Haberler

Terör Saldırılarında 41 Günlük Bilanço

Çözüm Süreci'ni engellemeye dönük eylemleri artıran terör örgütlerinin son 41 gündeki saldırılarında asker, polis ve korucuların aralarında bulunduğu 43 güvenlik görevlisi şehit edildi, 13 kişi yaşamını yitirdi.

Çözüm Süreci'ni engellemeye dönük eylemleri artıran terör örgütlerinin son 41 gündeki saldırılarında asker, polis ve korucuların aralarında bulunduğu 43 güvenlik görevlisi şehit edildi, 13 kişi yaşamını yitirdi.

KCK'nın geçen ay "Barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozan eylemlerini sürdürüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 7 Temmuz-16 Ağustos'taki terör saldırılarında, Malazgirt Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız ile Sultanbeyli'deki Fatih Polis Merkezine yönelik bombalı saldırının ardından çıkan çatışmada şehit olan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Beyazıt Çeken'in de aralarında bulunduğu 43 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit edildi, biri İran uyruklu 13 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 171 kişi yaralandı.

Teröristlerce çoğunluğu tırdan oluşan 137 araç ateşe verildi. Çatışmalarda 50 terörist öldürüldü, 9 terörist yaralı ele geçirildi.

Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere DAEŞ ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik pek çok ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, 24 Temmuz'dan bu yana bin 916 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 413'ü tutuklandı.

TSK'nın hava operasyonları

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hava harekatlarında 390 terörist etkisiz hale getirildi, 150'si ağır olmak üzere 400'ün üzerinde terörist yaralandı. Bölücü terör örgütüne ait hedeflere büyük zarar verildi. Bokriskan bölgesinde örgütün 4 büyük grup lideri öldürüldü, 30 terörist yaralandı.

Zargeli Kampı'na yönelik hava harekatında 20'nin üzerinde bölücü terör örgütü üyesi etkisiz hale getirildi. Enze'de barınma alanındaki bölümde ise terör örgütüne ait karargah olarak kullanılan binalar vuruldu. Harekatta yaklaşık 30 kadın terörist öldürüldü.

Son 24 saatte yaşananlar

Erzurum'da, Pasinler İlçe Emniyet Müdürlüğüne dün gece PKK mensubu 2 terörist tarafından roketatar ve uzun namlulu silahlarla yapılan saldırı sonrası başlatılan operasyonda yaralı ele geçirilen teröristin, "Eser" kod adlı Barış K. (21) olduğu belirlendi. Silahı ve 4 el bombasıyla yakalanan teröristin verdiği bilgiler doğrultusunda diğer teröristin yakalanması için operasyonlarını sürdüren güvenlik güçleri, saldırı sırasında teröristlere yardım ettiği belirlenen bir kişiyi gözaltına aldı. Tekman ilçesi kırsalında da içerisinde çok sayıda yaşam malzemesi bulunan sığınak tespit edildi. Sığınak, inceleme sonrası içindeki malzemelerle imha edildi.

Iğdır'da, Ağrı Dağı eteğinde bulunan Korhan Jandarma Karakol Komutanlığına, bir grup PKK mensubunca uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunuldu. Açılan ilk ateşte Uzman Çavuş Yusuf Serkan Sarı (32) ile er Murat Altıntop'un (25) hafif yaralandığı saldırıya askerler anında karşılık verdi. Kaçan teröristlerin yakalanması için bölgede hava destekli operasyon başlatıldı.

Hatay'da, PKK mensubu bir grup terörist, Belen ilçesi girişindeki jandarma karakoluna Amanos Dağları eteklerinden uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Nöbet tutan askerlerin ateşe karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada, teröristler bölgeden kaçtı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesi girişinde iş makinesiyle hendek açarak yolu kapatmak isteyen terör örgütü mensupları, olay yerine müdahale için gelen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Çıkan çatışmada, komiser Ahmet Çamur şehit oldu. Teröristlerin yakalanması için bölgede başlatılan geniş çaplı operasyonda, biri kadın 4 terörist öldürüldü. Kaçan teröristlerin, ölenlerin cesetlerini beraberlerinde götürdüğü belirlendi.

