Haberler

    Suv Yeniden Tanımlanıyor: Peugeot 3008

    Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Türkiye tanıtımı gerçekleştirilen Peugeot‘nun tepeden tırnağa yenilenen 3008 modelini bu kez İtalya‘da yakından inceleme fırsatı bulduk. İtalya‘nın Bologna kentinde Marconi Havalimanı‘ndan başlayan yolculuğumuz boyunca markayı SUV sınıfında temsil eden 3008’i gerek otoban şartlarında, gerekse de Toscana’nın doğal güzelliklerle süslü virajlı yollarında kullandım. İki günlük yolculuğumuzun ilk gününde Türkiye’de de satışa sunulan 1.6...

    Geçtiğimiz günlerde İstanbul"da Türkiye tanıtımı gerçekleştirilen Peugeot"nun tepeden tırnağa yenilenen 3008 modelini bu kez İtalya"da yakından inceleme fırsatı bulduk.

    İtalya"nın Bologna kentinde Marconi Havalimanı"ndan başlayan yolculuğumuz boyunca markayı SUV sınıfında temsil eden 3008"i gerek otoban şartlarında, gerekse de Toscana"nın doğal güzelliklerle süslü virajlı yollarında kullandım. İki günlük yolculuğumuzun ilk gününde Türkiye"de de satışa sunulan 1.6 litrelik THP 165 HP benzinli versiyonu, ikinci gün ise yurtdışında satılan 2.0 litrelik 180 HP güç üreten BlueHDi dizel versiyonu denedim.

    Markanın başarılı EMP2 platformundan yükselen Peugeot 3008, büyüyen boyutlarıyla artık gerçek bir SUV olarak karşımıza çıkıyor. Bir önceki nesil 3008"e göre 62 mm artırılan dingil mesafesi ile segmentinin en iyi diz mesafelerinden birisini sunan Peugeot 3008, bir önceki nesilden 82 mm daha uzun ve benzer genişliğe sahip, yerden yükseklikte 22 cm ile fark yaratırken bir önceki nesile göre 1 cm azalan toplam yükseklik, yeterli baş mesafesi sunmasının yanında aerodinamik özellikleri geliştiriyor. Peugeot 3008, 4447 mm. gövde uzunluğu, dikiz aynaları hariç 1841 mm. genişliği ve 1624 mm. yüksekliğine rağmen, farklı tasarım çizgisiyle olduğundan daha küçük görünüyor ancak 2675 mm. dingil mesafesinin de katkısıyla gerek önde, gerekse de arkada diz ve baş mesafesi açısından oldukça iyi bir kullanım alanı sunuyor. Bu arada büyüyen boyutlara rağmen gövde ağırlığı ise 100 kg. azaltılabilmiş. Aracın 520 litre (VDA 210) olan bagaj hacmi ise 432 litre olan önceki nesil ile kıyaslandığında 90 litre kadar artmış. Arka koltukların katlanmasıyla bagaj hacmi 1580 litreye kadar çıkabiliyor. Bu arada bagaj kapağı anahtar cebinizdeyken, sadece tamponun altına doğru ayağınızı bir kere hareket ettirdiğinizde açılıyor ve aynı şekilde kapanıyor. Bu da elinizde eşyalar varken bagajı açmak için pratik bir çözüm sunuyor.

    İç mekan detaylarına geçmeden önce dilerseniz gelin aracın genel görünümüne bir göz atalım.

    /p>

    TASARIM

    Markanın yeni tasarım çizgisini başarıyla yansıtan Peugeot 3008, 4008 ve 5008 modelleriyle benzer çizgileri paylaşıyor. Aracın küt ve yüksek burun yapısı önde gösterişli ve büyük ızgara ile iki parça şeklinde aşağıya doğru akan bir forma sahip far bloğu, altta gösterişli tampon ve tampon altı koruması, ızgaranın ortasındaki belirgin Peugeot logosu yenilenen Peugeot 3008"e güçlü ve karakteristik bir yüz kazandırıyor. 19" aluminyum alaşımlı jantları, krom detayları ve LED ışıkları ile öne çıkan araçta yanlarda arkaya doğru hafifçe eğilen tavanla birlikte geriye doğru yükselen omuz çizgisi güçlü görünümün yanı sıra sportif bir etki de yaratıyor. Arkada ise Peugeot tarafından aslan pençesi olarak adlandırılan üç çizgiden oluşan 3D LED stoplar etkileyici bir görünüm oluşturuyor. Segmentinde sadece Peugeot 3008"de sunulan Black Diamond parlak siyah tavan ise aracın premium tasarımını tamamlıyor.

