Haberler

Rusya'ya domates ihracında kota 199 bin tonu buldu, siparişler durduruldu

Güncelleme:

Türkiye'nin yaş meyve sebze, özellikle domates ihraç ettiği ülkelerin başında gelen Rusya'nın 2015 yılında uçak kriziyle yasakladığı ve 1 Kasım 2017'den itibaren de 50'şer bin tonluk kota uyguladığı domates ihracatında, dördüncü 50 bin tonluk kota da dolmak üzere. Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği'nce (BAİB) tüm ihracatçılara konuya ilişkin uyarı mesajı gönderildi.

199 BİN 300 TON OLDU

BAİB'den, Rusya'ya ihracat yapan üyelere 22 Kasım'da yapılan duyuruda, Rusya'ya domates ihracatında 200 bin tonluk kotanın 196 bin 300 tona ulaştığı belirtilmişti. Yaklaşık 10 günlük süreçte Rusya'ya 3 bin ton daha domates gönderildi. 2 Aralık itibarıyla Rusya'ya gönderilen domates miktarı toplamı 199 bin 300 tona yükseldi. Dördüncü 50 bin ton kotasında sadece 700 tonluk bir kota kaldı ve bu kotanın da bir-iki gün içinde dolması bekleniyor.

Rusya'ya domates ihracında kota 199 bin tonu buldu, siparişler durduruldu

BAİB'DEN ÜYELERE GÖNDERİLEN MESAJ

BAİB'den gönderilen mesaj şöyle: "Sayın üyemiz, 2 Aralık 2020 itibarıyla Rusya'ya domates ihracatında 200 bin tonluk kotanın 199,3 bin tonu dolmuştur. Kotanın dolması halinde Rusya'ya yapılacak domates sevkiyatlarının ülkemiz gümrüklerinden çıkamaması ya da Rusya gümrüklerinden giriş yapamaması gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Firmalarımızın mağduriyet yaşamamaları için ihracatlarında güncel kota durumunu dikkate almaları önemlidir."

SADECE 700 TON KALDI

BAİB Başkan Yardımcısı Ergin Civan, Antalya'dan Rusya'ya domates ihracatında artık son yüklemelerin yapıldığına dikkat çekti. Geriye sadece 700 tonluk bir kota kaldığını belirten Civan, öncelikli Rusya ile kotanın kaldırılması veya acilen yeni kota açılması için üst düzey girişimlerin devam ettiğini açıkladı.

Rusya'ya domates ihracında kota 199 bin tonu buldu, siparişler durduruldu

DEMOKLES'İN KILICI GİBİ

Geçen yıllarda 50 bin tonluk kotanın dolduğu süreçte, gemi veya tırlarla gönderilen ciddi miktarda domatesin Rusya'nın gümrük kapılarından içeri alınmadığını ve tonlarca domatesin çöpe gittiğini anlatan Civan, "İhracatçılarımızın uyarıları takip etmesi ve önemle dikkate alması gerekiyor. Türkiye'nin birinci önceliği esasen kotanın tamamen kaldırılması, çünkü ihracatçılarımızın başında Demokles'in kılıcı gibi duruyor" dedi.

TAMAMEN KEYFİ BİR UYGULAMA

Bir tırda yaklaşık 15-17 ton ürün bulunabildiğini, bazı tırlarda domatesle birlikte biber, patlıcan gibi ürünlerin de olabildiğini söyleyen Civan, "Kota dolduktan sonra domates yüklü tırlar Rusya gümrük kapılarından içeri alınmıyor. Domatesle birlikte diğer ürünlerin de olduğu araçlarda domatesi indirtebilirler veya hiçbirini almayabilirler, tamamen keyfi bir uygulama" dedi.

Rusya'ya domates ihracında kota 199 bin tonu buldu, siparişler durduruldu

RUSYA'DAN DOMATES SİPARİŞİ DURDURULDU

Kota uygulamasının şu anda büyük bir handikap olduğunu belirten Civan, kotadaki miktar azaldıkça sıkıntıların da büyüdüğünü söyledi. Rusya'daki domates alıcılarının, yeni kota açılmadığı için siparişi durdurduklarını kaydeden Civan, "Bu dönem esasında Rusya'nın kendi üretimi olduğu bir dönem de değil ve dışa bağımlı. İlkbahar sonu, yaz başı çıkıyor kendi ürünleri. Ona rağmen kotada zorluk çıkartılıyor olması anlaşılabilir değil" diye konuştu.

KOTANIN KALDIRILMASINI İSTİYORLAR

Uçak krizi sonrası domatese uygulanan 50 bin tonluk kotanın 2019'da 150 bin tona, 25 Şubat 2020 tarihinde de 200 bin tona çıkarıldığını belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, kotanın kaldırılması için TOBB aracılığı ile girişimlerde bulunulduğunu ve sorunun ilgili bakanlıklara iletildiğini açıkladı. Ülkelerin siyasi ve ticari ilişkilerinin ayrı olması gerektiğini söyleyen Çandır, "Kota kabul edilemez. İki ülke arasında sorun kalmadığına göre kotanın niye sürdüğünü anlayabilmiş değiliz. Üyelerimiz kotanın tamamen kaldırılmasını istiyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İhracat Rusya Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (8)

ÇOĞUN:

Domates yazda kışta para için ucubeleştirildi sera ve hormon mahfetti bahçe tarımı bitirildi zenginler yapıyor artık

3
2
yanıtYanıtla
aga:

kendi halkina kazik atar rusya ucuza verir hic olmaz ise kendi halkimiz yesin

4
0
yanıtYanıtla
öğrenciii:

şu an makette en ucuz domates 8 lira iç piyasaya sürülse de şu insanlar kendi imalatımız domatesi bari ucuza yese.

4
0
yanıtYanıtla
temel:

simdi bilmiyorum gecen yil idi galiba onlara bes liraya verilir iken biz de 8 yakin idi bir de yol parasi yarisini rusya cøpe atar nerde ise masraf zarar cikti mi uc lira kalmaz kendi halkina iki uc kati kazik atar hic olmaz ise uygun fiat olsun halk daha fazla alsin

yanıt1
yanıt1
HZ.ÖMERİN KILICI:

İNŞALLAH SORUNLAR DEVAM EDERDE BU MİLLET KALİTELİ DOMATES YEME ZEVKİNE ULAŞIR.

2
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

Şu domatesleri bu ülkede gören varmı? hepsi organik. Bize çürük ezik rengi atmış hormonluları satıyorlar

1
1
yanıtYanıtla
TAHIR SARICAM:

VATANDASIN SUCUNE 8TL YE ALIP DISARI SANKI 10 TLYEMI SATILIYOR OLAN VATANDASA OLUYOR SIMDI 4 TLYE DUSER UCUZ OLSAYDI 2 YERINE 4 ALIRDIK HEMDE SKINTIYI VATANDAS YASIYOR

1
0
yanıtYanıtla
ÇOĞUN:

Kışın dömates yenmez onlar domates değil ucube

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title