Haberler

    Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

    Polikistik over sendromu, üreme çağına gelmiş kadınlarda görülebilen, kadın hastalıklarından bir tanesidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Kaya, Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir, polikistik over sendromu ne gibi sağlık sorunlarına neden olur gibi sorulara açıklık getirdi. İşte polikistik over sendromu belirtileri…

    Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalıklardan Polikistik over sendromu, yumurtlayamama sorunu, adet düzensizliği ve kısırlığın yanı sıra tedavi edilmediğinde seker hastalığından kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığın oluşumunu tetikliyor. Yumurtalıklarda oluşan küçük iyi huylu kistlerle kendini gösteren hastalık, kadınlarda adet düzensizliği ile birlikte tüylenme, kilo alma ve sivilcelenmeye de neden oluyor. Tüm bu şikayetler, psikolojik sorunları kaçınılmaz hale getiriyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Sibel Kaya Polikistik over sendromu belirtileri ve etkileri ile alakalı bilgiler verdi.

    Serpil Dokurel - PembeNar özel

    Adet düzensizliği varsa...

    Polikistik over sendromu ailesel yatkınlıkla bağlantılı genetik geçişli bir hastalıktır. Tanı,kandaandrojenik hormonların yükselmesi ve bunun klinik olarak kıllanma artışı, akne ile kendini göstermesi,adet düzensizliği (gecikmesi),ultrasonda yumurtalıklarda polikistik görüntü olması ve diğer endokrin hastalıkların dışlanmış olması ile koyulur.Bu nedenle, adet düzensizliği görülen ergenlik dönemindeki kızlara kan testleri de yapılarak polikistik over olup olmadığı araştırılmalıdır. Polikistik over sendromu doğurganlık döneminde görülen endokrin bir hastalıktır. 13 ila 19 yaşlarında kıllanma artışı ve akne problemi ile kendini belli eder. Bunu adet gecikmeleri yani adet düzensizliği takip eder.

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Sibel Kaya

    Tedavi edilmezse sağlığınızı tehdit edebilir

    Yapılan ultrason muayenesinde yumurtalık boyutlarının arttığı ve 2-9 mm arasında çokça foliküllerin olduğu görülür. Yumurtalıkların bir tanesinde gözlense bile tanı için yeterlidir. Polikistik over Sendromu adet düzensizliğine neden oluyorsa, adetin düzene sokması sağlanmaktadır. Yumurtlama uyarıcı tedavi de ancak hasta çocuk sahibi olmak istediği takdirde uygulanmaktadır. Ancak Polikistik over sendromu'nun tedavisinin tam olarak sağlanmaması, uzun dönemde hasta açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Polikistik over sendromu tedavi edilmediği takdirde; hastaların % 50'sinde insülin direnci, % 8'inde Tip 2 diabet, kıllanma artışı, akne, obezite ve kalp damar hastalıkları görülme riski vardır.

    Polikistik over sendromu'nun en belirgin belirtileri

    Adetlerin gecikmeli olması

    Adet düzensizlikleri

    Vücutta fazla kıllanma

    Yüzde ve sırtta aşırı sivilcelenme

    Kilo artışı,obezite

    Seker hastalığına yatkınlık

    Kalp hastalıklarına yatkınlık,hipertansiyon

    Hamile kalmada zorluk ya da kısırlık

    El üstünde lekelenmeler

    Aşırı saç dökülmesi

    Ses kalınlaşması

    Göğüs ölçüsünde değişiklik

    Polikistik over sendromu nasıl tedavi edilir?

    Tedavi hastanın yaşı ve isteğine göre değişmektedir. Öncelikle kilo kontrolü sağlanmalı, kilo kaybı ile düzenli adet görme oranı yükseltilmelidir. Çocuk sahibi olmak istemeyen hastalarda amaç; hastanın hormonal dengesini düzenleyip, düzenli adet görmesini sağlamaktır. Bunun için doğum kontrol hapları veya progesteron içeren hormonal tedaviler uygulanabilir. Polikistik over sendromu olan hastalar kendiliğinden hamile kalabilir fakat gebelik görülemeyen Polikistik over Sendromu olan hastalarda; kilo kontrolü, insülin direncini kıran ilaçlar, yumurta geliştirici ve yumurtlamayı uyaran ilaç tedavileri ile başarılı sonuçlar eld

    Kaynak: Pembenar / Kadın

    Kadın Haberler

    Bakmadan Geçme

    Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title