Haberler

Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera Ankara'da

Türkiye Cumhuriyeti'nin tanıyan ilk Latin Amerika ülkesinin Şili olduğunu belirterek, Şili ve Türkiye arasında ticari ilişkilerin iyiye gittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,

Türkiye Cumhuriyeti'nin tanıyan ilk Latin Amerika ülkesinin Şili olduğunu belirterek, Şili ve Türkiye arasında ticari ilişkilerin iyiye gittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak Türkiye'ye gelerek bir dizi temaslarda bulunan Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından önce Türkiye Cumhuriyeti ve Şili Cumhuriyeti arasında Gümrük İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması imzalandı.

İmza töreninin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şili Cumhurbaşkanı Pinera'nın Türkiye dostu olduğunu ve daha önce birçok kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi. Şili'nin önemli bir ülke olduğunu ve Türkiye ile olan ilişkilerinin çok eskilere dayandığını kaydeden Gül, Şili'nin ilk antlaşmayı Osmanlı döneminde yaptığını ifade etti. Latin Amerika'dan Türkiye'yi ilk tanıyan ülkenin Şili olduğunu belirten Gül, Şili'nin ayrıca Türkiye ile Serbest Ticaret Antlaşması imzalayan ilk ülke olduğunu da söyledi. Şili'nin Türkiye ile bir çok anlamda geçmişinin bulunduğunu vurgulan Gül, "En çok Filistinli Şili'de yaşamaktadır. Osmanlı pasaportuyla vaktiyle bu topraklardan Şili'ye giden binlerce insan vardır. Şuanda nüfusları 300 bini geçmiştir. Coğrafi olarak birbirine çok uzan olan bu iki ülkenin sağlam işbirliği temelleri vardır. Bu işbirliğini daha da güçlü hale getirmek için Sayın Cumhurbaşkanı bugün buradadır" dedi.

Pinera ile bugün yaptıkları görüşmelerde ikili ticari ilişkileri gözden geçirdiklerini belirten Gül, Serbest Ticaret Antlaşması'nın neticelerinin ortaya çıktığını ve Şili'yle Türkiye arasında 600 milyon dolarlık bir ticaretin olduğunu kaydetti. Bu rakamın artacağına inandığını belirten Gül, Türkiye ve Şili arasında Savunma Sanayi ile ilgili işbirliği antlaşmalarının olacağını ve kısa zaman içerisinde kuvvet komutanlarının Şili'yi ziyaret edeceğini belirtti.

Türkiye ve Şili arasındaki ikili ilişkilerin iyi bir şekilde devam ettiğini ifade eden Gül, Şili Cumhurbaşkanı'na yarın İstanbul'da İstanbul Üniversitesi'nde fahri doktora unvanı verileceğini bildirdi.

Şili Cumhurbaşkanı Pinera ise yaptığı konuşmada, Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Kültür ve tarihi açıdan Türkiye ve Türk halkına hayranlığını dile getiren Pinera, Türkiye'nin Ortadoğu'da ve Suriye konusundaki barış çabalarını hayranlıkla izlediğini söyledi. Türkiye'nin bütün dünyadaki ülkelere destek ve yardım ettiğini belirten Pinera, Şili ve Türkiye'nin Osmanlı dönemine uzanan ilişkilerinin olduğunu ve Şili'nin, Türkiye Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlattı. Türkiye ve Şili arasındaki ticaretin iki sene içerisinde yüzde 60'dan fazla büyüdüğünü belirten Pinera, Türkiye ve Şili arasındaki yatırımlar için yeni döneme girildiğini işaret etti. İlişkileri daha da ileri götürmek istediklerini kaybeden Pinera, Türkiye'nin dünyadaki her özel durumda katkıda bulunduğunu ve özellikle Ortadoğu'daki çatışmaların çözümlenmesini, Suriye'deki sorunların çözümlenmesine her zaman katkı verdiğini ifade etti.

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Şili Cumhurbaşkanı Pinera gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Şili Cumhurbaşkanı Pinera'ya, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, "Şili'nin, İsrail ve Gazze ile ilgili tutumu ve fikri çok istikrarlıdır. Biz Filistin halkının kendine ait özgür, bağımsız, egemen ve özerk bir ülke kurma hakkını savunuyoruz. Biz İsrail'inde güvenli sınırlara sahip olmasını istiyoruz. Biz mevcut durumu çok büyük endişeyle izliyoruz. Çünkü şiddet, Ortadoğu'daki sorunları çözmenin yolu değildir. Tek çözüm yolu doğrudan iletişim ve diyalogtur. Hem Filistin, hem de İsrail hükümeti arasında böyle bir diyalog olmalıdır ve BM'nin sözleşmeleri çevresinde bir çözüm yolu bulunarak, hem Filistin devletine hak ettiği egemenliği, bağımsızlığı vermek gerekir. Bizde Filistin devletini tanıdık ve BM'ye gözlemci adaylığını destekliyoruz. Yine Filistin'inde, İsrail'inde güvenli sınırlara sahip olması ve bütün komşularıyla barış içerisinde yaşama hakkını tanıyoruz. Bu durumda Türkiye Cumhuriyeti'nin göstermiş olduğu katkıdan dolayı teşekkür etmek istiyoruz. Bölgede ateşkes çağrısına destek veriyoruz" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Latin Amerika Abdullah Gül Şili Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title