Haberler

Veteriner Hekimlerden Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güncelleme:

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların kurbanlık hayvan arayışı arttı. Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları veteriner hekim anlattı. Yaklaşan bayram öncesi şap hastalığının gündeme geldiğini belirten Çetinbaş, hayvan alırken dişi ise gebe olup olmamasına, şap ve tüberküloz hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kurban edilen hayvanın etlerinin daha lezzetli olması için dinlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların kurbanlık hayvan arayışı arttı. Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları veteriner hekim anlattı.

Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Veteriner Hekim İlayda Çetinbaş, hayvan sağlığının yanı sıra yaşının da önemli olduğunu söyledi.

Kurbanlık hayvanın organları ve uzuvlarının tam olması gerektiğini ifade eden İlayda Çetinbaş, "zayıf olmaması gerekiyor. Hayvanların yaşı bizim için çok önemli. Bu bir ibadet olduğu için yaşlı hayvanlar ve çok genç hayvanlar kesilmez. Büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurması gerekiyor bunu da önde bulunan dişlere bakınca anlayabiliyoruz. Küçükbaş kurbanlıklarda ise bir yaşını doldurması kurban olması için yeterlidir" dedi.

"Şap hastalığı maalesef bu dönemde çok yaygınlaştı"

Yaklaşan bayram öncesi şap hastalığının gündeme geldiğini belirten Çetinbaş, "Şap hastalığı maalesef bu dönemde çok yaygınlaştı. Ülkemize dışardan bir virüs geldi ve biz Türk Veteriner Hekimleri olarak aşı üretiyoruz. Şap hastalığının belirtileri ayaklarda topallama ile başlar. Hayvanın ateşi yükselir ve ağızda yaralar görülür. Bu hastalığın insanlara bulaşma ihtimali yoktur. Hayvan alırken dişi ise gebe olup olmamasına, şap ve tüberküloz hastalığına dikkat edilmesi gerekiyor. Tüberküloz dişi ve yaşlı hayvanlarda çok görülen bir hastalık. Bu hastalığı ciğerlerinden anlayabiliriz. Şartlı kesim yöntemiyle kesilir ve kavurma usulüyle yenilebilir" ifadelerine yer verdi.

"Etler, kesildikten sonra dinlendirilmeli"

Kurban edilen hayvanın etlerinin daha lezzetli olması için dinlendirilmesi gerektiğini belirten Çetinbaş, "Kurban kesildikten sonra serin bir yerde 1 veya 2 saat etin dinlenmesi gerekiyor. Kestikten sonra hemen yenilmesini biz asla tavsiye etmiyoruz. Önce kurbanı kesiyoruz, 1 veya 2 saat dinlendiriyoruz sonra buzluklara kaldırıyoruz. Biz Veteriner Hekimler olarak bir gün sonra yenmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Kurbanlık hayvanın kesilirken dikkat edilmesi gereken hususları aktaran kasap Ahmet Sönmez ise, "2 yaşından küçük büyükbaş hayvandan kurban olmaz. Vatandaşlarımız mezbaha da kesiyor. Köylerde kesenler ise traktörlerin arkasına takılan vinçlerle bağlayıp kesmesi daha kolay ve temiz oluyor. Hayvana eziyet edilmemiş oluyor. İple kesme yöntemi artık kalmadı. Hayvana eziyet oluyor, insanlara da zorluk oluyor. Traktörlerin arkasına takılan vinçlerle bağlayıp kesmesi daha kolay. Hem hayvan eziyet çekmiyor, hem de kasap yorulmuyor ve kendini yaralamıyor" dedi. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Kurban Bayramı Kurban Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title