Haberler

Nüd Başkanı Akyüz: "Danıştay'ın Kararıyla, Ekonomiye Olan Güvenimiz Zedelenmektedir"

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (Nüd) Başkanı Rint Akyüz, Danıştay 13. Dairesi'nin, Bakanlar Kurulu'nun "2006-2007 Pazarlama Yılında Nişasta Bazlı Şekerler İçin Ayrılan Kotanın, Sakkaroz Kökenli Şekerler İçin Ayrılan Kota ile İlgilendirilmeksizin Yüzde 50 Artırılması"nın İptaline İlişkin Kararı Protesto Etti.

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, Danıştay 13. Dairesi'nin, Bakanlar Kurulu'nun "2006-2007 pazarlama yılında nişasta bazlı şekerler için ayrılan kotanın, sakkaroz kökenli şekerler için ayrılan kota ile ilgilendirilmeksizin yüzde 50 artırılması"nın iptaline ilişkin kararı protesto etti.

NÜD Başkanı Rint Akyüz düzenlediği basın toplantısında, alınan kararla nişasta sanayinin mağdur ettiğini, Türk çiftçisinin ve gıda sanayinin rekabet gücünün engellendiğini ileri sürerek, "Sanayimizin uzun vadeli planlar ve üretim yapması engellenerek ekonomiye olan güvenimiz zedelenmektedir" dedi.

Şeker Kanunu'na göre Bakanlar Kurulu, toplam şeker üretimi içindeki payı yüzde 10 olan NBŞ kotasını, her yıl yüzde 50 oranında artırma veya eksiltme yetkisine sahip. Bakanlar Kurulu bu yetkisine dayanarak, 27 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla; Şeker Kurulu tarafından 2006-2007 pazarlama yılında NBŞ için ayrılan kotayı, sakaroz kökenli şekerler için ayrılan kotayla ilişkilendirmeksizin yüzde 50 oranında arttırdı.

AB'deki şeker rejimi ile Türkiye arasındaki farkın, AB'de uygulanan üretim kotası olduğunu, satışa karışılmadığını ifade eden Akyüz, Türkiye'deki kotanın ise satış kotası olduğunu, devletin üretime karışmadığını söyledi.

Mısırın hammadde olarak sirkülasyon ve katma değer açısından en yoğun nişasta sanayinde kullanıldığına dikkat çeken NÜD Başkanı Rint Akyüz, Danıştay'ın iptal kararı ile mısırın en yoğun kullanım alanı daraltılarak çiftçinin ve sanayicinin mağdur edildiğini savundu.

Akyüz, "Mısırdan üretilen nişasta; kağıt, tekstil, ilaç, savunma tutkal ve yapıştırıcı gibi sanayilerinin en temel hammaddesidir. Ancak en ağırlıklı kullanıldığı sanayi gıda sanayidir. Danıştay'ın bu iptal kararı ile mısırın en yoğun kullanım alanı daraltılmış ve ekilen mısırın satım alanı kısıtlanmıştır. Çiftçimiz bu kararla mağdur edilmiştir. Üretim kararlarını ve projeksiyonlarını, hükümetimizin aldığı kararlara göre düzenleyen sanayicimizin ise ekonomiye sağladığı katma değer yok edilerek, uzun

vadeli planlar yapması engellenmekte ve ekonomiye olan güveni zedelenerek, üretici güçsüz bırakılmakta, başta gıda sanayi olmak üzere ucuz ve kaliteli hammadde kullanımı engellenerek rekabet gücü yok edilmek istenmektedir" dedi.

Kararın Şeker İş Sendikası'nın iddia ettiği üzere, pancar çiftçisini korumaya yönelik bir karar olmadığını, bu kararın pancar ve pancar şekeri üretiminin artırımı veya eksilişi ile bir ilişiği bulunmadığına dikkat çeken Akyüz, aksine alınan kararın mısır üreten çiftçileri ve başta gıda sanayi olmak üzere sanayi etkileyeceğini vurguladı. Rint Akyüz, uygulanan yanlış politikalar sonucu Türkiye'deki mısır üreticisinin ülkenin ihtiyacını karşılayacak şekilde üretim ve hatta ihracat yapmasının engellendiğini

öne sürdü.

Rint Akyüz, "Nitekim geride bıraktığımız 2004-2006 yıllarında Türkiye toplam 300 bin ton mısır ihraç etmiştir. Hal böyleyken ve Türkiye'nin nişasta ihtiyacı ortadayken, niçin pancar ekilsin diye ısrarcı bir tutum içinde olunduğunu anlamak mümkün değildir. Kaldı ki pancar Türkiye'nin belli bölgelerinde 4 yılda bir ekilebilen bir üründür, mısır ise Çukurova, Akdeniz, Karadeniz ve Ege Bölgesi başta olmak üzere hemen hemen ülkemizin tüm bölgelerinde yetiştirilebilen ve bazı bölgelerde yılda 2 kez rahatlıkla

ekilebilen verimli bir üründür. Çiftçilerimiz pancardan arta kalan dönemlerde, tarlalarında mısır ekmektedirler. Dolayısıyla Türkiye'de pancar çiftçisi diye bir çiftçi yoktur, 'çiftçi' vardır ve bu çiftçi duruma göre pancar da eker mısır da. Bölgesel bazda ve tarıma dayalı sektörlerin ihtiyacının ne olduğunu belirlemeden, günlük ve popülist yaklaşımlarla alınan kararlar tüm ürünlerdeki mekanizmayı bozmaktadır. Türk tarımının sürprizlerle karşılaşması ve arz-talep dengesinin bozulması engellenmelidir"

ifadesini kullandı.

Danıştay'ın yanlış ve doğru olmayan ekonomik verilere dayanan bir karar aldığını iddia eden NÜD Başkanı Akyüz, "Mısır hammadde olarak; sirkülasyon ve katma değer açısından en yoğun nişasta sanayinde kullanılmaktadır. Mısıra sadece yemin veya NBŞ'in hammaddesi olarak bakmak yanlış olur. Bu hem Türk çiftçisine hem de gıda sektörüne haksızlık olur. Sonuç olarak mısırı buğday gibi Türk çiftçisinin ana üretim maddelerinden biri haline getirmeliyiz. Böylece çiftçinin yurdun her tarafında buğdaya alternatif

olarak yetiştirebileceği bir ürünü ve buğdaya nazaran çok daha fazla kullanım alanı ve katma değeri olan bir ürünü de geliştirmiş oluruz" şeklinde konuştu.

(CİN-CHT-SN-SN-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title