Haberler

    Eibar: Umut aşılayan La Liga kulübü

    Bu yazı, 23 Nisan 2019 tarihinde.

    Bu yazı, 23 Nisan 2019 tarihinde
    La Liga Global Futbol internet sitesinde
    yayımlanmıştır.







    Eibar, iki yıl üst üste Financial Times tarafından Avrupa'nın en hızlı büyüyen firmaları arasında gösterildi. 27 bin sakiniyle Bask kenti, tüm La Liga şehirlerinin en düşük nüfusuna sahip olabilir, fakat yıllık 44,1% büyüme oranı yakalayan futbol kulübü, dikkat çeken bir seviyeye ulaştı.

    Eibar maçlarına ev sahipliği yapan Ipurua Stadyumu'nun kapasitesi sadece 7.000 ve Başkan Amaia Gorostiza’nın mütevazı ofisi, bir evin oturma odasına benziyor. Gerçi bu sıkı dokunmuş aile ruhu, başarının kilit noktalarından biri. Gorostiza, kulübün 79 yıllık tarihindeki ilk kadın başkan olarak her şeyin merkezinde ama yine de herkesin fikrini dile getirmesine imkân tanıyor.

    Başkan, "Bir takım olarak çalışıyoruz ve tümüyle yatay bir organizasyon yapısı kurduk." diyerek konuyu açıklıyor, "Bu bir kişinin veya bir başkanın projesi değil, bir kulübün projesidir."


    Mali sorumluluk nasıl büyüme için kullanıldı


    2014 yılında Eibar, İspanya futbolunun en üst ligine ilk kez yükselme başarısı gösterdi. Bu aynı zamanda Gorostiza'nın yönetim kuruluna katıldığı tarihti, başkan olması içinse 2016 yılını bekleyecekti. Başkanlığı üstlendiği andan itibaren Eibar gücüne güç katıyor, şansın da yaver gitmesiyle ligdeki konumu her yıl gelişiyor.

    Kulüp La Liga'da ilk kez mücadele ettiği 2014-2015 sezonunu düşme hattında tamamlamıştı, ancak mali denetlemeye uygunluk sağlayamayan Elche idari kararla küme düşürülünce, Eibar kümede kaldı.

    Bu, Eibar'ın -Navarra Üniversitesi'nde öğretime konu olan- mükemmel finansal yönetim modelinin nasıl bir işlev gördüğünün açık bir örneğidir. En üst düzey ligde yer aldığı üst üste beşinci yılını geride bırakan kulüp, kendisine tanınan ikinci şansı çok iyi değerlendirdi. Olduğu yerde saymaktansa, sahip olduklarını geleceğe dönük yatırımlarda kullanıyor.

    Eibar görsel-işitsel haklardan yaklaşık 50 milyon euro kazandı ve bunun büyük bir kısmı uzun dönemli harcamalara yöneltildi. Belediyeye ait olan Ipurua Stadyumu 20 milyon euronun üzerinde yatırım çekiyor ve bu, yerel halkın yanı sıra kulübe de fayda sağlayacak. Para aynı zamanda yeni bir spor şehrinin inşasına aktarılmakta.

    Gorostiza bu durumdan gururla bahsediyor: "Uzun yıllardır girişimciliğin merkeziyiz. Gelir avantajını insanlarımızın iyiliği için kullanmamak kesinlikle suç sayılırdı."

    Daha fazla büyümeyi tetikleme ve gelir kalemini çeşitlendirmeye yardım etmek amacıyla Eibar uluslararası pazarlara yöneliyor. 2015 yılında Eintracht Frankfurt'tan transfer edilen Takashi Inui, ülkesi Japonya'da Bask ekibinin popülerliğini artırdı. Bu sayede Barcelona ve Real Madrid'in ardından Japonya'da en çok izlenen üçüncü takım olan Eibar, Japon firması Hikoki ile bir sponsorluk anlaşması imzaladı.

    La Liga tarafından açıklanan seyirci verilerine göre Eibar, ligin Facebook üzerinden ücretsiz izlenebildiği Hindistan ve bazı kulüp hissedarlarının geldiği Çin gibi pazarlarda büyümeye devam ediyor.


    Başka bir futbol mümkün


    Eibar'ın kulüp mottosu şu şekilde çevrilebilir: "Başka bir futbol mümkün." Bu, sürekli yeni ufuklara bakıldığının bir yansımasıdır. Gorostiza bu mottoyu açıklarken "Futbolun daha fazlasını başarabileceğine dair ortak inancımızdan geliyor. İster insanların eğitimi, ister onların ruh hâli üzerindeki etkisi olsun; biz umut aşılıyoruz. Bu da girişimciliğe, inovasyona ve ekonomik gelişmeye öncülük ediyor."

    Ticari büyüme kulübün açıkça öncelik verdiği bir konu ama bu, kimlik kaybına yol açmadan gerçekleşecek. Örneğin, kadrodaki tüm oyuncuların Eibar ailesi tarafından iyi karşılanması için adımlar atılıyor. "Biz iyi futbolcular alıyoruz ve iyi profesyoneller yetiştiriyoruz. Fakat genelde göz ardı edilen duygusal yönlerine de değer vermek zorundasınız." Bu benim için en önemli şey."

    Eibar iyi yönetilen bir kulüp için global referans kaynağı olabilir. Ama tüm bu büyüme ve gelişme süreci boyunca Gorostiza ve yönetici arkadaşları kulübün alçak gönüllü başlangıçlarını unutmadılar. "Köklerimizi unutmamalıyız." diyen başkanın bu konudaki görüşü net: "Geçmişimizi unuttuğumuz gün düşüşümüz başlayacaktır."






    Çeviri: Toygar ÇALAPÖVER

    Kaynak: EuroSport.com / Spor

    23 Nisan La Liga Futbol Eibar Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title