Haberler

    Mona Lisa Tablosundaki Gözlerin, İnsanların Üzerinden Ayrılmamasının Sırrı Bilimsel Olarak Açıklandı

    Mona Lisa tablosunun gizemlerinden birisi, resimdeki kadının her zaman ona bakan kişiye bakmasıydı. Mona Lisa Etkisi adı verilen bu etkiyi bilim insanları açıkladı.

    Mona Lisa Etkisi, tablonun bulunduğu odada nerede durursanız durun tablonun size bakıyormuş gibi görünmesine verilen isim. Yeni bir bilimsel araştırma, bu etkinin kaynağını açıklıyor. Bununla beraber bu etkinin isminin de değişmesi gerekiyor çünkü Mona Lisa, araştırmaya göre Mona Lisa Etkisi yaratan bir eser değil.

    Deneyde iki bilim insanı, 24 katılımcıya bilgisayardan Mona Lisa tablosunu göstererek resmin nereye baktığını söylemelerini istedi. Deneyde katılımcılar resme çeşitli açılardan ve mesafelerden bakarak karar verdiler. Sonuç olarak Almanya'daki Bielefeld Üniversitesi'nde çalışan araştırmacılar, bu sanat şaheserinin olması gerektiği gibi tam karşıya değil, 15.4 derecelik bir açıyla baktığını keşfettiler.

    "Etkinin kendisi inkar edilemez ve ispatlanabilir" diyen araştırmacılardan Sebastian Loth, "ama bütün resimlerin içinde Mona Lisa'da bu izlenimi elde edemedik."

    Araştırmanın merkezinde, resimdeki kişinin neredeyse dik olarak karşıya bakması gerektiği fikri yatıyor. Sıfır derecelik açı, resmin ziyaretçiyi odanın her yerinde takip etmesini sağlıyor. Yani teknik olarak Mona Lisa, kendi adını taşıyan etkiye sahip değil.

    Bu etkiyi inceleyen önceki çalışmalarda, açının 5 dereceden aşağıda olması gerektiği açıklanmıştı. Mühim olan ziyaretçinin nereden baktığı değil resmin nereye baktığı idi. Farklı açılardan, resmin farklı şekilde kesilmiş görsellerine bakan kişiler her zaman resmin kendilerine baktığını düşünmemişler.

    Araştırmacılardan Gernot Horstmann ise algısal psikolojinin 1960'larda kanıtladığı üzere insanların izlendiklerini fark edip etmemekte oldukça iyi olduklarını söylüyor. O'na göre insanlar dikkat çekmeyi seviyor ve bu durum da Mona Lisa etkisini arttırıyor.

    Çalışmanın, dijital karakter yaratımı içeren oyunlarda ve sanal/artırılmış gerçeklik uygulamalarında da yol gösterici olması planlanıyor. Böylelikle sanal figürler, gerçek kişilerle göz göze gelip insanlar gibi jest ve mimik kullanabilirler. Bilim insanları daha önce de Mona Lisa gülümsemesini açıklamıştı.

    Araştırma, i-Perception adlı dergide yayımlandı.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

    İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

    '7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

    "7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

    Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

    Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

    Bakmadan Geçme

    Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 29 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title