Haberler

Kadınlarda Polikistik Over Sendromu hakkında uzman uyarısı

Güncelleme:

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, kadınlarda görülen Polikistik Over Sendromu'na (PKOS) dikkat çekti. PKOS'nun şeker ve tansiyon hastalığı gibi kronik bir rahatsızlık olduğunu belirten Öner, tedavi seçenekleri hakkında bilgiler verdi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, kadınlarda görülen Polikistik Over Sendromu'na (PKOS) dikkat çekti. Prof. Dr. Öner, "PKOS şeker ve tansiyon hastalığı gibi kronik bir rahatsızlıktır. Üreme çağında bizlere sıklıkla adet düzensizliği, tüylenme ve hızlı kilo alma gibi şikayetlerle başvuran kadınlarda yaptığımız ultrasonda, PKOS görünümü hormonlarla veya yumurtalık rezervinin 4'ten yüksek olduğunda fark edilir" dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Kayseri System Hastanesi Tüp Bebek Direktörü Prof. Dr. Gökalp Öner, kadınlarda sıkça görülen PKOS sendromu hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Gökalp Öner, "Kadınlarda en sık gördüğümüz durumlardan biri olan Polikistik Over Sendromu'dur. Dünya üzerinde 10 kadından birinde, kendi ülkemizde ise yüzde 20'lerde yani ortalama her 5 kadından birinde görürüz. Aslında adında kist vardır ama gerçekte yumurtalarda bizim korktuğumuz kistik bir yapı yoktur. Tam tersine birçok olgunlaşmayı bekleyen yumurta, yumurtalık dokusunda büyüyemediği için kalmıştır. Poli, Latince 'çok' demektir. Her ay düzenli belli bir olgunluğa gelen ve çatlayan yumurtanın ismi de folikül kistidir. Yani polikistik demek, birden fazla olgunlaşmamış yumurtanın Latincesidir. Kadınların korktuğu bir kist yoktur" diye konuştu.

'ŞEKER VE TANSİYON HASTALIĞI GİBİ KRONİK BİR RAHATSIZLIKTIR'

Kronik bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Öner, "PKOS şeker ve tansiyon hastalığı gibi kronik bir rahatsızlıktır. Üreme çağında bizlere sıklıkla adet düzensizliği, tüylenme ve hızlı kilo alma gibi şikayetlerle başvuran kadınlarda yaptığımız ultrasonda, PKOS görünümü hormonlarla veya yumurtalık rezervinin 4'ten yüksek olduğunda fark edilir. Ayrıca guatr veya süt hormonu yüksekliği gibi ek hastalıkları da mutlaka ekarte etmek gerekir ve hastalıklar da PKOS'la karıştırılabilir" ifadelerini kullandı.

'8-12 ARASI YUMURTAYI NORMAL OLARAK DEĞERLENDİRİRİZ'

PKOS belirtisi olan kadınlardaki yumurta sayısına değinen Öner, "PKOS görünümlü kadınlarda, yumurta sayısı bir kere normal sayıdan çok daha fazladır. Normal şartlarda bir kadında 8-12 sayı arası yumurtayı normal olarak değerlendirirken, PKOS olan kadınlarımızda bu sayı ciddi rakamlara dayanır. Bu kadar yumurta sayısına sahip olunmasına rağmen  bu yumurtaların çatlayamaması durumudur. PKOS, yumurtaların spermi de dölleyememesinden ötürü, gebelik durumunu maalesef bu çiftlerimizde göremeyebiliriz. PKOS ise bu çok yumurta sayısına bir de adet düzensizliği eşlik eder" dedi.

'AKDENİZ USULÜ BESLENMEYİ TAVSİYE EDERİZ'

PKOS'lu hastalarda tedavi seçeneklerine değinen Prof. Dr. Öner, şöyle konuştu:

"Bizlere gelen PKOS gördüğümüz kadınlarımıza ve kızlarımıza öncelikle kilosunun yüzde 10'u kadar kilo vermesini tavsiye ederiz. Çünkü belirttiğim üzere hızlı kilo alımı en çok görünen özelliklerinden biridir. Kilo verimi ile bizler yumurta kalitesinin 5 kat daha arttığını gözlemleriz. Akdeniz usulü beslenmeyi tavsiye ederiz. Daha sonra folik asit ve D vitamini takviyeleri öneririz. PKOS gördüğümüz çoğu kadınımızda özellikle D vitamini eksikliği tespit ettiğimiz için bu takviyeler önemlidir. Yine birçok PKOS grubu kadınımızda şeker direnci görmekteyiz. Bu gruptaki kadınlarımızda da şeker direncini düzenleyici ilaca başlarız. PKOS tanısını muayene ve tetkiklerle ortaya koyduğumuz ve ön tedavimizi planladığımız çocuk istemi için gelen çiftlerimizin yüzde 80'i de bu tedavimize olumlu yanıt verir ve kendiliğinden, doğal gebeliğimiz gerçekleşir. Fakat bu grubun bir de yüzde 20'lik bir kısmı vardır ki maalesef yapmış olduğumuz tedavimize olumlu yanıt verememektedir. Bu süreçten sonra ikinci aşamamız olan yumurta takibine geçer, yumurtaları ilaçlarla büyüterek çatlatır, sperm değerleri iyi ve tüpler açıksa eşi ile ilişki öneririz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Tansiyon Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title