    İÇ MEKAN

    Dış tasarımdaki şık çizgiler iç mekanda da kendisini gösteriyor. Markanın geçtiğimiz aylarda tanıttığı yeni kokpit tasarımı i-Cockpit"in başarılı bir uygulamasını bu araçta da görmemiz mümkün. Kapı içi ambiyans ışıkları, özel kumaş konsol döşemesi ve krom detayları ile elit ve şık bir iç mekan sunan Peugeot 3008"de yeni nesil i-Cockpit"in en önemli öğelerinden birisi olan Full Dijital gösterge paneli en alt versiyondan itibaren standart olarak sunuluyor.12,3 inç boyunda tamamen kişiselleştirilebilir animatik göstergeler görsel bir şölen sunarken, orta bölümde konumlandırılan 8 inç ekran, kablosuz şarj, Apple CarPlay gibi üst düzey teknolojik özellikler ve FOCAL müzik sistemi kabin içinde premium sürüş konforu sunuyor.

    GT-Line"da sunulan i-Cockpit Amplify ise Peugeot i-Cockpit deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Orta konsolda bulunan düğmeyle aktif hale gelen i-Cockpit Amplify ekranın ambiyans ışığının parlaklığı ve rengini değiştirme, ses sisteminin ekolayzırı ve ses ayarlarına, beş farklı programa sahip masajlı koltuklara, üç farklı koku arasında tercih yapabileceğiniz kokulu havalandırma ızgaralarına kumanda edebilmenizi sağlıyor. Kokular uluslararası üne sahip parfümerler Scentys ve Antoine Lie ile birlikte geliştirilmiş.

    Sürücü ve beraberindeki yolculara iki farklı sürüş teması sunuluyor. Dinamik bir sürüş tarzını beraberinde getiren "Boost" ve sakin sürüşler için "Relax" olmak üzere iki faklı tema söz konusu. Her iki tema da kişisel ayarlara olanak tanıyor. Burada beğendiğim belki de en önemli özellik, siz aydınlatmadan, müzik sistemine, koltuğun masaj ayarına kadar birçok farklı sistemi kendinize göre ayarlayınca bu ayarları profil olarak kaydedebiliyorsunuz. Birkaç farklı profil sayesinde her sürücü tek bir seçenekle sistemleri kendi ayarlarına kolaylıkla getirebiliyor. En baştan bu detaylarla uğraşmak zorunda kalmıyor.

    Benim Yeni Peugeot 3008"de en çok beğendiğim özellikler arasında, ortadaki multimedya ekranı üzerinden kumanda edebileceğiniz bütün sistemlerin, ekranın alt kısmında piyano tuşlarını andıran tasarımla yan yana dizilmiş bir dizi düğme yarıdmıyla da ayarlanabiliyor olması. Bu sayede menülerde kaybolmadan ve çok hızlı bir şekilde tek dokunuşla istediğiniz sistemi seçebiliyorsunuz. Yine etkileyici diğer bir özellik ise şık tasarımıyla beğenimi kazanan büyük gösterge paneli üzerindeki tüm bilgileri de sizin ayarlayabiliyor olması. Direksiyonun üzerindeki çevirmeli düğmeler yardımıyla göserge panelinde neleri görmek istediğnizi siz belirliyorsunuz.

    Araç içerisinde ergonomik açıdan bir soruna rastlamadım. Sadece ön koltuklar en alçak seviyedeyken, arka bölümde oturanların ayakları öndeki koltuğun altına giremiyor bu bir parça sıkıntı yaratabiliyor. Ama bu durum koltuklar en alçak seviyedeyken yaşanıyor.

    Koltuklar ergonomik ve vücudu saran tasarımı sayesinde uzun yolculuklarda bile konforlu yolculuklar sunuyor. Açılabilir panoramik cam tavan araç içinde aydınlık ve ferah bir ortamın oluşmasına katkı sağlıyor.

    İLK SÜRÜŞ

    Bu kadar tasarım ve ergonomiden bahsettikten sonra gelelim şimdi en çok merak edilen sürüş tepkileri ve performansına… Peugeot 3008"de anahtarsız çalıştırma sistemi sayesinde tek bir düğme yardımıyla aracı çalıştırabiliyorsunuz. Yükseklik ve derinlik ayarlı koltuk ile yine yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon sayesinde ideal sürüş pozisyonunu elde etmek çok kolay. Geniş ön ve yan camlar ile büyük tasarlanan dikiz aynaları dışında bir de yüksek sürüş pozisyonu sayesinde oldukça iyi bir görüş alanına sahip oluyorsunuz.  Bu arada hemen belirtmekte yarar var, SUV araçların genellikle A sütunlarının büyük tasarlanması nedeniyle viraj içlerinde çapraz açıdan gelen aracın görüşünün kısıtlanması gibi bir probleme bu araçta rastlamadım.

    1.6 THP 165 HP motorun tepkileri oldukça başarılı. Alt devirlerden itibaren gücü hissedebildiğiniz bu motor sürücüyü ara hızlanmalarda da üzmüyor. Aracı daha performanslı kullanmak isterseniz vites kolunun ve elektronik park freninin arkasındaki Sport düğmesine basarak daha fazla performansın keyine varabilirsiniz.

    2.0 litrelik dizel motor da 180 HP gücüyle oldukça başarılı ve yüksek tork sayesinde alt devirlerde çok iyi tepkiler veriyor. Devir yükseldikçe 1.6 THP kadar olmasa da kararında bir hızlanma ve sürüş keyfi sunuyor. Bu motor seçeneği ülkemizde yer almayacağı için üzerinde fazla durmadan biz yine 1.6 litrelik THP motorlu versiyona dönelim.