Mersin'de, Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, izinsiz gösterilerin yaşandığı Fahrettin Paşa Mahallesi'ndeki bir portakal bahçesinde şüpheli kişiler olduğunu tespit etti. Bahçeye operasyon düzenleyen terörle mücadele ekipleri, yüzleri maskeli 5 kişiyi molotofkokteyli ve el yapımı patlayıcı hazırlarken yakaladı. Şüpheliler gözaltına alınırken, malzemelere el konuldu. Aynı mahallede, izinsiz gösterilere polis ekiplerince müdahale edildi. Molotofkokteyli atan göstericiler, zaman zaman da av tüfeğiyle ateş etti. Müdahale sırasında göstericilerin ateşlediği bir av tüfeğinin mermisi, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Barış Bayram Altındal'ın bacağına isabet etti. Hafif yaralanan Altındal, Tarsus Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Terör olayları nedeniyle bugün saat 08.30'dan itibaren sokağa çıkma yasağının uygulandığı Muş'un Varto ilçesinde, gasbettikleri iş makineleriyle ana yollara ve ara sokaklara hendek açan terör örgütü mensupları, ilçenin girişindeki köprüyü yıkıp, belirli bölgelere patlayıcı düzeneği yerleştirdi. Güvenlik güçlerine zaman zaman taciz ateşinde bulunan teröristler, asker ve polisleri patlayıcı düzeneği kurdukları bölgelere çekmeye çalıştıkları gözleniyor. Vatandaşlara herhangi bir zarar gelmemesi için temkinli davranan güvenlik güçleri ise konuşlandıkları bölgelerde bekleyişlerini sürdürüyor.

Tunceli'de, PKK mensubu silahlı bir grup, Tunceli-Elazığ karayolu Temurtah köyü yol ayrımında yoldan geçen bir tırı durdurdu. Araç sürücüsünü indiren teröristler, tırı yakarak bölgeden ormanlık alana doğru kaçtı.

Diyarbakır'da, merkez Kayapınar ilçesindeki AK Parti İl Başkanlığı binasına kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce parça tesirli 2 taarruz bombası atıldı. Bombalardan birinin patlaması sonucu 1 polis memuru hafif yaralandı, binada hafif hasar oluştu. Diğer bomba ise emniyet güçlerince imha edildi.

Diyarbakır'da, bölücü terör örgütü PKK'nın sözde kuruluş yıl dönümünü bahane eden grupların, polisin geçişini engellemek için mahalle aralarına hendekler kazarak yolu trafiğe kapattığı ihbarı üzerine gerekleştirilen operasyonda, mutfak tüpüyle tuzaklanmış barikatlar ve hendekleri kapatıldı. Operasyonda çok sayıda el yapımı patlayıcı ve molotofkokteyli ele geçirildi. Olaylar sırasında 1 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Ziya Gökalp Mahallesi Kırıkdirek Sokağı'ndaki metruk bir binada, terör örgütü mensupları tarafından kullanılan malzemelerin olduğu tespit edildi. Bunun üzerine adrese operasyon yapıldı. Binada yapılan aramada, 27 molotofkokteyli, 10 el yapımı patlayıcı, 11 elektrikli infilak kapsülü, 2 çift iş eldiveni, bir çift spor ayakkabı, 3 içi benzin dolu bidon, bez parçaları, naylon poşetler ve çuvallar ele geçirildi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, örgütün sözde kuruluş yıl dönümünü bahane ederek kutlama yapan grupların rastgele açtıkları ateş sonucu yaralanan 6 kişi, Cizre Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Şırnak merkezde ise Cumhuriyet Meydanı, Karayolları Kavşağı, Ömer Kabak Meydanı ve Aydınlıkevler Mahallesi'nde toplanan örgüt yandaşları, MOBESE kameralarına silahla ateş açtı. Ardından izinsiz gösteri yapmak isteyen ve polise taş, havai fişek ve ses bombalarıyla saldıran yüzleri kapalı gruba, biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi.

Batman'ın Beşiri ilçesinde, emniyet müdürlüğü binasına uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesiyle teröristler, karanlıktan yararlanarak bölgeden uzaklaştı. İlçe Emniyet Amiri Murat Aslan, saldırıda herhangi bir zayiatın olmadığını açıkladı.

Batman'da, Komando Caddesi'nde Mevlüt Sarım'a ait iki katlı kahvehaneye ses bombası atıldı. Patlama nedeniyle iş yerinin camları kırıldı.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde, Bostanlı Jandarma Karakoluna teröristlerce roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin anında karşılık verdiği saldırıda, kaçan teröristlerin yakalanması için operasyon başlatıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün koordinesinde, Özel Harekat ve Çevik Kuvvet Şube müdürlüklerine bağlı polislerin de katıldığı operasyonda, Esenyurt'taki 16 adreste arama yapıldı. Polis helikopterinin de destek verdiği operasyonda, terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H üyesi oldukları öne sürülen 7 kişi gözaltına alındı. Adreslerdeki aramalarda ise ruhsatsız tabanca, 26 mermi, örgütsel dokümanlar ve dijital malzemeler ele geçirildi. Şüphelilerin, İstanbul'da eylem hazırlığında oldukları ileri sürüldü.

