Haberler

TBMM Anayasa Komisyonu Anayasa Değişiklik Teklifini Görüşmek İçin Toplandı

Cumhurbaşkanın Halk Tarafından Seçilmesine İlişkin Düzenlemenin de İçinde Yer Aldığı Anayasa Değişiklik Teklifi Anayasa Komisyonu'nda Ele Alınıyor.

Cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesine ilişkin düzenlemenin de içinde yer aldığı anayasa değişiklik teklifi Anayasa Komisyonu'nda ele alınıyor.

TBMM Anayasa Komisyonu bugün Komisyon Başkanı Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı komisyonda Anayasa Değişiklik teklifi ele alınıyor. AK Parti ve Anavatan Partisi tarafından ortak ortak verilen teklif ile ilgili konuşan Bakan Şahin, teklifi olumlu karşıladıklarını ifade etti. Daha önce de bu düzenlemelerin gündeme geldiğini ancak uygulama imkanı bulunamadığını kaydeden Şahin, bugün gelmiş olmasının da önemli olduğuna işaret etti.

AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin ise konuşmasında özellikle cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile ilgili bir çok liderin ve siyasi partinin görüş açıkladığını hatırlatarak, buna bağlı yine Anayasa'nın 104, 105 ve 106. maddelerinde de seçimden sonra değişiklik yapılarak parlamenter demokrasinin tamamlanabileceği mesajını verdi.

Anavatan Partisi Komisyon Üyesi Edip Safter Gaydalı, bu düzenlemelerin eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından da savunulduğu ve desteklendiğini, ancak o dönemde yeterli çoğunluk bulunamadığı için bunların hayata geçirilemediğini belirtti. Gaydalı, "24 yıl önce neredeysek şimdi de oradayız" dedi.

Komisyonda ele alınan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi şöyle:

"Seçimler 5 yıl yerine 4 yılda yapılacak. Cumhurbaşkanı halk tarafından 5 yıllığına seçilecek. Bir kez seçilen kişi tekrar seçilebilecek. Cumhurbaşkanı 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden aday gösterilmesi için 20 milletvekilinin

imzası yeterli olacak. Ayrıca en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen partiler ortak aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı seçimi, 60 günde tamamlanacak. Genel oyla yapılacak seçimde geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı alacak. İlk oylamada çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk oylamada en çok aymış olan iki aday katılacak ve en fazla oyu alan cumhurbaşkanı

seçilecek. İkinci oylamada tek aday kalırsa referanduma gidilecek. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alırsa cumhurbaşkanı seçilecek. Yenisi seçilinceye kadar eski cumhurbaşkanı göreve devam edecek. TBMM Genel Kurulu üye sayısının en az üçte biriyle toplanacak. Anayasada başka hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verilecek. Karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamayacak. Meclis'te yapılacak tüm toplantı ve seçimlerde üye tamsayısının üçte

birinden fazla yani (184) toplantı yeter sayısı aranamayacak."

Böylece Anayasa Mahkemesi'nin verdiği son karara ilişkin cumhurbaşkanlığı seçimi tıkanmalarına önlem alınıyor.

(AU-MAY-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title