Haberler

Mars'ta yaşam belirtileri! Organik madde bulundu

Güncelleme:

NASA'nın Perseverance uzay aracı bir başarıya daha ulaştı. Uzay ajansı bir kayada organik madde bulduklarını açıkladı.

2020 yılında Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, heyecanlandırıcı çalışmalarını sürdürüyor. Mars yüzeyinin şimdiye kadarki en ayrıntılı fotoğrafını paylaşan Nasa, şimdi de ilgi çeken bir başarı elde etti. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre Mars'ta yaşam olduğu kanıtlandı. İşte detaylar!

Mars kayalarında organik maddeler ortaya çıktı!

Nasa'nın 30 Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği Perseverance uzay aracı geçtiğimiz yıl şubat ayından itibaren araştırmalara başladı. O zamandan itibaren araştırmalara devam eden uzay aracı yeni bulgulara ulaşmayı başardı. NASA'nın Twitter hesabından yaptığı paylaşıma göre gezegendeki kayalarda organik maddeler ortaya çıktı.

Why are we so excited about new Mars rock samples collected by @NASAPersevere? Some have the highest concentration of organics this rover has ever seen.

This doesn't necessarily mean life—we've got to bring them back to find out. Here are the next steps: https://t.co/uWyaZbvQzm pic.twitter.com/SLsYbxrcwY

— NASA (@NASA) September 15, 2022

Uzay ajansı, düzenlemiş olduğu bir konferansta Perseverance uzay aracının görevinin başlıkları üzerinden bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Mars'ta yaşamın kanıtın olabilecek organik moleküller bulunduğunu duyurdu. Kızıl Gezegen'de daha öncesinde de organik madde bulundu. Ancak bu seferki örneklerin tortu ve tuzların toplandığı bir gölden gelmesi bilim dünyasında heyecana neden oldu.

Artan uzay trafiğine çözüm: Uydu kazalarına son!

Organik yapı, Mars'ın 45 kilometre genişliğinde olan Jezero Krateri'nin bir deltasında ortaya çıktı. Deltanın ise 3,5 milyar yıl önce ve Mars nehri ve gölünün birleşimiyle oluştuğu düşünülüyor. Proje bilim insanı Ken Farley maddelerle ilgili açıklama yaptı. "Delta üzerinde araştırdığımız kayalar, görevde bulduğumuz en yüksek organik madde konsantrasyonuna sahip."

Bununla birlikte Farley, Perverance'ın, örneklerin Dünya'ya getirilmeden yaşam belirtilerini tespit edip edemeyeceği sorusuna "Başka gezegende yaşam ispatı yükü çok ama çok ağır." şeklinde cevap verdi. Devamında ise örneklerin Dünya'ya gelmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca yaşamın kesin tespiti ile ilgili potansiyel keşiflerin yapılabileceğinin altını çizdi.

Görev ekibi, Perseverance'ın örneklemiş olduğu kayalardan birine 'Wildcat Ridge' adını verdi. İddialara göre kaya, milyarlarca yıl önce çamur ve ince kumun buharlaşan tuzlu su gölüne yerleşmesi sonucunda oluştu. Perseverance uzay aracı, taşın yüzeyinden örnek aldı. Örnekleri ise 'Yaşanabilir Ortamları Organikler ve Kimyasallar için Tarama' (SHERLOC) adlı araçla inceledi. Analiz, organik minerallerin muhtemelen aromatikler veya sülfatlara bağlı bir organik molekül sınıfına sahip olduğunu gösterdi.

Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce organik maddeler Mars'ta yaşam olduğunu gösterir mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından açıklamayı unutmayın!

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

Twitter NASA Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi? 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlama mesajları ve sözleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title