Haberler

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un Genel Kurul'da birleşimin açılması için toplantı yeter sayısının olduğunu söylemesine itiraz ederek "yoklama" istemesi TBMM Genel Kurul'da tartışmaya neden oldu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un Genel Kurul'da birleşimin açılması için toplantı yeter sayısının olduğunu söylemesine itiraz ederek "yoklama" istemesi TBMM Genel Kurul'da tartışmaya neden oldu.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında açıldı.

Genel Kurul'da, Yakut'un, "toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz" ifadesine Gök, itiraz etti.

Bunun üzerine Yakut, İçtüzüğün, "Başkan birleşimi açtıktan sonra tereddüde düşerse yoklama yapar" içerikli 57. maddesini okudu ve "Sayın Gök başka konularda tartışalım. Lütfen açtım ben. Maksat 2 dakika Meclis'in açılmasını, çalışmasını geciktirmekse 2 dakika söz veririz, yoklama yaparız. Ama bu bizim yetkimizde, ben tereddüt görmedim" dedi.

Muhalefet sıralarından itirazların devam etmesi üzerine AK Parti milletvekilleri de, CHP milletvekillerine, "Yoklama diyorsunuz 4 kişisiniz" karşılığını verdi.

Yakut ise Gök'ten geçmişteki uygulamalarına bakmasını isteyerek, şunları söyledi:

"Sesinizi yükseltmenizi, el hareketlerinizi tüm Türkiye izliyor, hiçbir şey olmaz. Eğer TBMM Genel Kurulu'nu şimdiye kadar nasıl açmışsam tespit ettim ve açtım. Tartışacak hiçbir konu yok. Başkan birleşimi açtıktan sonra tereddüde düşerse yoklama yapar. Toplantı yeter sayısı vardır, tereddüde düşmedim. Yoklama yapmıyorum."

Yakut, bunun Meclis'in çalışmasını engelleme olduğunu ifade ederek, "Şimdiye kadar tüm Genel Kurul açılışlarını bu şekilde yaptım ve itiraz edilmedi. Açılmış Genel Kurul'un bu şekilde çalışmasını engelleyemezsiniz" diye konuştu.

Milletvekillerine taleplerinin soran Yakut'un, "Gündemdışı söz istiyorsunuz veriyorum. Kimseye söz vermeyeceğim kusura kalmasın arkadaşlar. Tartışacak bir konu yok. Genel Kurul'u açtım, İçtüzüğün 57. maddesini okudum" ifadesine AK Parti sıralarından alkış geldi.

Protesto

Bu arada Yakut'un, gündemdışı ilk söz verilen CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ'ın kürsüye gelmemesinin ardından ikinci konuşmacı MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu'nu kürsüye davet etmesi üzerine AK Parti sıralarından alkışlar geldi.

Yakut, Dedeoğlu'nun da kürsüye gelmemesi üzerine gündemdışı üçüncü sözü AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi'ye verdi.

AK Parti milletvekillerinin alkışları arasında kürsüye gelen Çelebi, muhalefete, "Birbirinizin yedeğisiniz, sizi yüce millete havale ediyorum. Seçimlerde de millet sizi alaşağı edecek" dedi.

Muhalefet milletvekilleri Çelebi'nin konuşması sırasında sıralara vurarak, protesto etti. AK Parti milletvekilleri de bu protestoya alkışla karşılık verdi.

Protesto sırasında Yakut, milletvekillerine, "Devletin, milletin malı yazık. Yaptığınız doğru değil, millet seyrediyor. Meclis'in çalışmasını engellemek istiyorsunuz, bu usul doğru değil" dedi.

Gündemdışı diğer konuşmacılara söz verdi

Çelebi'nin konuşmasının ardından muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri Yakut'un tutumuna itiraz etti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Yakut'un birleşimi İçtüzüğe göre yönetmediğini savunarak, gündemdışı iki konuşmacının konuşma hakkının gasbedildiğini söyledi.

Baluken, Yakut'un birleşimi İçtüzüğe göre yönetmediği gerekçesiyle usul tartışması açılmasını istedi.

Yakut ise usul tartışması açacak durum olmadığını ifade ederek, "Böyle itirazınız olacağını bilsem baştan yoklama yapardım ama birleşimi açtım" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Çelebi'nin konuşmasının gürültü nedeniyle duyulmadığını dile getirerek, TBMM Başkanvekili'nin gürültüyü kesmekle görevli olduğunu ve İçtüzüğün uygulanmasını engellememesini istedi.

Bunun üzerine Yakut, "Engelleyen Başkanlık Divanı mı, sıra kapaklarına vurarak Genel Kurul çalışmasını engellemeye çalışan milletvekilleri mi?" diye sordu.

Sadık Yakut, birleşimin açılmasının bu kadar tartışılacak mesele olmadığını ifade ederek, yarınki birleşimi yoklamayla açacağını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise Yakut'un tarafsızlığını yitirdiğini öne sürerek, İç Güvenlik Paketi'nin bu şekilde görüşülemeyeceğini savundu.

Muhalefet gruplarının itirazlarını dile getirmesinin ardından Yakut, gündemdışı diğer konuşmacılara söz verdi.

Kaynak: AA / Politika

Ekrem Çelebi Levent Gök Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title