Haberler

TBMM Genel Kurulu

CHP'li Şeker: "Türkiye'de, SSPE'ye neden olan kızamık hastalığının yeniden görülmesinin nedeni, Suriyeli mültecilerden kaynaklanıyor" AK Parti'li Aydın: "Güneydoğu'da aşı uygulamalarına karşı, 'Aşıyla çocuklarımızı kısırlaştırıp nüfusumuzun artmasını engelleyecekler' diye propaganda yapılıyordu.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Türkiye'de, Subakut Sklerozan Panensefalit'e (SSPE) neden olan kızamık hastalığının yeniden görülmesinin nedeninin, Suriyeli mültecilerden kaynaklandığını iddia etti.

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, kızamık hastalığı geçiren çocuklarda yıllar sonra ortaya çıkan SSPE hastalığı ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi ele alındı.

Partisinin önerisi üzerine söz alan Grup Başkanvekili İdris Baluken, davranış, yürüme, konuşma bozukluğu ile başlayan ve genellikle ölümle sonuçlanan SSPE hastalığının özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olduğunu belirtti. Hasta ve hasta yakınlarının ağır psikolojik ve sosyal sorunlar da yaşadığını anlatan Baluken, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu konuda gerekli desteği vermesi gerektiğini ifade etti.

Baluken, SSPE hastalarının yakınlarının, bu hastalığın, 1998-2000'li yıllarda uygulanan aşıların bayat olmasından kaynaklanmış olabileceğini düşündüklerini dile getirdi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın ise bu hastalığın aşıya bağlı bir virüsle oluşmadığını, dolayısıyla "bayat aşıdan kaynaklandı" düşüncesinin yanlış olduğunu vurguladı. Aydın, bu düşüncenin dile getirilmesinin, insanlarda aşıya karşı olumsuz bir görüşe neden olacağını, halkı aşı uygulamalarına şüpheyle bakmaya yönelteceğini söyledi.

Kendisinin de hekim olduğunu anımsatan Aydın, görev yaptığı yıllarda, özellikle Güneydoğu'da aşı uygulamalarına karşı, "Aşıyla çocuklarımızı kısırlaştırıp nüfusumuzun artmasını engelleyecekler" diye propaganda başlatıldığını belirterek, "Bu hastalık da işte bunların sonucudur" dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de Türkiye'de, SSPE'ye neden olan kızamık hastalığının yeniden görülmesinin nedeninin, Suriyeli mültecilerden kaynaklandığını savundu. Sağlık Bakanlığı'nın bu hastalığı "Avrupa kaynaklı" diye açıkladığını, ancak bunun doğru olmadığını belirten Şeker, "Türkiye'de 2,5 milyon Suriyeli var. Suriye kendi vatandaşına zaten şu anda aşı yapamıyor. Buradan gelen çocuklara Türkiye'de de aşı yapılmadı. Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu Gaziantep ve Şanlıurfa'da kızamık yaygınlaşmaya başladı" diye konuştu.

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Kemalettin Aydın Mehmet Şeker Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title