Haberler

"Kalpten" Sandığınız Çarpıntı, Aslında

Güncelleme:

Kalpte çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı kalbimizin bize yolladığı sinyallerin başında geliyor. Bu sinyallerden çarpıntı, kalbin hızlı çalışması anlamına geldiği için bu sorunu yaşayanlar çoğunlukla kalp hastalıklarına yönelik muayene oluyor, şikayetleri çözümsüz kalabiliyor.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut çarpıntı gelişimine yol açan ve doğrudan kalbi ilgilendirmeyen nedenleri anlattı, önemli bilgiler verdi.

Kansızlık

Genç yaşlı her yaş grubunun ortak sorunlarından biri olan kansızlık genellikle tedavisi ihmal edilen bir hastalık. Kansızlıkta kalp vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak için daha çok çalışıyor ve bu tablo da kendini çarpıntıyla belli ediyor.

Guatr

Boyunda bulunan tiroit bezinin anormal derecede hızlı çalışması vücudun metabolizmasını hızlandırıyor. Bu tablo sıklıkla kendini çarpıntıyla gösteriyor. Sebebi bulunamayan çarpıntı şikayetlerinde mutlaka tiroit hormonlarına bakılması gerekiyor.

Hipoglisemi

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut kan şekerinin düşmesi anlamına gelen hipogliseminin genç yaşlı herkesi tehdit ettiğini vurguluyor. Çarpıntı, yemek yedikten hemen sonra aşırı insülin salınmasına bağlı olarak da gelişebiliyor. Hipoglisemi kendini sıklıkla halsizlik ve çarpıntıyla gösteriyor.

Uyku bozuklukları

Uyku bozuklukları çarpıntının sık görülen sebeplerinden biri. Vücut uyku sırasında metabolizmasını yavaşlatıyor ve dinleniyor. Düzenli ve kaliteli uyku uyumayan kişilerde kandaki stres hormonlarının seviyesindeki artışa paralel olarak gün içerisinde kalp hızı daha yüksek seyrediyor ve çarpıntı daha sık gözleniyor.

Sigara ve alkol tüketimi

Tütün ürünleri ve aşırı alkol tüketimi vücudun metabolizmasını etkiliyor ve stres hormon seviyelerinde artış yapıyor. Bu durum da sıklıkla çarpıntı ataklarına yol açıyor.

Hipotansiyon

Tansiyon düşüklüğü anlamına gelen hipotansiyon daha çok uzun boylu ve zayıf gençler ile yaşlılarda görülüyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut aşırı yorgunluk, ayakta durma ve az su içilmesiyle bağlantılı olan tansiyon düşüklüğünün genelde halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntıyla ortaya çıktığını söylüyor.

Mineral ve su dengesizliği

Vücuttaki su ve tuz miktarının az olması çarpıntıyı tetikleyebiliyor. Bu duruma sıklıkla halsizlik ve tansiyon düşüklüğü de etki ediyor.

Stres ve kaygı bozukluğu

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut vücutta oluşan her türlü fiziksel ve duygusal stresin çarpıntıyı tetiklediğini hatırlatıyor. Bunun yanında kaygı bozukluğu, evham ve depresyon da çarpıntının temel sebeplerini oluşturuyor.

Hormonal değişimler

Kadınlarda oluşan hormonal değişimler kendini çarpıntı olarak gösterebiliyor. Özellikle menstrual periyotlar öncesinde ve menopoza geçiş sürecinde çarpıntı atakları sık gözleniyor. Hamilelik sürecinde de kalp atım hızı yükseliyor ve çarpıntı şikayetleri sıklaşıyor.

Kondisyon düşüklüğü

Çarpıntının en sık sebeplerinden biri de vücudun efor yapmaması sonucu oluşan hamlama ve kondisyon düşüklüğü. Genç yaşlı herkesi etkileyen bu durum yokuşta ve merdivenlerde çarpıntı ile nefes darlığıyla kendini gösteriyor.

