Haberler

Sosyal Güvenlik Reformu

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda, Yürürlüğü Ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda Değişiklik Öngören Reform Tasarısındaki Gazetecilerin de Aralarında Bulunduğu Bazı İş Kollarında Yıpranma Payını Kaldıran Madde Üzerinde Uzlaşma Sağlanamadı.

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda, yürürlüğü ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören reform tasarısındaki gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında yıpranma payını kaldıran madde üzerinde uzlaşma sağlanamadı.

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Sosyal Sigortalar Reformu Yasa Tasarısı'yla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. AK Parti Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan başkanlığında çalışmalarına bugün de devam eden komisyonda, 'yıpranma hakkı' ile ilgili maddede tartışma yaşandı. Alt Komisyon üyesi MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın, bazı meslek gruplarında yıpranma payının kaldırılmasının gerekçesini sorması üzerine SSK bürokratları, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında yıpranma

payının kaldırılmasına gerekçe olarak teknolojik gelişmeleri gösterdi. SSK temsilcileri, AB ülkelerinde gazeteci, gemi adamları, postacılar gibi meslekler için böyle bir düzenleme olmadığını ifade ettiler.

Maliye Bakanlığı uzmanları ise, tasarıda yıpranma payları çıkartılan meslek gruplarının genelde memur olduğuna dikkat çekerek, ''Bu çalışanlara, çalışırken işin zorluğu dikkate alınarak ek ücret ve zamlar veriliyor. O nedenle emeklilikte de yıpranma hakkı verilmesi doğru değildir. Bu hakkın ilk verildiği yıllarda, unvanlara göre farklı ödemeler yoktu. Verilen bu hakla, emeklilikte katkı sağlanmıştı. Şimdi maaşları yükseldi, ayrıca emeklilikte avantaj sağlamaya gerek yok'' görüşünü savundular.

MHP'li Kalaycı, bunun bir 'hak gaspı' olduğunu belirterek, fiili hizmet süreleriyle ilgili Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki düzenlemenin korunması gerektiğini söyledi. Kalaycı, ''Teknolojideki gelişmeler dikkate alınarak mevcut listede yer almayan ağır şartlarda çalışan meslek grupları var. Bunları da ilave edelim. Mevcut gelişmelere göre de hangi meslek gruplarının nasıl alınacağı konusunda bir yönetmelik konsun. Yıpranan diğer meslek grupları için de bir sistem geliştirelim''

diye konuştu.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ise gazeteci, gemi adamları, matbaa çalışanları, infaz koruma memurları gibi bazı iş kollarında yıpranma payının kaldırılmasının hukuki bir mantığının bulunmadığını söyleyerek, ''Örneğin fotoğraf makineleri dijitalleşti, ama gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları riskte bir değişme yok. 'Bu hak, haksız yere verildi' gibi eleştirileri de doğru bulmuyorum. Devlet, hiç kimseye hakkı olmayan bir şeyi vermez'' ifadelerini kullandı.

Komisyon üyesi CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da, eski uygulamanın aynen devam etmesini istedi. Aslanoğlu, ''Hiç olmazsa, bu yasa yürürlüğe girmeden önce çalışanların yıpranma hakları korunsun'' dedi.

(AU-MAY-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? PSG elendi mi? PSG Şampiyonlar Ligi'nden elendi mi, Borussia Dortmund maçı ne oldu? Genel Af çıkacak mı 2024? 9. Yargı Paketi'nde AF var mı? 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, maddeleri neler? PSG 0-1 Borussia Dortmund maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) PSG B.Dortmund maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Trendyol Anneler Günü hediyesi iPhone hediyesi doğru mu, gerçek mi? 8 - 10 MAYIS HALKA ARZ TAKVİMİ Bu hafta halka arz var mı, yeni halka arz olacak mı? Halka arz olan şirketler hangileri? #129297 PSG Dortmund maçını şifresiz veren kanallar! PSG Dortmund maçını hangi kanal veriyor, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title