    Aracın gaz tepkileri ve motorun şanzımanla uyumu bence çok iyi. EAT6 şanzıman seri kullanıma olanak veriyor. Özellike bu tür yüksek araçların genel problemi olan esneme bu araçta yok ve Toscana"nın en zorlu virajlarında bile araç spor bir otomobil gibi yola yapışıyor ve yanlara doğru gövde yatmayıp sabit kalabiliyor. Bu da sürücü ve yolculara güven veriyor.

    Ön panel selefine göre daha büyük ve genişleyen orta konsolda farklı tasarııyla yer alan vites kolunun tasarımı, BMW modellerinde kullanılan ZF şanzımanı hatırlatıyor. EAT6 otomatik şanzıman sistemi kullanılan araçta vites kolunu  üzerindeki P düğmesiyle tek bir dokunuşla vitesi park konumuna alabiliyorsunuz. Ergonomik tasarımıyla kullanım kolaylığı sunan vitese alışmak fazla zaman almıyor.

    Peugeot 3008 bir dizi gelişmiş güvenlik sistemiyle de günün teknolojilerini kullanıyor. Araç, aktif şerit takip sistemi, aktif kör nokta uyarı sistemi, adaptif hız sabitleme sistemi (tamamen durdurma özelliği ile), aktif güvenlik frenleme sistemi, yorgunluk algılama sistemi, aktif trafik işareti tanıma sistemi, güvenli takip mesafe uyarı sistemi, akıllı far sisteminden oluşan ileri sürüş destek sistemlerine sahip.

    Peugeot mühendisleri bu aracı geliştirirken, özellikle ses yalıtımı üzerinde oldukça uzun bir emek harcamışlar. Peugeot 3008, motor, lastik ve yol sesi konusunda oldukça başarılı bir ses yalıtımına sahip.

    Aracın bir de hafif arazi şartları ve kaygan zeminlerde güvenli yolculuklar sağlayan Grip Control teknolojisine sahip versiyonları bulunuyor. Peugeot 2008"den hatırlayacağımız Grip Control sayesinde farklı zeminler için farklı sürüş modları seçebiliyorsunuz. Araçta bulunan yokuş iniş destek sistemi, siz gaz veya fren pedalına müdahale etmeden, 4×4 araçlardaki gibi Peugeot 3008"i dik yokuşlarda bile güvenle indirebiliyor. Bu arada Peugeot 3008, 20 derece yaklaşma ve 29 derece ayrılma açısına sahip. Gövdenin yerden yüksekliği ise 219 mm.

    MOTOR VE ŞANZIMAN

    Peugeot 3008"de Türkiye ürün gamında üç adet benzinli motor/şanzıman kombinasyonu yer alıyor; 1.2L PureTech 130 S&S 6MT 6 vitesli manuel şanzıman, 1.2L PureTech 130 S&S EAT6 vitesli otomatik şanzıman, 1.6L THP 165 S&S EAT6 vitesli otomatik şanzıman… BlueHDi teknolojisine sahip dizel motor manuel ve otomatik şanzıman kombinasyonları ise şöyle; 1.6L BlueHDi 120 S&S 6MT 6 vitesli manuel şanzıman, 1.6L BlueHDi 120 S&S EAT6 vitesli otomatik şanzıman…

    Yeni Peugeot 3008, ülkemizde Access, Active, Allureve GT-Line olmak üzere dört farklı donanım paketi ile satışa sunuluyor. Yeni 3008, 87 bin 900 TL"den başlayan fiyatlarla 22 Ekim"de satışa sunuldu. Kasım ve Aralık aylarında toplam 2 bin adetlik bir satış hedefleniyor.

    Yeni Peugeot 3008 Sochaux Fabrikası"nda üretilirken Fransız Trémery ve Douvrin fabrikaları ise tüm motor seçeneklerini üretip tedarik ediyor. Bu yönüyle Yeni Peugeot 3008 SUV "Origine France Garantie" Fransa Orijinal Garantisi etiketiyle bantlardan çıkıyor.

    SONUÇ

    Peugeot"nun C-SUV sınıfındaki temsilcisi 3008, geniş iç hacmi, zengin donanım özellikleri ve özellikle de konfor ve yol tutuş dengesi açısından oldukça iyi belirlenmiş süspansiyon ayarlarıyla bence son dönemdeki en başarılı SUV araçlardan birisi olmuş. Sınıfının özellikleri olan yüksek sürüş pozisyonu, geniş iç mekan ve bagaj hacminin yanında, premium sınıfta kullanılan çoğu sürüş destek sistemini de barındıran araç, fiyat donanım açısından bence en ideal seçeneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

    Yazı: Önder Canözer / Fotoğraf: Peugeot

    Mekan: Bologna / İtalya

    Kaynak: Carmedya.com / Otomobil

    Türkiye Peugeot Bologna İtalya Otomobil Haberler

    Bakmadan Geçme

    Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title