Kafein ve çay

Prof. Dr. Ahmet Karabulut kafeinli enerji içecekleri ile yoğun kahvelerin genellikle çarpıntıyı tetiklediklerine işaret ederek, "Aşırı koyu siyah çay da çarpıntıyı tetikleyen içecekler arasında yer alıyor. Yeşil çay ise tam tersine kalbi sakinleştiren ve çarpıntıyı azaltan bir içecek olarak nitelendiriliyor" diyor.

Ateşli hastalıklar

Ateş yüksekliği çarpıntıyı tetikleyen temel etkenlerden biri. Sıklıkla enfeksiyon ya da romatizmal hastalıkların eşlik ettiği ateş yüksekliği sırasında kalbin üzerindeki yük artıyor ve kalp daha çok çalışıyor. Bunun sonucunda da çarpıntı oluşuyor.

Gıda takviyeleri

Özellikle vücut geliştirme için kullanılan bitkisel gıda takviyelerinin çoğunda vücudu tetikleyecek maddeler bulunuyor ve bu durum çarpıntıya yol açabiliyor.

Aşırı spor ve egzersiz

Hazır olamayan bir vücudun yoğun spor yapması sıklıkla çarpıntıya neden oluyor. Zaman zaman bu durum ciddi ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor. Bu nedenle sıfırdan spora başlayacak kişilerin ilk ay ısınma şeklinde spor yapmaları gerekiyor.

Alerji

Besin alerjileri sık görülen çarpıntı sebeplerinden biri. Deniz mahsullerinde daha sık görülen bu durum yemek sırasında sıklıkla çarpıntı ve halsizlikle ortaya çıkıyor. Ağır yemek sonrasında hazımsızlığa bağlı çarpıntı atakları da sık görülüyor.

Kronik hastalıklar

Yüksek tansiyon, KOAH gibi kronik hastalıklar, romatizmal hastalıklar ve kanser türleri de vücutta iltihabi reaksiyon oluşturarak çarpıntıya yol açabiliyor.

Olumsuz yaşam koşulları

Çok tozlu, havasız iş ve ev koşulları da çarpıntıyı tetikleyebilen etkenlerden. Deniz seviyesinden yüksek rakımlara giden kişilerde oksijen açlığına bağlı çarpıntı şikayetleri de sık görülüyor.

Ağrı

Vücutta gelişen baş ağrısı, diş ağrısı, böbrek ağrıları, bel ağrıları ve kireçlenme ağrıları vücuttaki stres seviyesini yükselterek çarpıntıyı tetikleyebiliyor.

Böbrek üstü bezlerinin hastalıkları

Böbrek üstü bezleri vücuttaki stres hormonlarını salgılayan temel organlar. Hastalık nedeniyle bu bezden aşırı salınan hormonlar çarpıntı ve tansiyon yüksekliğiyle sinyal veriyor.

İlaçlar

İlaç kullanımı, çarpıntıya yol açan en önemli dış etkenlerden biri. Özellikle grip ve astım ilaçları, guatr ilaçları, antibiyotikler ve depresyon ilaçları ciddi çarpıntı atakları yapabiliyor.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Ahmet Karabulut Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (52)

Okan okan:

Göğsümde yumruk var gibi, ara ara çarpıntı, vücudumun çeşitli yerlerinde atma özellikle gödeğime doğru. Unutkanlık halsizlik yüzümde uyuşma karnımda gaz. Belimde ağrı. Hangisiyle uğraşayım bilemedim. Kan tahlilinde bişey yok dendi 2 defa acile gittim bişey yok dendi göğüs BT temiz. ultrasonda organlaar normal safra kesesinde taş yok. Şikayet sürekli yer değiştiriyor. Bazen belim bazen kolum bazen boynum bazen başım ağrıyor. Mide şikayetim baskı ve şişkinlik gaz sürekli. Ne yapmalıyım.

