Haberler

Tek Kelime Konuşamıyordu, Şimdi Duyduğu Her Şarkıyı Çalıp Söylüyor

Tek kelime konuşamıyordu, şimdi duyduğu her şarkıyı çalıp söylüyor Otizmli Murat 10 farklı enstrüman çalıyor Otizmli Murat, müzik sayesinde hayata bağlandıİSTANBUL - Otizmli 20 yaşındaki Murat Yurtcu, aldığı müzik eğitimi sayesinde yüzde 98 olan otizm engelini yüzde 45'e kadar düşürdü.

Tek kelime konuşamıyordu, şimdi duyduğu her şarkıyı çalıp söylüyor

Otizmli Murat 10 farklı enstrüman çalıyor

Otizmli Murat, müzik sayesinde hayata bağlandı

İSTANBUL - Otizmli 20 yaşındaki Murat Yurtcu, aldığı müzik eğitimi sayesinde yüzde 98 olan otizm engelini yüzde 45'e kadar düşürdü. 10 farklı enstrüman çalabilen Yurtcu, tek kelime bile konuşamıyorken, şimdi duyduğu her şarkıyı hem notalara döküyor, hem söylüyor .

10 ayrı enstrüman çalabilen otizmli Murat Yurtcu, en büyük hayali olan konservatuvarı kazanabilmek için 5 yıldır gece gündüz demeden enstrüman çalıp ses eğitimi alıyor. Org, keman, bağlama, gitar, flüt, perküsyon, melodika, davul ve darbuka Birçoğumuz için çalması zor olan bu enstrümanlar 20 yaşındaki otizmli Murat Yurtcu için doğuştan bir yetenek. Zeytinburnu'nda ikamet eden otizmli Murat'ın müzikle olan serüveni 2011 yılında Zeytinburnu Belediyesi Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'ndeki müzik okulunu tanımasıyla başladı. Hocasının kısa sürede yeteneğini keşfettiği otizmli Murat, hızlı kavrama kabiliyeti sayesinde çaldığı enstrüman sayısını 10'a çıkardı. Tamamı engellilerden oluşan AKDEM Müzik Grubu'nda vokalistlik yapan Murat, yıllardır hayalini kurduğu konservatuvarı kazanabilmek için her gün Müzik Okulunun yolunu aşındırıyor. Murat'a en büyük destek ise müzik hocası Ümit Akkuş'tan Müzik eğitimi almadan önce tek kelime konuşamayan Murat, şimdi duyduğu her şarkıyı hem notalara döküyor hem çalıyor. Mutlak Kulak yeteneğine sahip otizmli genç, ilk enstrümanını da kendi yaptı.

Engelliler için ücretsiz müzik okulu

Her fırsatta AKDEM'deki müzik hocası Ümit Akkuş ile birlikte çalışan Murat, Zeytinburnu Belediyesi'nin engelli bireyler için açtığı müzik okulu sayesinde bütün enstrümanlardan ücretsiz yararlanabiliyor. Müzik grubunda uzun yıllardır vokalistlik yapan Murat'ın enstrümanlara olan yeteneği kadar sesi de dikkatlerden kaçmıyor.

"Ben büyüyünce DJ olmak istiyorum"

Müzikle uğraşırken çok mutlu olduğunu söyleyen Murat Yurtcu,"Müzik farklı olduğu için müzikleri seviyorum. Mesela bağlama, Perküsyon, darbuka, def, melodika, org keman, saz gibi müzik aletlerini seviyorum.Ben büyüyünce DJ olmak istiyorum. AKDEM'de müzik eğitimi alıyorum. Pop, rock arabesk, fantezi, Türk sanat müziği, türkü gibi, gibi türleri çalıyorum. 7 yaşımdan bu yana uğraşıyorum müzikle"dedi.

"Mükemmel bir müzik kulağı var"

Murat'ın özel bir yetenekle sahip olduğunu belirten Müzik Öğretmeni Ümit Akkuş,"Murat'ın dikkatimi çekmemesi imkansızdı. Murat çok önemli bir yetenek, bütün öğrencilerim öyle ama Murat farklı. Kabiliyeti çok yüksek. Mükemmel bir müzik kulağı var. Duyduğu melodiyi unutmuyor. Unutmadığı gibi parmaklarına yansıtabiliyor. Anında duyduğu ezgiyi çıkarabiliyor. Müzikle alakalı hiçbir şeyi unutmadığı için Profesyonel bir müzisyenle nasıl konuşmam gerekiyorsa Murat'la ben öyle konuşuyorum. Hangi ton, hangi makam, bunları artık ezberlemiş durumda. Müzik Murat'ın yaşamının biçimi. En büyük hayali konservatuvar okumak, DJ olmak sahne almak"diye konuştu.

"Çocuklarının yeteneklerini gözardı etmesinler"

Otizmli bireylerin sosyalleşmesi ve yeteneklerini keşfetmesi için ailelere önemli görevler düştüğünü belirten Akkuş," Otistik çocuğu olan ailelerin olabildiğince çocuklarına destek olmalarını tavsiye ediyorum. Maneviyat biraz daha önemli. Çocuklarının yeteneklerini gözardı etmemeleri gerekli. Bazen aileler bazı şeyleri kabullenemeyebiliyor. Uzman yardımıyla böyle Murat gibi yetenekler ortaya çıkabilir. Engel hepimizin hayatında olabilir. Aileler çocuklarının engelini kabul etmeyip eve kapatmasınlar"ifadelerini kullandı.

" Önceden bir kelime söylemeyen çocuk cümle kurmaya başladı"

Murat'ın çok küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgisi olduğunu belirten anne Selamet Yurtcu, " Kendi halinde bir çocuktu Murat. Göz iletişimi yoktu,, iletişimi yoktu eğitime başladığımız sırada ama müziği çok seviyordu. Tavsiye üzerine ilk olarak bağlama aldık. Çalamıyordu ama vakit geçiriyordu. Henüz konuşamıyordu, ama çalmaya çalışıyordu. Çok müzik dinlerdi. Doktor televizyondan uzak tutacaksın demişti, iletişim kurması için. Karşına alacaksın, konuşacaksın, onunla çocuk olacaksın demişti. Eline mutfak araç gereçlerini alır onları enstrüman gibi kullanırdı. Sonra bağlama aldık. Hocamızda yetenek olduğunu söyledi. Müzikle ilgili nerede kurs varsa giderdik. AKDEM açılınca da buraya gelmeye başladık. Ümit hocayla tanıştık, işinin ehli olduğu için bizim adımıza daha iyi oldu herşey. Murat'ta çok seviyor. Müzik onun hayatında çok şeyi değiştirdi. Hayata bakışını değiştirdi başta. İnsanlarla iletişim kurmaya başladı. Önceden bir kelime söylemeyen çocuk cümle kurmaya başladı. Şarkıları söyleye söyleye" ifadelerini kullandı.

7 yaşında bağlama çalmayı öğrenen Murat, geçtiğimiz aylarda ünlü sanatçı Cengiz Kurtoğlu'nun konserinde bağlama çalıp vokalistlik yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Zeytinburnu Akkuş Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title