Haberler

Sosyal Güvenlik Reformu Seçim Sonrasına Ertelendi (2)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Bazı Maddelerini İptal Ettiği Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yürürlük Tarihini 2008 Başına Erteleyeceklerini Söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddelerini iptal ettiği Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlük tarihini 2008 başına erteleyeceklerini söyledi. Bakan Başesgioğlu, konuya ilişkin değerlendirmeleri Hükümete aktaracaklarını, mutabakatın tam olması durumunda, bir maddelik erteleme hükmüyle Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğünün 2008'e bırakılmasının daha makul bir alternatif olduğunu ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye Kooperatif ve Büro İşçileri Sendikası'nın 16'ıncı Genel Kurul toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada Sosyal Güvenlik Reformu'nun 2008'e ertelendiğini açıkladı. Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddelerini iptal ettiği, 6 ay süreyle yürürlüğü ertelenen Sosyal Güvenlik Reformu üzerinde değişikliklerin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Parlamento'nun yasama takviminin çok sıkışık olması nedeniyle kapsamlı bir değişikliği yasalaştırmalarının mümkün olmadığını kaydeden Bakan Başesgioğlu, "Dolayısıyla revize Sosyal Güvenlik Yasası'nın 2008'de yürürlüğe girmesi daha makul bir alternatif olarak karşımıza çıktı. Yasa 1 Şubat'ta çıkarsa 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu nedenle yeni Parlamento'nun ilk açılışı ile birlikte değiştirilmiş yasa tasarımızı Meclis'e sunmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Bakan Başesgioğlu, bu sürede reform üzerindeki çalışmaların süreceğini kaydederek, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerini dikkate alarak, mümkün olan en geniş uzlaşmayla, yeni parametreleri tekrar hayata geçireceklerini anlattı. Başesgioğlu, "Biz bakanlık olarak çalışacağız ve sosyal taraflarla yeni halini tartışacağız. Bu haliyle bir ertelemeyi beraberinde getiriyor. Yürürlük tarihi 2008 yılı başına ertelenecek" değerlendirmesini yaptı.

BİR MADDELİK ERTELEME

Bakan Başesgioğlu, önerilerini Hükümet'e sunacaklarını, mutabakatın tam olması durumunda bir maddelik erteleme ile Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlük tarihin 2008 tarihi başına aktarılacağını söyledi. Başesgioğlu, "Bunun nasıl olacağı"na yönelik soruya da, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçesinin çizdiği çerçeve içinde kalmak kaydıyla norm ve standart birliğimizi devam ettirmekte kararlıyız" yorumunu yaptı.

"ERTELEMENİN MALİYETİ ÇOK AĞIR"

Koop-İş Sendikası'nın 16'ncı Genel Kurul toplantısında da, ertelemeye ilişkin değerlendirme yapan Başesgioğlu, reformu öteleme ve ertelemenin maliyetinin çok ağır olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Reformu'nun biran önce gerçekleşmesi gerektiğini kaydeden Başesgioğlu, şöyle devam etti:

"Bu sisteme müdahale edilmezse dizimizi çok döveriz. Bugün 50 milyar YTL emekli maaşı ödeyeceğiz. Her yıl 300-350 bin emekli sisteme giriyor. Otuz yıl sonrasını düşünmek zorundayız. Genç nüfus büyük avantaj. Ancak bu kadar yıl sonra biz de yaşlılıkla karşı karşıya kalacağız. Devlet 30-40 yıl sonrasını planlamak zorunda."

"ÇOK ZAMAN HARCADIK"

Çalışma Bakanı Başesgioğlu, reformun iptali ile bir yılın harcandığını belirterek, "Yürürlüğe girseydi bir yıl kazanacaktık. Anayasa Mahkemesi'nin kararı köklü bir karardır. Hükümet olarak inancımız statü ayrılacağı olmaz. Bu konular yeniden gözden geçirilecek. Norm ve standart birliği görüşümüz nedeniyle zorunlu olarak 2008 yılına erteledik" dedi.

"FATURAYI HÜKÜMETE ÇIKARMAYIN"

Ertelemenin faturasının Hükümet'e çıkarılmaması gerektiğini anlatan Başesgioğlu, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

"Hükümet elini ateşe atarak bir reform gerçekleştirmek için adım attı. Kanun iki kez Meclis'ten geçti. İddiamızdan vazgeçmedik. Bu ülke reformu yapmak zorunda. Çocuklarımızı ve torunlarımızı düşünmek zorundayız. Emekli olanlara bir şey olmuyor. Bir sonraki Parlamento'nun gündeminde de sosyal güvenlik olmalı."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title