8
0
yanıtYanıtla
Umut umut:

Merhaba arkadaşlar yorumları tek tek okudum çoğu kişinin aynı sorunu var. Buna çözüm ilk başta bunu tetikleyen nedeni bulmanız. Çarpıntı başlamadan önce ne yiyip ne ictinize bakın. Ve nedeni bulun. Genelikle çarpıntı kave çay ve kafain içeren gıdalar aldinizda olur. Bazen de hayvansal besin aldınız da. Tabike stress panik atak da olabilir bune kendimde denedim kısa bir tercubeyi akataracam size 1. Kave çay kafain içeren ve hayvansal gıdaları 10 gün kullanmayın. Ve her 2 gün-de bir 1 bardak papatya cayi ve zencefil cayi için. Ve en önemlisi gün-de en az 2 saat yürüyün. Inanın çarpıntınız geçecektir. Ama DİKKAT kalp sorunu olanlar bunu yapmasın direk doktora gitsin benim dediklerimi kalp doktoruna gidip hiç birşey çıkmamış kişiler için. Bu dediklerimi yaptınız halde çarpıntı devam ediyorsa o zaman troit bezi testi yapitrmanizi tavsiye ederim. Geçmiş olsun. Bu arada ben doktor değilim bu carpitilar bende vardi ben bunları uyguladıktan sonra geçti

3
2
yanıtYanıtla
Varol:

Kalp çarpıntıları genelinde 1 genetik faktörler 2.sebep ise panik atak 3.sebep ise kilo akımıdır ki hatta bazen yemekten sonra bile kalpte çarpıntı olur Stresten ve kafeinli içecekler kola,çay,kahve gibi içeceklerden uzak durun Eğer kullandığınız ilaç varsa kesin prospektusunu okuyun ve öyle kullanın Kalp çarpıntısı olduğunda 1 adet Aspirin için ki kan sulansın Eğer ağrıyla birlikte kolda uyuşma ve halsizlik,mide bulantısı varsa ve çenede uyuşma direk hastaneye gidin Herkese sağlıklı günler dilerim Rabbim hepimize şifa versin inşAllah

4
0
yanıtYanıtla
Cyber34:

En güzel cevap adamsın

yanıt0
yanıt0
Seven:

Hocam akşam yemeginden sonra çarpıntım basıyor ne yapmalıyım 13 yıl oldu belik ilaç kulanıyorum ama çarpıntım var kalp kapağında çökme var ama genetik ilerleme yok

3
0
yanıtYanıtla
İsmail:

Benim de 2 yıl oldu allah şahit girmediğim makina cihaz kalmadı 30 küp kan aldı mideye kadar endoskopi yaptılar kalp.e bakti ciğere beyine fizik Vs girmediğim yer kalmadı çözüm sıfır

yanıt0
yanıt0
Betül:

Benimde sebepsiz carpintilarim va holter takıldı kan sayımı yapıldı herşey normal nedenini bir türlü çözemiyorum çok Zor bir durum napsam aceba çözümü yok mu bunun

1
1
yanıtYanıtla
Umut umut:

Bayanlarda biraz yoğun oluyor diye biliyorum. 1. Hayvansal gıdayı azaltın. Özelikle kave çay kafain içeren şeylerden uzak durun. Bunlardan uzak durdunuz halde devam esiyorsa tirot bezi testi yaptırın!! Ama size ilk dedim şeyleri yaparsanız geçer diye düşünüyorum

yanıt0
yanıt1
Mustafa:

Az yemek fazla sıvı çay hiç içme geçer

yanıt0
yanıt0
Aysun Ozdemir:

Benim ortaokul çağında kalp çarpıntısı başladı çok hızlı ve uzun sürdü. Tabi yıllar içinde bu olay ara ara oldu. Yaş ilerledi cocuklar oldu . Derken büyük çarpıntı nabız 190 civarı idi. Birde günlük carpintilar olmaya başladı oda nabız 70 ama ben çarpıntı hissediyorum. Sanki merdiven çıkıyor gibi. Bu durum kalp en sonunda ablasyon oldum büyük çarpıntı bitti gibi. Günlük küçük carpintilarim ise devam etti birde mide şişliği eklendi git gide durum yemeklerden sonra çarpıntıyi dönüştü.

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 52 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title