Kars'ın Kağızman ilçesi Karakale köyü kırsalında operasyon yapan Jandarma Özel Hareket Timleri ile terör örgütü mensupları arasında sıcak temas sağlandı. Çıkan çatışmada, 2 asker yaralandı, 3 terörist silahlarıyla ölü ele geçirildi. Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesine kaldırılan yaralı askerlerden Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Nurettin Öztürk, müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Diğer yaralının ise sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Ağrı'nın Patnos ilçesi Dedeli beldesinde bulunan ve Dedeli Belediye Başkanı Veysi Durak'ın ağabeyine ait olduğu öğrenilen petrol istasyonu ile hazır beton fabrikasına terör örgütü mensuplarınca saldırı düzenlendi. Her iki iş yerindeki işçileri bir süre alıkoyan teröristler, petrol istasyonunun idari kısmına molotofkokteyli attı. Daha sonra petrolün yan tarafındaki hazır beton fabrikasına ait 2 beton pompası ve 5 beton mikserini benzin dökerek ateşe veren teröristler, olay yerinden kaçtı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine giden itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülen iş makineleri, kullanılamaz hale geldi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, güvenlik güçlerinin Tekel, Mescit ve Selahattin mahallelerine girişini engellemek için cadde ve sokak aralarına hendek kazan teröristlerin, bazı sokaklara patlayıcı düzenek bıraktıkları, bazı düzeneklerin de ucuna mutfak tüpü bağlandığı görüldü. Ayrıca, bazı ara sokaklara da kum torbalarıyla barikat kurulduğu bildirildi.

Muş Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, 10 Ağustos'ta Varto ilçesi kırsalında güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen terör örgütü PKK mensubu kadına ait bazı görüntülerin, sosyal paylaşım sitelerinde yayınlandığının tespit edildiği bildirildi. Çekilen görüntülerin, kamuoyu ve valilikçe kabul edilemeyecek şekilde olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu görüntüleri çeken, yayınlayan ve sosyal medyaya servis eden kişi veya kişiler hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" ifadesine yer verildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki 34'üncü Hudut Tugay Komutanlığı sorumluluğundaki bir üs bölgesine, teröristler tarafından havanla silahlı saldırıda bulunuldu. Teröristler, 34'üncü Hudut Tugay Komutanlığının 1069 Rakımlı Tepe Hudut Karakoluna havanla, Kale Tepe Hudut Karakoluna da uçaksavar silahı ve havanla saldırdı. Mehmetçiğin karşılık verdiği saldırılarda herhangi bir zayiat meydana gelmedi. Olay üzerine Hava Kuvvetlerine ait uçaklar tarafından, teröristlerin bulunduğu bölge ateş altına alındı.

Şemdinli'deki 34'üncü Hudut Tugay Komutanlığına ait unsurların operasyondan dönüşü esnasında, Mayın El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha Timi tarafından, yola döşeli kablo bulundu. Ekiplerce yapılan kontrolde bölgede basınçtan kurtulma düzeneği ile tuzaklanmış, miktarı tespit edilemeyen amonyum nitrat patlatıcı madde belirlendi. Ekipler, faaliyetin devamında, ikinci bir el yapımı patlayıcı daha tespit etti. Her iki düzenek de Şemdinli Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla imha edildi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, Cumhuriyet Mahallesi Kizir mevkisinde patlayıcı madde yüklü sivil bir aracın yol kenarına park edildiğini belirleyen güvenlik güçleri, yolu trafiğe kapattı. Patlayıcı madde yüklü araç, Şırnak İl Jandarma Komutanlığı Patlayıcı Madde İmha Timi tarafından yerinde imha edildi. Yapılan incelemede araç içerisinde bir antitank mayını, dolu tüp düzeneği ve muhtelif patlayıcı madde olduğu tespit edildi.

Irak kuzeyinde faaliyet gösteren bölücü terör örgütü mensubu bir kişi, Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine silah ve teçhizatsız teslim oldu.

Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, merkez Akdeniz ilçesi Şevket Sümer Mahallesi'ndeki izinsiz gösterilere katılıp polise yanıcı ve patlayıcı madde atanların yakalanması için başlattıkları çalışmada, 3'ü çocuk 4 kişi ile Suruç'taki terör saldırısı bahanesiyle 27 Temmuz'da düzenlenen ve Bülent Ecevit Güngör'ün, aydınlatma fişeğinin başına çarpması sonucu hayatını kaybettiği izinsiz gösteriye katıldığı tespit edilen 2 çocuk gözaltına alındı.

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Şemdinli Şırnak Politika Güncel Haberler

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

title