Haberler

Sigara bağımlılarına altın gibi tavsiye: Ara vermeden bir kerede bırakın!

Güncelleme:

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, dünyada pasif içiciler dahil her yıl yedi milyon kişi tütün ürünlerine bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Sigaraya karşı etkili önlemler alınmadığı takdirde önümüzdeki 25-30 yılda bu sayının 10 milyona çıkacağı öngörülüyor. DSÖ verilerine göre Türkiye ise en çok sigara içilen ülkeler arasında 40. sırada yer alıyor. Peki başta kanser olmak üzere farklı hastalıkların da sebepleri arasında yer alan sigara nasıl bırakılır? İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Kunter ve Uzman Klinik Psikolog Sevilay Sitrava sigaradan kurtulmak isteyenlere altın niteliğinde tavsiyelerde bulundu.

KUNTER: ÖNCELİKLE BUNUN BİR BAĞIMLILIK OLDUĞU FARK EDİLMELİ

Prof. Dr. Erdoğan Kunter, sigarayı bırakmada en kesin yolun bireyin çekeceği zorlukların farkında olarak ve ara vermeden bir kerede bırakması olduğunu söyledi. Bunu başaramayanların öncelikle bir göğüs hastalıkları uzmanına müracaat etmeleri gerektiğini dile getiren Kunter şöyle dedi: "Her birey anlatılanların bir başkasının başına geleceğini düşünüyor. Bir kişiyi sigaradan vazgeçirmek için bunun gerçek anlamda bir bağımlılık olduğunu ve kişiye özel planlarla tedavinin mümkün olduğunu anlatmak gerekiyor. Bir kerede bırakamayanlara sigara içme arzusunu azaltan ilaçlar, nikotin ihtiyacını karşılamaya yarayan bantlar, sakızlar, vs. verilebilir. Ayrıca birçok sağlık kurumunda sigara bıraktırma poliklinikleri bulunuyor. Ancak unutulmamalıdır ki her yöntem herkes için uygun değildir. Bu nedenle aniden bırakma yöntemini uygulayamayanlar mutlaka bir uzmandan yardım almalı."

SİTRAVA: CESARETLİ OL, ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞ

Uzman Klinik Psikolog Sevilay Sitrava ise sigara ve tütün kullanımının bir tür 'kendine zarar verme' davranışı olduğunu savundu. Sigaranın insanların hayatında birden fazla işleve sahip olabileceğini kaydeden Sitrava şöyle konuştu: "Sigaranın insanların hayatında yalnızlığı gideren yakın arkadaş, zaman dolduran aktivite veya duyguları perçinleme gibi işlevleri olabilir. Bu işlevler sigara içenlerin yaşam formlarına göre değişir. Sigarayı bırakmak her zaman kolay olmayabilir. Kurulmuş ve devam eden bir ilişkiyi sonlandırmak yoksunluk duygularını getirebilir. Birey yoksunluk yaşamamak için sigarayı bırakmaktan kaçınabilir. Şunu bilmek gerekiyor ki sigaraya anlam yükleyen, görev veren bireyin kendisidir. Dolayısıyla sigara içen kişi bu durumun farkına varır, onun sağladığı işlevleri kendisinin yapabildiğini fark edip cesaret gösterirse sigarayı bırakabilir; özgürlüğüne kavuşabilir."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

İstanbul Sağlık Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title