Haberler

    Yaz arası çılgınlığı #8: Russell Westbrook, Rockets’a neler katabilir?

    Son iki sezonda gösterdiği performansla NBA tarihinin en özel oyuncuları arasına giren James Harden, NBA yüzüğü hayallerini Golden State Warriors engelinden dolayı gerçeğe dönüştüremedi.

    Son iki sezonda gösterdiği performansla NBA tarihinin en özel oyuncuları arasına giren James Harden, NBA yüzüğü hayallerini Golden State Warriors engelinden dolayı gerçeğe dönüştüremedi. James Harden, Kevin Durant ve son olarak da Paul George’un takımdan ayrılışına şahit olan Russell Westbrook ise OKC’deki lider rolünü bir kenara bırakarak kariyerinde yeni bir sayfa açtı. Böylelikle Rockets, 1 Temmuz’dan itibaren oluşan yıldız ikili akımına ayak uydurdu.

    Dört adet draft hakkı ve Chris Paul karşılığında Texas yoluna çıkan Westbrook, Houston Rockets’a neler katabilir?

    Ribaund (+)

    Clint Capela, Houston Rockets’ın hem hücumda hem de savunmada en çok güvendiği uzun. Hücumdaki pick&roll etkinliği ve savunmadaki sertliğiyle özel bir oyuncu olan Capela, ribaund konusunda büyük bir sorun yaşıyor. Takım arkadaşlarının da iyi ribaundcular olmaması, özellikle play-off döneminde Rockets’ın en büyük defolarından birisi oldu. Rockets, normal sezonu 31.9 ribaund ortalamasıyla bu alanda lig 28.’si olarak tamamladı. Westbrook ise triple-double takıntısının da etkisiyle bir ribaund canavarına dönüştü. Hem hücum hem de savunma ribaundlarını çok yükseklerden çekip alan yıldız oyun kurucu, normal sezonu 11.1 ortalamayla tamamladı ve bu alanda uzunlar dışında ligin en çok ribaund alan oyuncusu oldu. Yani Westbrook’un Harden’ın izolasyon oyunlarında boyalı alana girip ribaund mücadelesi vermesi takım adına gayet yararlı olacaktır.

    Asist (+)

    Takımın en büyük pas dağıtım ustası şüphesi James Harden. Ancak Harden’ın stepback üçlük tutkusu, takımın diğer oyuncularının istikrarsızlığı ve boyalı alanda istenilen pas merkezlerinin kurulamaması Rockets için bir sorun hâlini almıştı. Normal sezonu 21,2 asist ortalamasıyla tamamladılar ve bu alanda lig 28.’si oldular. Westbrook ise geçtiğimiz sezonu 10,7 asist ortalamasıyla tamamlamış ve ligin asist lideri olmuştu. Harden’ın 7,5 asistlik ortalaması ve PJ Tucker gibi bir post yönlendiricisinin de olması, Westbrook’un pas özelliğini daha değerli kılabilir.

    Skor (+/-)

    Harden’ın olduğu bir takımda skor problemi olması beklenmez. Zira Harden geçtiğimiz sezon toplam 71 kez 30 sayıyı geçti. Ancak takımın yan parçaları hiçbir zaman istikrarlı olmadı. Westbrook takasında gönderilen Chris Paul ise saf skorerlikten ziyade set paslarına önem vermişti. Harden her ne kadar etkileyici bireysel performanslar sunsa da istenilen kolektif düzen bir türlü yakalanılamadı. Tam bu noktada, Westbrook’un top kullanma sevdası Rockets’ın hücumunu tıkandığı yerlerde işe yarayabilir. Harden’ın kenarda olduğu ve/veya hücumun tıkandığı anlarda sorumluluk alan bir Westbrook izlersek Rockets’ın yeni sezonu çok daha iyi geçebilir.

    Savunma (+/-)

    Fiziği, hızlı elleri ve oyun aklı sayesinde iyi bir birebir savunması iyi olan Westbrook, Rockets savunmasına olumlu katkı yapacaktır. Perimetre savunmasındaki kararlığı ve muhtemel boyalı alan paslarını önceden okuması, onun savunma seviyesini yukarı çekiyor. Ancak tuttuğu rakibi kat yaptıktan sonra çok çabuk peşinden ayrılması, perdeler sonrasındaki değişimleri yapamaması ve bazen yanlış pozisyon alması, Westbrook’un savunmasının olumsuz yönlerini oluşturuyor.

    Doğru Şut Kullanma, Şut/İsabetli Şut, Serbest Atış (-, -, -)

    Westbrook geçtiğimiz sezonda (normal sezon) toplam 1473 şut kullandı ve 630 isabet buldu. %42.8 gibi -bir yıldız oyun kurucu için düşük- yüzdeye sahip olan Westbrook, bu şutların çoğunluğunu atmaması gereken pozisyonlarda attı. OKC’nin saha geometrisine ters gelen zamansız penetreleri, iyi bir şutör olmamasına rağmen el üstü orta mesafe tercihleri yapması ve boyalı alanda ikili sıkıştırma geldiği zaman pas atmak yerine pozisyonu zorlaması, Westbrook’un Rockets’ta yaratacağı bir sorun olabilir.

    Sahip olduğu %29 üçlük yüzdesi ayrı bir problem. Zira Harden savunmayı üzerine çekmesi, diğer arkadaşlarına boş pozisyonlar yaratıyor. İşte bu pozisyonlarda en çok ihtiyaç duyulan şey keskin şutörler. Ama Westbrook, kariyerinin hiçbir döneminde iyi bir şutör olmadı.

    Westbrook’un %65,6’lık serbest atış yüzdesi bir kısadan beklenmeyecek derecede düşük. En önemli özelliği atletizm olan ve potaya sıkça penetre edip faul alan bir oyuncu için bu kadar düşük yüzdeyle serbest atış atmak, Rockets adına da sıkıntı yaratacaktır.

    İmkânsız görülen şutları isabete çevirme, delici penetreler ve yüksek verimli performanslar James Harden’ı özel kılan unsurlar. Harden’ın bunları yapması için topla fazla oynaması gerekiyor. Harden her hücumda topla oynamıyor ancak bir hücumda 24 saniyenin neredeyse tamamını izolasyonla geçirerek skor üretiyor. Koç Mike D’Antoni, “mağara adamı basketbolu” olarak nitelendirdiği bu anlayışı James Harden önderliğinde gayet iyi bir şekilde uyguluyordu. Ancak Westbrook’un %50,1’lik doğru şut kullanım yüzdesi, Rockets’ın oyun zihniyetine ters gelebilir.

    İstatistikler, tahminler, setler, teknik detaylar… Bütün bunların ötesinde, Westbrook ve Harden saha dışı uyumu ilk aylardan itibaren yakalar ve parkedeki rollerini benimserlerse Houston Rockets, yeni sezonun en büyük şampiyonluk adaylarından birisi olabilir. Hâli hazırda Los Angeles takımları ve Milwaukee Bucks, yeni sezonun as favorileri. Sekiz takımdan oluşan başaltı favoriler arasında ise en güçlü adaylardan biri ise Rockets gibi gözüküyor.

    Kaynak: EuroSport.com / Spor

    Russell Westbrook James Harden Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title