Haberler

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 'Sağlık İçin Hareket Edelim' Çağrısı

Nevşehir İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.

Nevşehir İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Aydın, Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, vatandaşlara sağlıklı bir yaşam için tavsiyelerde bulundu.

Dr.Aydın yaptığı açıklamada, bulaşıcı olmayan hastalıklara daha çok tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği ve alkolün zararlı kullanımı gibi ekonomik dönüşüm, hızlı şehirleşme ve 21. yüzyıl hayat tarzlarının yaygın özellikleri olan dört davranışsal risk faktörünün neden olduğunu kaydetti. Risk faktörlerinin azaltılmasının, erken tanı ve zamanında tedaviyle bunların önemli ölçüde azaltılması ve böylelikle milyonlarca kişinin hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Dr. Aydın, kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıkların, insan sağlığı ve kalkınmasına yönelik önde gelen tehditlerden birisi olduğunu ifade etti.

Bu dört hastalığın dünyanın en büyük katilleri olup her yıl tahminen 35 milyon ölüme neden olduğunu belirten Dr. Aydın: "Bulaşıcı olmayan hastalıklar önlenebilir niteliktedirler. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir. Bunlar içerisinde fiziksel inaktivite, küresel mortalite için dördüncü önde gelen risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olarak fiziksel inaktivite gösterilmektedir. Fiziksel inaktivite obezitenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Enerji harcamanın kilit belirleyicisidir ve bu yüzden enerji dengesi ile kilo kontrolü için büyük öneme sahiptir. Obezite ise yine küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olup tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Obezite eğilimi özellikle çocuklar ve adolesanlarda alarm verici düzeydedir. Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasına göre 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58.4'ünün düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmadığını ifade eden Dr. Aydın, bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama sürenin 6 saat olduğunu söyledi. 6-18 yaş grubu bireylerin yüzde 8.2'sinin obez/şişman, yüzde14.3'ünün hafif şişman olduğunun tespit edildiğini vugulayan Dr. Aydın, çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi yetişkinlikte obezitenin, erken yaşta kronik hastalıkların, yetişkinlikte erken ölüm ve sakatlık riskinin önlenmesi anlamına gelmediğini kaydetti. Dr.Aydın, ayrıca çocukluk çağında kazanılacak olan davranışların yetişkinlik ve yaşlılık dönemini de etkilediğinin altını çizdi.

Dr. Aydın: "Yaş grupları detaylı incelendiğinde; erkeklerde 12-14 ve 15-18 yaş gruplarında hiç egzersiz yapmayanların oranı sırasıyla yüzde 41.4 ve yüzde 44.6 iken bu oranın 19-30 yaş grubunda yüzde 69.5, 31-50 yaş grubunda yüzde 73.2, 75 yaş üzeri grupta ise yüzde 83.7'ye kadar yükseldiği saptanmıştır. Kadınlarda da erkeklere benzer şekilde hiç egzersiz yapmayanların oranı yaşla birlikte artış gösterirken 12-14 yaş grubunda yüzde 69.8, 15-18 yaş grubunda yüzde 72.5, 19-30 yaş grubunda yüzde 76.6, 75 ve üzeri yaş grubunda ise yüzde 88 olarak gözlenmiştir. Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırmasına göre ülke genelinde kadınların yüzde 87'si, erkeklerin ise yüzde 77'sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmamaktadır. 65 yaş üzeri bireylerle yapılan bir çalışmada ise bireylerin sadece yüzde 30'unun yürüyüş yaptığı belirlenmiştir" diye konuştu. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mahmut Aydın Nevşehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title