yazılı olduğu şekle getirilmesini önerdik, EMO'nun böyle bir işbirliğine hazır olduğunu ifade ettik. Trafoların üzerinde elektrik kaçaklarının önlenmesine yönelik bilgiler de yer alabilir. Siluet değiştirilmesiyle olmaz.''

Celepsoy, ''Bu yöntemin, enerji kayıplarının resmi rakamlara göre yüzde 20, hatta bazı yerlerde yüzde 65'de çıktığı bir ülkede tüketicileri tasarrufa yöneltmekte daha uygun bir araç olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Erol Celepsoy, önerilerine henüz bir yanıt verilmediğini ifade ederek, trafoları bu şekilde boyayan belediyeler ile buna izin veren AYEDAŞ ve BEDAŞ'ı yazılı olarak uyaracaklarını dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title