Haberler

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İzto Meclis Toplantısına Katıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Ticaret Odası (İzto) Meclis Toplantısına Katıldı. Toplantıda Bir Konuşma Yapan Hisarcıklıoğlu, Sitemin Türkiye'nin Gelişmesine Engel Olduğunu İfade Ederek, "Türkiye'yi Biz Dünyanın En Zengin 10 Ülkesi Arasına Sokarız. Kişi Başına Düşen Milli Geliri 10 Bin Dolarlara Çıkarırız. Yeter Ki Ayağımızdaki Prangaları Çözün. Bı...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis toplantısına katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, sitemin Türkiye'nin gelişmesine engel olduğunu ifade ederek, "Türkiye'yi biz dünyanın en zengin 10 ülkesi arasına sokarız. Kişi başına düşen milli geliri 10 bin dolarlara çıkarırız. Yeter ki ayağımızdaki prangaları çözün. Bırakın, bakın bakalım o zaman biz bu dediğimizi yapıyor muyuz, yapmıyor muyuz" dedi.

Seçim sonrasında yapılması gerekenlerin gerçekleştirilmesi için iktidara bir vade konulması gerektiğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ekonomik gelişiminin sağlanması için Anayasa'nın değişmesinin şart olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Bir iktidar ilk 6 ayda ne yaparsa öyle devam ediyor. Ondan sonra tren kaçtı. İlk olarak ekonomik olmayan reformlara başlamak lazım. Bizim her şeyden önce yeni bir Anayasa'ya ihtiyacımız var. Anayasa'da 'Türkiye'de kooperatifçiliği

geliştireceksiniz' diyor ama görünürde öyle bir şey yok. O zaman Türkiye'de ne kadar geçmiş hükümet varsa hepsi Anayasa suçlusu" dedi.

Türkiye'deki siyasal sistemi eleştiren Hisarcıklıoğlu, milletle vekiller arasında bir bağ kurulamadığını söyledi. Adayların milletvekili seçilip Meclis'e gittikten sonra milletle bağının zayıfladığını ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Milletle vekiller arasında bağ yok. Ama suç vekillerde değil, suç sistemde. Sistem vekiliyle milleti arasındaki bağı güçlendirmiyor. O yüzden yeni dönemde vekille milleti arasındaki bağı güçlendirmesi lazım" diye konuştu.

Kamu yönetiminde reformlara gidilmesinin şart olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Kamu yönetiminin işleyiş biçimini, anlayış biçimini tamamıyla değiştirmemiz lazım. Kamu bizim için var, bizim için çalışacak. Bizim için rekabet edecek. Rekabet olmazsa kalite olmaz, ucuzluk olmaz. Sistemi rekabete açmak lazım. Ticaret böyle gelişebilir. Yanı başınızdaki komşunuzla rekabet ederek işinizi büyütebilirsiniz."

Türkiye'de hukukun işleyişinin yavaş olduğuna değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dava sürelerinin uzun olmasının adaletsizliği doğurduğunu söyledi. Türkiye'deki kanunların fazla olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, bu durumun sistemi yavaşlattığını ve haksızlığa yol açtığını ifade ederek, "Eski Adalet Bakanımız Cemil Çiçek, Türkiye büyüklüğündeki bir ülkenin 3 bin kanunla yönetilebileceğini söyledi. Bizim ise yürürlükte olan 9 bin kanunumuz var" dedi.

Türkiye'de son 5 yıldaki büyümeyi özel sektörün sağladığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu büyümeyle gurur duymamız lazım. Ama bana 'büyüdük ama biz bunu hissetmiyoruz' diyorlar. Çünkü harcamalar arttıkça ödediğiniz vergiler de artıyor. Devlet harcayınca gelip bunu sizden alıyor. O yüzden biz aman harcamayın diyoruz. Devlete de harcattırmayalım, harcatınca gelip bizden alıyor. Büyümeyi hissetmeyişimizin sebebi işte bu" şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, vergi oranlarının arttıkça kayıt dışı ekonominin de arttığını belirterek, bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Sistemin kayıt dışını teşvik ettiğini savunan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de en çok kayıt dışı ekonomiye karşı olan benim. Kayıt dışını önlemek istiyorsan sistemi değiştir. Kayıt dışını öldürmemiz lazım. Türkiye'de kurulan şirket beşinci yılında aynı sermayede kalıyor ama başka ülkelerdeki şirketler sermayesini ikiye katlıyor" dedi.

TOBB'un yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da aktif olmak için çalıştığını belirten Hisarcıklıoğlu, 90'lı yıllardan sonra ticaretin küreselleştiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Küresel dünya aslında ticaretin, sanayicilerin önünü açtı. 90'lardan sonra dünyada ekonomide sınırlar kalktı. 90'larda 1 trilyon dolar olan ticaret hacmi, 2006'da 12 trilyon dolar oldu. Bu ticaret hayatına, sanayide üretim yapanlara imkan sağladı. Bizim de küresel ölçekte hareket etmememizin gerekliliğini ortaya koydu. Türkiye'nin dünya ticaret hacminde binde 2'lerden yüzde binler seviyesine geldi."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 2.5 milyon işsiz olduğuna dikkat çekerek, en önemli sorunun işsizlik olduğunu söyledi. Markalaşmanın önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, "Devir markalaşma devri. Markalaşma, patent bilinci yavaş yavaş oluşsun istiyoruz. İzmir marka ve tasarımda Türkiye üçüncüsü" diye konuştu.

İzmir'in EXPO 2015 adaylığıyla ilgili konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İzmir'in EXPO'yu alması için elinden geleni yapacağını söyledi. Hedefi olmayan bir toplumun olamayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "EXPO 2015'e talip olmak İzmir'i farklı bir platforma taşımaya çalışmaktır. İzmir için Türkiye için bütün bağlantılarımı kullanacağım. İzmir'in odaklanması gereken en önemli projelerden biri EXPO'dur" dedi.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na konuşmasının ardından bir Ege halısı ve İzmir'i simgeleyen bir biblo takdim etti.

(EY-CC-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title