Haberler

'PKK Otorite Haline Gelmeye Başladı'

Güncelleme:

Baykal 'Demokratik Açılım Süreciyle İlgili 'Gelinen Noktada PKK Bölgede Bir Anlamda Otorite Haline Gelmeye Başladı' Dedi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Demokratik Açılım'' süreciyle ilgili, ''Gelinen noktada PKK o bölgede bir anlamda otorite, söz sahibi iktidar merkezi haline gelmeye başladı'' dedi.

Sanatçı Sabahat Akkiraz'ı CHP Genel Merkezi'nde kabul eden Deniz Baykal, gazetecilerin demokratik açılımla ilgili sorularını yanıtladı.

Son görüntüler ortaya çıkmadan önce gerekli değerlendirmeleri, uyarıları yaptıklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektupta bunlara yer verdiğini belirten Baykal, bu sürecin çok ''sakıncalı ve olumsuz'' gelişmelere yol açabileceğini başından beri söylediğini dile getirdi.

Herkesin yıllardır süren teröre bir son verilmesini, terörü gerçekleştiren siyasi merkezlerin artık bu yolla siyaset yapmaktan vazgeçmesini beklediğine işaret eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu konuda iyi niyetle yapılacak ne varsa bütün Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Yaşanmış olan olayları, acıları herkes bağrına taş basarak unutmaya da hazırdır, ama bir tek bekleyişle; teröre kesinlikle son verileceği, bir daha şiddetin, silahın, mayının bir siyasi mücadele yöntemi olarak kullanılmayacağının açıklık kazanması halinde. Hepimiz bu özlem içindeyiz, ama ortaya çıkan tablo, Hükümet'in bize büyük bir sevinçle bir mutluluk tablosu olarak sunduğu bu son manzara nedir? Bütün Türkiye istiyor ki bu bir başlangıç olsun. Bunlar gelsinler ama artık silahlı mücadelenin bırakılması gerektiğine inandıkları ve kendileri bu doğrultuda gereken adımı atma kararını aldıkları, silahlı mücadele örgütünün artık sona erdirileceğini kabul ettikleri ve silahlı mücadele örgütünden ayrılma anlayışında oldukları ve terör dönemini geride bırakmak üzere geldiklerini görmek istiyor insanlar.''

''PKK mensuplarının sınıra daha öncesinde yapılmış bir mutabakatla geldiğini'' söyleyen Baykal, ''Bunlar kaçarak gelmiyorlar, altlarında muazzam cipleri var. Karşılarında Türkiye'nin devletin temsilcisi olması gereken kadrosu, valiler, İçişleri Bakanlığının ve Emniyet Genel Müdürlüğünün en yüksek temsilcileri, müsteşarlar, MİT Müsteşarı herkes orada. Demek ki o gün o saate böyle bir buluşmanın olacağının kararı bir yerde alınmış, böyle bir mutabakat var'' değerlendirmesinde bulundu.

Gelenlerin ''PKK adına orada olduğunu, örgütün üyesi ve temsilcisi olduklarını, müzakere etmeye geldiklerini'' söylediklerini, terör örgütünden ayrılmadıklarını, pişman olmadıklarını ifade eden Baykal, Türkiye'nin de bunu kabul ettiğini söyledi.

Türkiye'nin bir bütün olduğunu belirten Baykal,''Silivri'de uygulanan kanunla Silopi'de uygulanan kanun farklı olabilir mi? Türk milleti bunu hazmeder mi? Bu farklılaşmanın nedeni nedir, hukuk niye farklı işliyor'' diye sordu.

Hukukun parçalanamayacağını, dağıtılamayacağını ve bu çerçevede çelişkilere göz yumulamayacağını ifade eden Baykal, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Başsavcılık yetkililerinin ''dikkat'' edilmesi yönünde açıklamalar yaptıklarını söyledi.

Çocuklarını şehit verenlerin, ''benim evlatlarımı öldürenler, kahraman gibi karşılanacaksa ben çocuklarımı niye ölüme gönderdim'' diye sorduklarını kaydeden Baykal, bu soruların ''vicdanı, hukuku, adalet duygusunu ve Türkiye'deki barışı kanattığını'' dile getirdi.

Türk milletinin vicdanında ''bir büyük tepki'' söz konusu olunca Başbakan Erdoğan ile Hükümet yetkililerinin ''bahane aramaya'' başladığını öne süren Baykal, ''Başbakan halkın tepkisini görünce 'bunları kabul edemeyiz, üniformalarıyla geldiler, böyle bir şey kabul edilmez' diyor. Kabul ettin, kabul ettin'' dedi.

Kaynak: AA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title