Haberler

Sakarya: Rektör Durman'dan Sapanca Gölü Uyarısı

Sakarya Üniversitesi (Saü) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Sapanca Gölü'nden Büyük Miktarda Su Çekilmesinin Gölün Ekolojik Dengesini Bozabileceğini İfade Etti.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Sapanca Gölü'nden büyük miktarda su çekilmesinin gölün ekolojik dengesini bozabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Durman, Mühendislik Fakültesi Çevre, İnşaat ve Gıda Mühendisliği bölümlerine, Sapanca Gölü için teknik rapor hazırlattıklarını belirtti. Durman, Sapanca Gölü'nden 2006 yılında çeşitli kurum ve kuruluşlarca 125 milyon metreküp su çekildiğinin tespit edildiğini kaydetti. Bölgenin en önemli su kaynağı olan Sapanca Gölü'nde DSİ'nin yaptığı ölçümlerde maksimum verimin 136 milyon metreküp/yıl, minimum (emniyetli) verimin ise 128 milyon metreküp/yıl olarak tespit edildiğine dikkat çeken Durman, bir yıl içinde gölden çekilen su miktarının emniyetli seviyesine yaklaştığını söyledi. Durman, "Gölden büyük miktarda daha fazla su çekilmesi, gölün ekolojik durumunu tehdit altına sokabilir ve Sapanca Gölü bataklığa dönüşebilir. Hiç vakit kaybetmeden stratejik bir karar vermek gerekmektedir. Birinci derece su kalitesine yakın suyu bulunan Sapanca Gölü'nden sadece insani amaçlı, içme ve kullanma suyu olarak yararlanılması gerekmektedir. Kocaeli kenti, Sapanca Gölü'nden artık endüstriyel amaçlı su çekmemelidir. Sanayi kesimleri de bu durumu anlayışla karşılamak suretiyle su ihtiyacını başka kaynaklardan sağlamalı ve bu konuda acil çözümler üretmelidir. Sapanca Gölü, Adapazarı'nın tek ve alternatifsiz içme ve kullanma su kaynağıdır. Sakarya Üniversitesi olarak önerimiz; çok acilen Sapanca Gölü'nden iki ilin emniyetli bir şekilde içme ve kullanma suyu alabilmeleri için, yine bu iki ilin katılımıyla 'Sapanca Gölü Su Yönetimi Üst Kurulu' oluşturulmalıdır. Üniversitemizin ilgili bölümlerinin Sapanca Gölü konusundaki çalışmaları devam etmektedir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title