Haberler

Seyahat Enfeksiyonlarında Paniğe Gerek Yok"

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Türkiye'de 2013'te 285, geçen yıl ise 233 sıtma vakasının görüldüğünü belirterek, "Ülkemizde sarıhumma vakası 2014 yılında hiç görülmemiştir.

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Türkiye'de 2013'te 285, geçen yıl ise 233 sıtma vakasının görüldüğünü belirterek, "Ülkemizde sarıhumma vakası 2014 yılında hiç görülmemiştir. Türkiye'de dünya ortalamasının çok altında oluşan bu rakamlar bize seyahat enfeksiyonlarında paniğe gerek olmadığını göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Hatipoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası seyahatlerin arttığı dönemde başta sıtma ile sarıhumma olmak üzere "seyahat enfeksiyonlarının" tartışılır hale geldiğini belirtti. Bu tür tartışmaların dozunun kaçırılmadığı takdirde bilinçlendirmeyi arttırdığını ifade eden Hatipoğlu, her yıl dünya çapında 350-500 milyon sıtma vakası görüldüğünü, yaklaşık 580 bin kişinin ise bu hastalıktan öldüğünü kaydetti.

Hüsem Hatipoğlu, 2013'te 285, geçen yıl ise 233 sıtma vakasının görüldüğüne dikkati çekerek, "Dünyada sarıhummada dünyada 30 bin civarında ölüm görülmektedir. Ülkemizde sarıhumma vakası 2014 yılında hiç görülmemiştir. Türkiye'de dünya ortalamasının çok altında oluşan bu rakamlar bize seyahat enfeksiyonlarında paniğe gerek olmadığını göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Sıtmanın daha çok Afrika, Orta ve Güney Amerika, Güney Asya, Ortadoğu, Doğu Avrupa ile Güney Pasifik bölgelerinde görüldüğünü, sarıhummanın ise Afrika ve Güney Amerika'da yaygın olduğunu aktaran Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Riskli bölgelere gidenlere sarıhummadan korunmak için aşı uygulanır. Bazı ülkeler, girişte sarı humma aşısının yapıldığını gösteren sertifika istemektedir. Korunmanın tam oluşması için bu aşı seyahatten en az 10 gün önce yapılmalıdır. Sıtmanın ise herhangi bir aşısı yoktur. Bu hastalıktan koruyucu olarak tablet kullanılmaktadır. Bu tabletlerin önerilen doz ve sürede kullanılması önemlidir. Sıtma ve sarıhumma sivrisineklerle bulaştığı için riskli bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak gerekir. Ayrıca seyahat sağlığı enfeksiyonlarıyla ilgili merkezlerimizden dağıtılan broşürlerimizin de iyi okunması gerekir."

Hatipoğlu, yurt dışına çıkanların bilgilendirilmesine yönelik Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü'ne bağlı seyahat sağlığı merkezlerinin sayısının 32'den 43'e çıktığını belirtti. Bu merkezlerde riskli ülkelere gidecek vatandaşlara sarıhumma aşısı uygulandığını ifade eden Hatipoğlu, sıtmaya karşı bazı tabletler verildiğini bildirdi.

Dünyada bu hizmeti ücretsiz olarak vatandaşlarına sunan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Hatipoğlu, "Bu da Sağlık Bakanlığımızın dolayısıyla ülkemizin koruyucu sağlığa ne kadar önem verdiğinin açık bir göstergesidir" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Bakanlığı Hüsem Hatipoğlu Türkiye Afrika Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title